Szórakozás

Milyen gyakran cseréljünk lepedőt?

Elena Grigorovich / EyeEm (illusztráció)
Elena Grigorovich / EyeEm (illusztráció)
Egy szakértő válaszolta meg a kérdést, miután megkérték, hogy értékelje azt az új kutatást, mely szerint az egyedülálló brit férfiak akár négy hónapot is lehúznak anélkül, hogy cserélnék az ágyneműjüket. Természetesen az igényesség az ágyban is nyerő.

A BBC azt írja egy 2250 brit felnőtt válaszain alapuló kutatás eredményeire hivatkozva, hogy az egyedülálló férfiak akár négy hónapot is várnak, mielőtt lecserélik a lepedőt az ágyukon. A felmérésben megkérdezett egyedülálló brit férfiak majdnem fele ezt mondta magáról, míg ugyanennek a csoportnak a 12 százaléka azt is bevallotta, hogy csak akkor szokta kimosni és lecserélni az ágyneműjét, amikor eszébe jut – ami akár még hosszabb időt is jelenthet.

A kutatás eredményeiről a BBC egyik rádióműsorában egy okleveles pszichológust is megkérdeztek, aki alvásszakértő és idegtudós is egyben. Dr. Lindsay Browning természetesen azt mondta, hogy egyáltalán nem egészséges az effajta igénytelenség.

Az egyedülálló férfiakkal szemben az adatfelvételkor megkérdezett egyedülálló nők számára sokkal fontosabbnak tűnik a higiénia – ennek a csoportnak a 62 százaléka állította azt, hogy kéthetente cseréli és mossa az ágyneműit

A párkapcsolatban élő megkérdezettek többsége viszont ennél egy fokkal lazábbnak bizonyult: ők azt mondták, háromhetente cserélnek ágyneműt.

Azonban van egy rossz hírünk azoknak, akik most magukra ismertek, és örülnek: az alvásszakértő szerint csak az egyik csoport gyakorlata elég higiénikus, de az övék sem ideális.

A legjobb alvásélményhez ugyanis hetente kellene lepedőt cserélni, bár még a kétheti rendszerességű csere is belefér – hangzott el a rádióműsorban.

Dr. Browning természetesen azt is elmagyarázta, miért fontos rendszeresen tiszta ágyneműt húzni a fekhelyünkre:

  • egyrészt azért, mert alvás közben rengetegen megizzadnak egy meleg szobában – amitől bebüdösödik az ágy és a benne alvó is, illetve megkeményedik a lepedő;
  • másrészt azért, mert az emberi test alvás közben szabadul meg az elhalt hámsejtektől, ezek a hámsejtek pedig értelemszerűen felhalmozódnak az ágyneműben, ha nem cseréljük elég gyakran.

Ha ez így önmagában nem elég ijesztő, érdemes felidézni Dr. Browning szavait:

Nemcsak az izzadság és az elhalt hámsejtek undorító keverékében fog aludni, hanem az atkákban is

– hiszen az atkák elhalt hámsejtekkel táplálkoznak.

Bár az alvásszakértő szerint a téli hidegben nem kell olyan szigorúan hozzáállni ehhez a kérdéshez, mint nyáron, ő akkor is a heti ágyneműcserére esküszik. A rendszeres nyári ágyneműcsere a meleg okozta fokozott izzadás mellett pedig azért is kifejezetten fontos, mert ilyenkor a pollenek is lerakódnak az ágyneműbe – hangsúlyozta.

Szerinte ha két hétnél ritkábban cserélünk ágyneműt, akkor a fejünket álomra hajtva „már nem is olyan nagyszerű területre” jutunk – miközben a hálószobának az alvás „szentélyének” kellene lennie, egy olyan „csodálatos, kellemes helynek, ahol boldognak érezzük magunkat”.

Dr. Browning arról is beszélt, hogy vannak olyan ügyfelei, akik álmatlanságban szenvednek, és rájuk is rossz hatással van, ha piszkos az ágyneműjük:

„Ha az ágynemű nem mosott, és piszkosnak tűnik, bűzlik, az csak fokozza azt az érzést, hogy az ágya nem az a hely, ahol lenni szeretne. (…) Ha lefekszünk az ágyba, az új ágynemű illata segít abban, hogy nyugodtnak és boldognak érezzük magunkat.”

A Pizuna Linens kutatása szerint a ritka ágyneműcsere legfőbb oka a felejtés (67 százalék) és a nemtörődömség (35 százalék) volt, minden ötödik megkérdezett (22 százalék) pedig azt mondta, hogy nincs is másik ágyneműje, amire lecserélhetné azt, amit leszed.

Érdekes magyarázat volt még, hogy a felmérésben résztvevők 18 százaléka azt gondolta: ha lefekvés előtt zuhanyzik, akkor nem kell olyan sűrűn ágyneműt cserélnie.

A megkérdezettek harmada (38 százalék) egyébként meg volt győződve arról, hogy elég gyakran cserél ágyneműt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik