Poszt ITT

20040812

Az euró bevezetése

Látókörön kívül?

A magyar kötvénypiac befektetői ma még nem hisznek az euró 2010-es hazai bevezetésében.

Jól érezhető hozamemelkedésen esett át április eleje óta az állampapírpiac. A hozamnövekedés elsősorban a hosszabb lejáratokra volt jellemző, a rövid lejáratokat a magas jegybanki alapkamat „tartotta”. Az árazásokban a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb a bizonytalanság, a határidős kamatokból készített görbék helyzete alapján nem látszik, hogy 2010-ben már euróval fizetnénk.

Míg áprilisban a fejlődő piacok többségén érdemi hozamemelkedés indult, a hazai piacon nem zajlott le hasonló folyamat. Ugyanakkor a hosszabb lejáratokon a hozamszint ma mintegy 70 bázisponttal áll magasabban, míg a rövidebb futamidőknél, ahol elsősorban a jegybanki kamatpolitikára vonatkozó várakozások mozgatták a piacot, átmeneti emelkedés után 30 bázisponttal vagyunk feljebb. E változás tükrözheti egyfelől az inflációs folyamatok alakulásának kedvezőtlenebb megítélését, illetve a hosszabb papíroknál megemelkedett egyéb kockázati prémiumokat.

Ha a konvergencia-program sikeres lesz, akkor a hosszú lejáratú kötvények várhatóan már euróban törlesztenek, illetve néhány év múlva a kibocsátások is euróban zajlanak majd. Ennek megfelelően a prémiumoknak csökkenniük kell, hiszen a devizakockázat kikerül az árazásból, és csak az egyéb országspecifikus faktorok maradnak. Emiatt célszerű a deviza, illetve a forint alapú kötvényektől elvárt hozamok különbségét vizsgálni.

Ha a prémium arra a szintre csökken, ahol az a most euróban kibocsátott magyar államkötvények esetében van (0,4-0,5 százalék), akkor kis egyszerűsítéssel azt mondhatjuk, hogy a devizakockázat eltűnt, tehát a kötvény kvázi már euróban denominált. A zéró-kupon (csak tőkét törlesztő) kötvények hozamgörbéit vizsgálva azonban az látszik, hogy 2010-ben mintegy 1,5 százalék lesz a forint, illetve a deviza alapú kötvények hozamának különbsége, ami jóval magasabb a maximum 0,5 százalékos ideális eltérésnél.

Összességében megállapítható tehát, hogy a piacon az aktuális árazásokon nem igazán tükröződik vissza, hogy 2010-ben már eurót tervezünk használni hazánkban. Egyelőre sem a most kibocsátott hosszú kötvények hozama, sem a forward hozamok nem igazolják vissza azt a kormányzati elképzelést, amit a konvergencia-program tartalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik