Szórakozás

Vallás a festészetben

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2011. 12. 27. 08:07

.A Napisten imádata és Jézus Krisztus feltámadása

A Kairói Múzeumban található alkotás aranygazdagsága is az egyetlen Isten, a Nap imádatát erősíti. Ekhnatonnak egész életében az volt a leghőbb vágya, hogy megláthassa az élő és egyetlen Isten arcát, akit minden tettével szolgálni igyekezett (Kr.e. 1350.), az ábrázolásban ég felé emelt jobb kezével jelezve, hogy felkészült a végső felmagasztosulásra. Ekkor mindössze 28 éves volt. Ekhnaton célját, hogy szétzúzza a homályba borult istenképet és országát egyetlen valláshoz vezesse vissza, melynek hite szerint kizárólag egyetlen Isten létezik, kora éretlensége miatt nem érhette el.

A Napisten imádata - Aton     (napisten)

Azért választotta szimbólumként a napot, mert hitte, hogy az Intelligencia a Nap sugarain keresztül ad életet minden földi lénynek, hogy az egyetlen Isten az emberek szívében jelen van, és onnan a szeretet fényét sugározza az összes többi lény felé, kezekben végződő sugarakkal, mely Istennek azt a vágyát fejezte ki, hogy áldásaiban mindenki egyformán részesüljön.

Jézus Krisztus feltámadása (kortárs alkotás) (jézuskKrisztus feltámadása )

A második képen, a feltámadáson, Jézus is a Szent Lélek által kibocsátott sugarak felé tárja ki a kezét, magába fogadva azokat, hogy az emberek számára közvetítse az Atya szeretetét, akihez indul. A Szentháromság hit (az Atya, a Fiú és a Szentlélek) is egy Isten hit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.