Sport koronavírus

Djokovic megérkezett, de nem engedik be Ausztráliába

KENA BETANCUR / AFP
KENA BETANCUR / AFP

Ausztrál lapértesülések szerint egyelőre kérdéses Novak Djokovic szereplése az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, elsősorban azért, mert a szerb sportoló ugyan megérkezett Melbourne-be, de nem engedték be az országba.

Kapcsolódó
Az ausztrál miniszterelnök kész hazazavarni Djokovicot
Ha nem mutatja be a szükséges bizonyítékokat.

A világelső – aki minden bizonnyal nem vette fel a koronavírus elleni oltást – a jelenleg érvényben lévő szigorú szabályok ellenére „orvosi mentességet” kapott.

A helyi The Age napilap szerint a Novak Djokovicot szállító repülőgép ottani idő szerint a késő esti órákban landolt, de nem hagyhatta még el a repülőteret.

A lap egy szövetségi kormányzati forrást idézett, aki azt mondta, kérdőjelek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Djokovic rendelkezik-e megfelelő dokumentumokkal, amelyekkel bizonyítani tudja, miért kapott felmentést. Márpedig ezt a bizonyítékot a be nem oltott személyeknek a határon be kell mutatniuk.

Ugyancsak felmerült annak a lehetősége, hogy a 20-szoros Grand Slam-győztes rossz vízummal próbált meg belépni az országba, olyannal, amely nem engedélyezi az oltatlanság miatti orvosi felmentést. A lap szövetségi forrása azonban vitatta, hogy bármilyen probléma lenne a vízumbesorolással.

A The Age értesülései szerint az ausztrál határőrök felvették a kapcsolatot Victoria állam vezetésével, hogy támogassák Djokovic vízumkérelmét a repülőtér elhagyása érdekében, de a regionális kormányzat áthárította a felelősséget a szövetségi hatóságokra.

A lap szerint ez a lépés azt jelzi, hogy a helyi magas rangú tisztviselők nagyon dühösek a szerb klasszisra az oltásellenessége miatt, és mert nem fedte fel a felmentésének okát.

Nem nyújtunk egyéni vízumkérelem-támogatást Novak Djokovicnak a 2022-es Australian Open Grand Slam-bajnokságon való részvételhez.

Két pontban mindig is egyértelműek voltunk: a vízum jóváhagyása a szövetségi kormány, az orvosi mentesség pedig az orvosok dolga” – írta Twitter-üzenetében Jaala Pulford, Victoria állam sportminisztere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik