Otthon

Színessé varázsolja a kertet a kardvirág

Nagyon sok változata ismert színben és formában is.

A kardvirág a nyár üde növénye: a kardvirágok pompás színkavalkádról gondoskodnak a kertben, vagy egy cserépben a teraszon és az erkélyen, vagy akár egy vázában, hiszen a kardvirág vágott virágnak is kitűnő. Ültetésének viszont április eleje a legideálisabb időpontja, mert komoly fagyokra innentől nem számíthatunk.

Fotó: Pixabay

A kereskedelemben kapható kardvirág fajták döntő többsége nem télálló, ezért hagymáikat ősszel az első fagyok előtt ki kell ásni és fagymentes helyre kell vinni. Áprilisban az elővett vagy vásárolt hagymák 10 cm mélyre ültethetők. Ha a hagymákat jól megválogatjuk a kiültetéskor, és csak az egészséges, kemény hagymákat hagyjuk meg, minimalizálhatjuk a betegségek és kártevők megjelenését. A betegségeket megelőzhetjük azzal, ha minden évben máshova ültetjük el a hagymákat.

Fotó: Pixabay

A kardvirág fényigényes növény, így bátran ültethetjük napos helyre, de mindenképpen világos helyet válasszunk számára. Tápanyagigényes, ezért már az ültetést megelőzően, jóval korábban gondoskodjunk a talaj javításáról. Talajok közül a lazább, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajtípusok az ideálisak.

A kardvirágnak ma már nagyon sok változata ismert színben, formájában, utóbbiban a szokványostól a hullámosig, vagy akár a rojtos szélűekig. Manapság alacsonyabb fajták, úgynevezett mini kardvirágok is beszerezhetőek, így az ágyás közepén is jól mutatnak. Vegyesen is ültethetjük őket, vagy csak egyféle színűt, vagy akár egy színkombinációt. Akkor mutatnak a leginkább, ha csoportosan ültetjük el a hagymákat.

Fotó: Pixabay

A nyár végén hagyjuk, hogy a kardvirág elkezdjen visszaszáradni, majd október közepén kezdjük el felszedni a hagymákat, úgy hogy a szármaradványokat vágjuk vissza jó 5 centiméter magasságra. Ezután tisztítsuk meg a hagymákat és hűvös, 5-10 fokos szellős helyen ládába vagy újságpapírba csomagolva tegyük el télire. Mivel a kardvirág évente hoz új sarjhagymákat, ezeket érdemes ősszel leválasztani az anyatőről, és külön osztályozva eltenni télre.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik