Sport

Káosz és homály – még mindig nem tudni, mi lesz a magyarországi tenisztornával

Szűk két hete számoltunk be arról, hogy óriási teniszblamázs érik Budapesten, ugyanis a WTA-naptár szerint február 17-23. között esedékes, 251 ezer 750 dollár összdíjazású Hungarian Ladies Opennek még mindig nincs helyszíne.

Nos, 28 nappal a torna rajtja előtt az NSO azt írta, megoldás születhetett, mert a hivatásos női teniszezők világszervezetének honlapján az eddig feltüntetett budapesti helyszín Debrecenre változott. A WTA szabályzata szerint bármely torna eredetileg megadott helyszínét nem lehet 200 kilométeres körön kívül helyezni, úgy látszik, saját előírásait is felülírva e 40-50 kilométer különbség felett jó szándékkal szemet hunyt a világszervezet. Ez a jó hír.

A rossz pedig az, hogy amikor a torna honlapján akartuk kideríteni a részleteket, csak egy hibaüzenetet találtunk – itt legutóbbi próbálkozásunkkor legalább a tavalyi verseny információi szerepeltek.

Még nagyobb probléma, hogy a WTA honlapján hiába szerepel Debrecen, a 24.hu információja szerint a város egyetlen szóba jöhető helyszíne, a Főnix Csarnok egyelőre nem rendelkezik aláírt szerződéssel sem a torna jogtulajdonosával, sem annak megbízottjával.

Továbbra is nagy a homály

Megpróbáltuk kideríteni, most akkor lesz WTA-torna vagy sem februárban, ha igen, hol.

A Magyar Tenisz Szövetség honlapján többször deklarálta, hogy a 2020-as WTA-naptárban februári dátummal szereplő Hungarian Ladies Openre nincs szerződése a jogtulajdonossal, illetve nincs állami garanciája, ergo forrása sem a versenyre, így egyedül megrendezni nem tudja. Mivel magyarországi kiemelt eseményről van szó, amit korábban 2017-19 között a szövetség szervezett a BOK-csarnokban, gondoltuk, honi teniszügyben mégiscsak ők a legilletékesebbek.

Richter Attila főtitkártól azt kérdeztük, van-e információja arról, hogy

  • magyar részről ki tárgyal, ki szervezi a tornát a jogtulajdonos nevében,
  • illetve rendelkezik-e tudással arról, van-e bárkinek is aláírt bérleti szerződése a Debrecen Sportcentrum Kht.-val, a Főnix Csarnok üzemeltetőjével?

Választ nem kaptunk kérdéseinkre.

Hétfő délelőtt írásban fordultunk Steve Simonhoz, a WTA elnökéhez is, akitől megpróbáltuk megtudni: miért cserélték az eredeti helyszínt szabályzatuk ellenére a debrecenire, a változást a torna rendezője alátámasztotta-e aláírt szerződéssel Debreceni Sportcentrum Kht.-val, illetve mit tudnak, Magyarországon ki tárgyal a jogtulajdonos IMG nevében, ki szervezi a versenyt? Írásunk megjelenéséig sajnos tőle sem kaptunk választ.

Mindezek után Becsky Andrást hívtuk. A Főnix Csarnok üzemeltetéséért felelős debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője kérdésünkre megerősítette, hogy

Richter Attila, a szövetség főtitkára szóban érdeklődött a helyszínt illetően, de a megadott februári időpontra nem rendelkezünk semmilyen aláírt bérleti szerződéssel – sem az MTSZ-szel, sem mással. Erről hétfőn írásban tájékoztattam Steve Simon urat, a WTA elnökét is. A WTA-torna időpontjában a Főnix Csarnokban egyéb események is vannak, köztük egy olyan fitneszrendezvény is, amelyre a jegyek értékesítése már tavaly elindult.

Becsky András. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A témában január 10-én megjelent írásunkban már Simon Csaba, a Győri Audi Arénát üzemeltető Győr Projekt Kft. ügyvezetője is megerősítette, hogy a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára keres helyszínt az amerikai jogtulajdonos azon versenyére, amelyre saját bevallása szerint a szövetségnek se forrása, se állami garanciája nincs.

Más kérdés, ha elmarad a torna, úgy bár az anyagi felelősség – büntetés a WTA-tól és az elmaradt pénzdíj kifizetése a játékosoknak – a jogtulajdonosé, de a sportpolitikai felelősségben így a szövetség is osztozik.

Richter tevékenységével tehát éppen azt a tornát próbálja segíteni, amelynek támogatásáról az állam lemondott, és kormányhatározatában úgy döntött, inkább a júliusi salakpályás WTA-torna Magyarországra hozatalát támogatja. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a szövetség elnöke Szűcs Lajos egyébként fideszes országgyűlési képviselő.

Elmaradt WTA-verseny

A hivatásos tenisz történelmében nem hemzsegnek a versenynaptárban szereplő, a nevezéseket már befogadó, ennek ellenére elmaradó versenyek – hamarjában csak egyetlen egyre emlékezünk, a tavalyi WTA Hong Kong Openre. Ott azonban sem a jogtulajdonos, sem a szervező nem tehetett a fiaskóról, az országban zajló erőszakos tüntetések miatt döntött úgy közösen a WTA vezetése és a jogtulajdonos, hogy elhalasztják a tornát. „A legfontosabb érdekelt felekkel folytatott széles körű megbeszélések után arra a következtetésre jutottunk, hogy egy későbbi időpontban jobban biztosítható a verseny zavartalan lebonyolítása” – érvelt tavaly szeptemberben a Hongkongi Tenisz Szövetség nyilatkozatában. Mivel a politikai helyzet érdemben nem változott, a tornát nem rendezték meg, de az idei versenynaptárban is szerepel október időponttal.

Kiemelt kép: Jonathan Moore/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik