Otthon
cute young woman architect with handsome foreman in building industry construction site

Így nem megy tönkre a házasság építkezés alatt

24.hu
24.hu

2018. 04. 05. 11:58

Ősidők óta él az emberben a vágy, hogy saját otthont építsen, biztosan idén is sokan eljátszanak a gondolattal, hogy építkezésbe kezdenek. Pedig azt mondják, a legtöbb házasság a házépítés során megy tönkre. Hogy ezt elkerüljük, az ÚjHÁZ Centrum összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével mi is és a házasság is túléli az építkezést.
Korábban a témában:

A házépítés hosszú folyamat, számos buktatóval, amelyek elkerülhetők, ha alaposan tájékozódunk, mielőtt belevágunk. Legjobb, ha nem csak ismerősöktől kérünk véleményt, tanácsot az építkezéssel kapcsolatban, hanem szakértőkkel is beszélünk. Amint begyűjtöttük az összes szükséges információt, megvan a telekhelyünk és minden egyéb feltétel adott álmaink otthonának megalkotásához – elkészültek a tervek és megvannak a szükséges engedélyek – neki is kezdhetünk a megvalósításnak.

A legjobb évszak az építkezésre

Építőipari szempontból nemcsak a fagy tekinthető a beruházást korlátozó időjárásnak. Egészen október közepétől április közepéig kell számolnunk a rossz idő beköszöntével, vagyis azzal, hogy a hőmérséklet +5 Celsius fok alá esik. Szerencsére vannak olyan munkafolyamatok, amelyek ebben a hőfokban is elvégezhetők.

Ezalatt a hőmérsékleti határ alatt 5 fokonként más és más szintű előkészületre van szükség. Ha a munkálatokat +5 és 0 °C közt kívánjuk elvégezni, jellemzően az építőanyagok előmelegítése is elég. Komolyabb előkészület szükséges 0 és -5 °C közt. Ilyenkor már a szerkezetet is védeni kell a kihűlés ellen, hiszen fennáll a fagyveszély. -5 °C és -12 °C közt pedig csak nagyon indokolt esetekben szabad nekiállni a munkának, ekkor is csak úgy, ha a szerkezetet képesek vagyunk fűteni a kihűlés ellen

– tanácsolja ifj. Bodrogi Ferenc, az újHáz Centrum építésügyi szakértője.

Debrecen, 2017. május 25.
Eladó építési telek Debrecen Pallag városrészében 2017. május 25-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára, Balogh László közlése szerint a tavalyi a lakáspiaci fordulat éve volt Magyarországon, az elsõ negyedéves adatok alapján a kedvezõ tendenciák idén tovább erõsödnek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nagy pénzt kaszálhat, aki jó érzékkel vesz mostanság telket
Csakhogy egyre nehezebb Budapesten jó áron építési telket találni.

Csak idő kérdése?

A ház megépítésének időtartama a technológiai időigények mellett a kivitelezőktől függ nagymértékben. Végezhet minden munkálatot egy cég, de akár minden részfeladatot is kiadhatunk más-más szakembernek. Ez azért is lényegi kérdés, mert, ha egy fővállalkozó kezében van az összes feladat és nem kell más szakértőkre várni, velük egyeztetni, akkor a házunk kulcsa akár 9-12 hónap alatt a kezünkben lehet.

A legnagyobb buktatók

Egyre több építtető érzi úgy, hogy nem az övé az építkezés alatt az irányítás, mert a munkák és építési költségek labirintusát csak a kivitelező látja át teljesen. Jó, ha maximális bizalommal fordulunk az építkezés vezetője felé – akinek tartania kell magát a kéréseinkhez és az általunk, illetve közösen kiválasztott alapanyagokat kell használnia a ház felhúzása során a vízelvezető csövektől a csemperagasztóig – de azért nem árt, ha folyamatosan ellenőrizzük mi is a projektet.

Számold újra!

Az építkezés nyeli a pénzt, szinte kizárt, hogy beleférjünk az előzetesen meghatározott keretbe. Jobb, ha mindjárt a költségek másfélszeresével számolunk, akkor nem ér annyi meglepetés.

Együtt és ne egymás ellen

Próbáljuk meg nem egymáson levezetni a feszültséget, így csak a házépítés-projektnek lesz egyszer vége és nem a kapcsolatnak. Tudatosítsuk magunkban, hogy a házépítés stresszes folyamat, de egyszer befejeződik és akkor majd új otthonnak örülhetünk. Együtt.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.