Sport sport

Teniszbotrány: már Babosék is lemondtak a magyarországi tornáról

Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic zsinórban harmadszor jutott be az Australian Open női párosversenyének döntőjébe. A magyar éljátékos első fellépése a melbourne-i Grand Slam-verseny után a tervek szerint Szentpéterváron lesz, majd utána Magyarországon, Debrecenben játszana, a WTA szerda esti hivatalos tájékoztatása szerint február 17-23. között. Utóbbi kapcsán azonban erősen indokolt a feltételes mód.

A Hungarian Ladies Opent övező bonyodalmakkal már két cikkben is foglalkoztunk. Az elmúlt hetekben többször kerestük a torna kijelölt versenyigazgatóját, de sem a Magyar Tenisz Szövetség főtitkáraként tevékenykedő Richter Attilától, sem a szövetség más alkalmazottjától nem kaptunk választ kérdéseinkre, köztük a legalapvetőbbre: megrendezik-e egyáltalán a tornát, amelynek jogtulajdonosa egy amerikai sportvállalkozás, az IMG?

Óriási teniszblamázs érik Budapesten
Kaotikus a helyzet a február közepére tervezett Hungarian Open WTA-torna megrendezése körül. Se helyszín, se versenyadatlap, se jegyértékesítés.

Január 10-én azt írtuk, óriási teniszblamázs érik Magyarországon, hiszen a helyszínt övező bizonytalanság miatt még a jegyértékesítés sem kezdődhetett el a versenyre. Nem sokkal később a WTA-honlapján az eredeti és megszokott budapesti helyszín helyett már Debrecen volt feltüntetve, ám mint megtudtuk, ott sem lehet a torna, mert a budapesti BOK-hoz hasonlóan foglalt a debreceni Főnix Csarnok is a kérdéses időpontban. Bő két héttel a torna időpontja előtt jegyeket még mindig nem árulnak, sőt a verseny honlapja sem működik egy ideje. Ráadásul információnk szerint

már a WTA is kezd lemondani a magyarországi viadalról. A női teniszezők nemzetközi szövetsége szerdán körlevélben értesítette a benevezett versenyzőket a kialakult helyzetről, vagyis a helyszín körüli bizonytalanságról, és arról, hogy a hét végéig igyekeznek rendezni az ügyet.

Babos Csabától, Babos Tímea édesapjától azt kérdeztük, igaz-e a hír, hogy a versenyzők levelet kaptak a WTA-tól, amelyben ugyan a verseny lemondásának tényét hivatalosan a szervezet még nem vallotta be, de lényegét tekintve azzal egyenértékűen azt ajánlja a játékosoknak, gondolkozzanak el a sokkal kisebb sportértékű (és persze kisebb pénzdíjazású) ITF-versenyek valamelyikén való indulásról. Ilyenből ugyanis számosat rendeznek azon a héten. A WTA még arra is felhívja a játékosok figyelmét, hogy ezekre a kisebb tornákra január 30-áig jelentkezhetnek, de február 4-éig visszaléphetnek, ha a debreceni verseny megrendezése elől mégis elhárulnának az akadályok.

Erre azonban minimális az esély. Babos Csaba megerősítette információnkat a WTA levelének tartalmáról, és azt mondta:

Bíztunk benne, hogy mégis lesz Magyarországon verseny, annak ellenére, hogy az utóbbi évek szövetségi döntései közül több dologgal sem értek egyet. Timit nagyon kellemetlenül érinti a kialakult helyzet, bízott először a budapesti, majd a debreceni helyszínben, bár az utóbbiról két hete tudom már, hogy ott nem lehet verseny, annak ellenére, hogy Richter Attila és a WTA-vezetés is megtekintette, és megfelelőnek találta a feltételeket. Ha tudjuk, hogy elmarad a torna, elmehettünk volna Dubajba, ahol egyéniben biztos selejtezőt kellett volna játszania Timinek, de párosban ott is szép eredményt érhettek volna el. Ha csak a pénzdíjat nézte volna, biztosan Dubajt választja, hiszen ott épp egy nullával nagyobb, 2,59 millió dolláros a díjazás. A szíve miatt döntött a hazai verseny mellett, szeret itthon, hazai közönség, a családtagok, a barátok előtt versenyezni, de ez most sajnos elúszott. Jelentős sportdiplomáciai kudarc ez Magyarországnak, még ha a kormány az álláspontját, miszerint nem a februári, hanem a júliusi, magyar jogtulajdonban lévő WTA-versenyt támogatja a jövőben, világosan kommunikálta is

– fogalmazott a teniszező édesapja.

Frissítünk!

Január 30-án, délután megjelent egy közlemény a debreceni Főnix Csarnok honlapján (magyarul és angolul is), amiben a feléjük érkező megkeresésekre reagáltak, és amelyben azt írták:

 

„Ezúton szeretnénk sokadszorra megerősíteni a Debreceni Sportcentrum részéről, hogy a versenyre nem tudunk helyszínt biztosítani a városban. Erről a tényről többször is értesítettük a WTA vezetését január folyamán. Legutóbb 2020. január 26-án írtunk hivatalos levelet, melyben kértük, hogy töröljék a honlapjukról Debrecent, mint helyszínt és tájékoztassák a játékosokat és minden résztvevőt. A rendezők részéről nem történt helyfoglalás és bérleti szerződéskötés a februári WTA torna megrendezésével kapcsolatosan, a WTA honlapján e dokumentumok nélkül került feltüntetésre Debrecen, mint helyszín. Reméljük, hogy ez az információ segít tisztázni a kialakult helyzetet a versenyre feliratkozott játékosok számára.”

A kiemelt kép a 2017-es Hungarian Ladies Openen készült. Fotó: NURPHOTO/Szaniszló Róbert

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.