Sport

Folyamatosan keresi a kihívásokat

Káldor András

2012. 01. 12. 19:04

Takács Attila a portugáliai Torres Navasban megrendezésre kerülő világbajnokságra készülő Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet újonnan megválasztott szövetségi kapitánya 38 évesen is adrenalin-függő.

Talán éppen egy ígéretes labdarúgó karriert szakított meg Takács Attila azzal, hogy a nyolcvanas évek őrületének számító, a Bruce Lee filmek hatásaként a karate sportág családjába tartozó kempo mellett tette le a voksát. Ma már tudjuk, jól döntött, hiszen nemcsak sikeres versenyzői múltat zárt le néhány éve, hanem az ország legeredményesebb klubja, a Székesfehérvári Kempo SE, vezetőjeként komoly hátteret biztosít a reményteljes utódoknak.

– Száron született, nevelkedett, meséljen egy kicsit arról, milyen volt a hetvenes, nyolcvanas években gyereknek lenni?
Több okból is nagyon örülök annak, hogy falun nőttem fel. A tisztesség, a becsület, és a szavahihetőség értékrendje számomra rettentően fontos. Ezeket ott megtanultam, a mindennapjaim részévé váltak. Mindenképpen meg kell említenem, hogy itt ivódott belém a természet és az állandó mozgás szeretete. Persze, mint minden falusi gyerek én is fociztam, és birkóztam. Ez később meghatározó lett számomra.
–    Hogyan került kapcsolatba a kempoval?
A férfiember génjeiben benne van a harc, így nem csoda, hogy amikor a nyolcvanas évek végén indult videó őrülettel párosulva ömlöttek az országba a Bruce Lee-féle karatés filmek, azok engem is magukkal ragadtak. Egy barátom, átcsábított Bicskére, ahol a helyi kultúrházban kempo edzéseket tartottak, heti két alkalommal. Hozzá kell tennem, hogy a kempo a legkeményebb küzdősport, amelyet úgy is neveznek, mint a harcművészet öttusája. Itt lehet ütni, rúgni, birkózni, dobni.
–    Lekötötték az energiáját ezek a foglalkozások?
Őszintén, nem. Mellette az iskolai csapatban kézilabdáztam, és a szári futballcsapatot erősítettem. 15 évesen ott figyeltek fel rám az NBI -es Tatabányai Bányász vezetői, és az akkori, legnagyobb helyi sztár, Csapó Károly játékosa lettem.
–    Ott is járt iskolába?
Fehérváron, a József Attila Gimnáziumban kezdtem, majd a leigazolásom után Tatabányán a Bárdos László tornatagozatos gimnáziumban fejeztem be a középiskolát. Testnevelő tanárnak készültem.
–    Érzem a hangján, hogy ez csupán álom maradt!
Felvettek ugyan, de katonaság alatt hirtelen rám zúdult minden, így 19 évesen már én lettem a családfenntartó. Abbahagytam a focit, pedig az első osztály küszöbén álltam.
–    Utána kezdte el újból a kempot?
1992-ben barátom, Durkó Zoltán lett az első mesterem, ő Száron alapított klubot – vele voltam először Bicskén edzésen – edző lett belőle, így a segítségével kezdtem újra a sportágat. Megjegyzem nagyon jó tendencia, hogy egy aktív sportoló tart edzéseket fiataloknak. Nálunk a klubban is így van, mert a gyerekek számára ennél jobb példa talán nem is lehet, mivel közvetlen attól lesheti el a fortélyokat, aki sikeres versenyző.
–    Mikor nyitotta meg az első, önálló klubját?
Amellett, hogy versenyeztem 1994-ben Csákváron hatalmas érdeklődés mellett indítottam el a klubot, amelyet aztán 1998-ban Fehérvárra is kiterjesztettem.
–    Rendkívül sikeresek a versenyzői, mi a titka, nagy különbség van az amatőr és a profi kempo között?
Nagyon nagy a szakadék, egyáltalán nem véletlen, hogy négy évvel ezelőtt létrehoztuk Magyarországon a profi kempot, és egyre jobban a profizmus felé próbálom a versenyzőimet is irányítani. Én nyertem az amatőrök között háromszor világkupát, világbajnokságon voltam második, de igazság szerint a dicsőségen kívül nem lehetett belőle sokat profitálni. Ki kellett ebből törni, én ezt már fiatalként átláttam.
–    Mekkora áldozatot kell hozni azok számára, akik magas szinten űzik a sportágat?
Lehet, hogy valaki világkupát nyer, de onnan már nehéz továbblépni. Bizony keményen bele kell nyúlni a zsebbe, hogy eredményes lehess. Én például éveken keresztül nem mentem nyaralni, arra spóroltam, hogy versenyezhessek.    
–    Ereje teljében van, akár a kötelek közé is léphetne, ám irányít. Vannak-e olyan kihívások az életében, amelyekről esetleg még nem tudunk?
Nevetni fog, van! Újabb „adrenalin bombát” vetek be, arra készülök, hogy bika rodeókon vegyek részt, rodeó-bohócként.
–    Ez kifejezés pontosan mit takar?
Ők a lovas, a rodeós testi épségét saját testükkel védik, próbálják távol tartani a bikától, amikor a versenyző leesik az állatról. Sokan nem is tudják elképzelni, mekkora bátorság kell ahhoz, hogy valaki rodeó bohócnak álljon. Ők a háttérben vannak, a legnagyobb felelősség az övék, ám a legnagyobb tudással rendelkeznek.
–    Láthatjuk Önt „élesben is” új szenvedélyét űzve?
Csupán azért nem, mert ugyan végigjártam egy képzést, de a kislányom születése után félbehagytam. Ha nagyobb lesz, akkor folytatom, mert nagyon tetszik, bár ehhez az is kell, hogy a családom ugyanúgy mellettem, álljon, mint a kempoban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.