Poszt ITT

Darvasi: Alvó nők balladája

Egy ideje hívei lettünk az alvó nőnek is, elnézni arcát, kezét, tartását. Jó, nem rólunk álmodik, de akkor is. Szempilla 561.
Korábban a témában:

Vagy himnusza. Ódája. Vagy csak könnyű, pesti slágere, mindegy. Eldúdoljuk, mint egy Abba-számot. Kiindulópontunk: vannak jellegzetes női cselekedetek, például a futó nő. Margit-sziget, több a lány, néni, mami. Az olvasó nő. Belőle is számosabb él a nagyvilágon. Síró nő. Nagyon szép, vagy rendkívül fölzaklató. A kérdező nő. Őőőő…. az első szó, ami eszünkbe jut, veszély. Hanem egy ideje hívei lettünk az alvó nőnek is, elnézni arcát, kezét, tartását. Jó, nem rólunk álmodik, de akkor is. A kérdés, hogy az alvás miként történik, és hogyan. Miféle helyen. A férfi, mert még az alvásban is uralkodni akar, igényli a nagy területet. Betölt egy repteret, akár. Horkolva terpeszkedik, elnyúl, karjait tárja, mintha repülne, forog, csapkod, démonaival birkózik, álmában rászorult fejére a korona. A férfi helyet igényel, sokat. Ha valaki azt kérdezné, láttunk-e már nőt, hölgyet vonatpolcon aludni, vagy repülőgép ülés fölött csomagtartójában, akkor bólogatnánk, hogyne, tegnap is éppen, a barcelonai, nem, az alicantei járaton.

Darvasi nálunk szempillázik

A Szív Ernőként is ismert író Szempilla sorozatában 525 tárca jelent meg a Kisalföldben és Délmagyarországban. Egy ideje a 24.hu oldalán olvashatjuk őt. Itt lelni rá a korábbi szempillanatokra.

Pedig csak elképzeltük. Viszont azt is tudjuk, hogy amit képesek vagyunk elképzelni, mint holmi legnagyobb marhaságot, a leghihetetlenebb képtelenséget, azt a valóság igenis produkálja. Láttunk tehát olyat, hogy nagymama elhever a világháborús kissámlin, és úgy alszik a körtefa alatt, míg körülötte bombaként toccsannak a túlérett gyümölcsök? Igen, ilyet is láttunk. Tételmondatunk: a nő kisebb helyen alszik, mint a férfi. Sőt. Sokkalta kisebb helyen is képes elaludni, kirándulás közben, utazás alatt, mint ami fizikailag lehetségesnek tűnne. Van egy rés, egy repedés a bőrülésen, képes abba is belegömbölyödni. Elalszik a retiküljén. Erős csontozatú, nagy testű, sok kellemkedő húst magukon hordó nők is roppant szűk, vagy szűknek látszó helyet beálmodnak. Papuskám, az ünnepi varró gyűszűjében szunyókált, pedig már csak a kisujjára tudja fölhúzni. Oly kevesen méltatták a nőnek ezt a kivételes képességét. Pedig! Az az érdekes, hogy míg a férfi alvásánál is territóriumban, birtoklásban, tkp. kiterjesztésben utazik, addig a nő, aki ebbéli vágyait nem igazán ereszti szabadjára, mégis sokkal jobban látszik. Jobban látható azon a kicsi, szűkös, alig mérhető helyen az alvó nő. Gondolkodtunk ezen sokat, hogyan lehetséges. És miért. Nem tudjuk, nem jöttünk rá a megoldásra. Aztán mindeközben még rájöttünk valami másra. Állva aludni. Az is elég kis hely, nem? Úgy pedig, megkockáztatjuk, a férfi tud jobban.

 

Kiemelt kép: Sir Frederic Leighton – Flaming June részlet

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.