Tech

Menekültből lett példakép minden nő számára

Az első, kereskedelmi pilótaengedéllyel rendelkező afgán nő Shaesta Waiz elhatározta, hogy körbe repüli a Földet. Egyedül.

Egy éves korában, a szovjet-afgán háború menekültjeként érkezett szüleivel az Amerikai Egyesült Államokba a ma már 29 esztendős, afgán hölgy, Shaesta Waiz. Az Embry-Riddle egyetemen szerzett diplomája mellett Waiz rendelkezik érvényes amerikai kereskedelmi pilóta engedéllyel (CPL) és műszerrepülési jogosítással (IR) is.

Az elméleti és gyakorlati alap tehát megvan ahhoz, hogy a május 13-án elindult világkörüli repülés sikeresen végződjön. Az úttal azonban nem magára, hanem a tudományos, technikai, mérnöki és matematikai képzés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

Forrás: Dreams Soar / Facebook

Ehhez nem csupán személyes példáját, hanem Geraldine „Jerrie” Mock példáját is szeretné felmutatni, aki 1964-ben nőként először repülte körbe a Földet Cessna C180 Skywagon kisgépével – s maga is részt vett az általános iskolájában akkor még persze elsősorban fiúknak szervezett, reáltudományokkal foglalkozó különórákon.

Nem véletlen, hogy az 1964-es egyszemélyes légi expedíció indulásának helyszíne, az Ohio állambeli Columbus nemzetközi repülőtere lett Waiz utazásának első állomása, ahol a világhírű kis Cessna másolata is üdvözölte a bátor pilótát.

Az afgán származású pilóta egy egymotoros A36 Beechcraft Bonanza kisrepülőgéppel indult el a Daytonai Nemzetközi Repülőtérről. A tervek szerint 90 nap alatt 5 kontinensen és 18 országon keresztül, 30 leszállással fogja teljesíteni a több, mint 46 ezer kilométeres távolságot. A legnagyobb, egy felszállással teljesítendő szakasz a Hawaii-szigteki Hilo és a kalifornai Oakland közötti 2093 mérföld (3876 kilométer) lesz, ami nem kis teljesítmény egy óránkénti 168 mérföldes (311 kilométeres) utazósebességű repülőgéppel – mindezt a Csendes-óceán felett…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik