Tech

Újabb pusztító zsarolóvírus söpörhet végig Európán

Egy új típusú zsarolóvírus bukkant fel Európában, ami az idén tapasztalt nagy támadási hullámokhoz hasonlóan több országban is elterjedhet. Eddig főleg orosz és ukrán áldozatokat szedett, de azonosítottak támadást Törökországban és Németországban is.

Az idei évben már két kiterjedt zsarolóvírusos támadási hullámot tapasztalt meg a világ, amelyek a WannaCry és az ExPetr kártevőkhöz fűződtek, ezeket felhasználva több száz országban zároltak eszközöket a készítőik.

Úgy tűnik, már készülődik a harmadik nagy, több országon átívelő támadássorozat: a Bad Rabbit (Rossz Nyúl) néven emlegetett ransomware több nagy orosz ügynökséget, köztük az Interfax hírügynökséget és a Fontanka.ru-t is megbénította, és az odesszai nemzetközi repülőtér információs rendszerét is megfertőzhette – bár a Kaspersky Lab kutatói szerint egyelőre még nem bizonyított, hogy a két támadás összefügg.

Forrás: Kaspersky Lab

A vírus nem egy exploitot használ ki, hanem egy hamis Adobe Flash telepítőben bújik meg, amit ha az áldozatok futtatnak, saját eszközüket fertőzik meg. Ezután a kártevő zárolja az eszközt és titkosítja a rajta található fájlokat, majd váltságdíjat követel a feloldásért cserébe. A vírus készítői 0,05 bitcoint követelnek, ami jelenleg körülbelül 73 ezer forintnak felel meg. 

A támadás eddigi áldozatainak nagy része orosz felhasználó, de azonosítottak támadásokat Ukrajna, Törökország és Németország területén is.

A biztonsági szakemberek egyelőre még nem találtak olyan módszert, amivel a titkosított fájlok feloldhatók lennének. A Sophos biztonsági cég az alábbi teendőket javasolja megelőzésként a felhasználóknak:

  • Időben és gyakran frissítsünk, rendelkezzünk naprakész vírusvédelemmel!
  • Kerüljük a gyenge, könnyen kitalálható jelszavakat és helyette használjuk számból, betűből álló egyedi megoldásokat!
  • Készítsünk rendszeresen biztonsági mentést, és az aktuális biztonsági másolatot tároljuk külön helyen. A ransomware-en túl több tucatnyi oka lehet annak, hogy a fájlok elvesznek, mint például tűzeset, áradás, lopás, egy elejtett laptop, vagy akár egy véletlenszerű törlés. A biztonsági másolat titkosításával elkerülhető, hogy az adatok rossz kezekbe kerüljenek.
Új brutális kibertámadás kényszeríti térdre a világot
A Petya zsarolóvírus új változata söpör végig a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik