Tech

Magyar szívekben is működhet a visszahívott pacemaker

Magyarországon is beültethették azokat a szívritmus-szabályozókat, amelyeket az Egyesült Államokban most visszahívtak. A biztonsági hibák senkit sem sodortak életveszélybe, egy elméleti hekkelési lehetőség miatt rendelték el új szoftver telepítését közel félmillió eszközön.

Az orvosi eszközöket ellenőrző Food and Drug Administration (FDA) hivatal 465 ezer szívritmus-szabályozót hívott vissza biztonsági hibák miatt az Egyesült Államokban – írja a GData közleményében.

Fenn áll a lehetősége ugyanis annak, hogy a sebezhetőségeket kihasználva támadók rácsatlakozhatnak az eszközre egy transzmitter segítségével, így lehetőségük nyílik kedvük szerint változtatni a páciens szívritmusát, vagy akár lemeríthetik a pacemaker akkumulátorát is, ezzel közvetlen életveszélynek kitéve a beteget.

Az eszközök ráadásul titkosítás nélkül tárolják az adatokat, így egy támadás során a beteg kórtörténete is kiolvasható.

A visszahívásban az Abbott (korábban St. Jude Medical) orvosi eszközöket gyártó vállalat hat modellje érintett: az Accent, az Anthem, az Accent MRI, az Accent ST, az Assurity és az Allure.

Forrás: GData

A visszahívásban Magyarországon forgalomba került eszközök is érintettek lehetnek. A GData közleménye szerint hazánk 200 darabot vásárolt az Allure Quadra RF szívritmus-szabályozóból, ez a típus is szerepel a visszahívottak között. Ugyanakkor a cégnek nincs adata arról, hogy ezekből hány darab került beültetésre.

Az Egyesült Államokban a betegeknek saját kezelőorvosuknál kell jelentkezniük frissítésre, ami mindössze három percet vesz igénybe. A gyártó szerint a kijavított biztonsági hibákat eddig még nem használták ki, az új eszközökön pedig már a frissített szoftver fut.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik