Videó

Vele kelünk, vele fekszünk, de mindig jön egy új és fiatalabb

Február 25-én startol el a Mobil Világkongresszus Barcelonában, ahol az Apple kivételével az összes nagy gyártó bemutatja legújabb okostelefonjait. Mire készüljünk, mit tudunk eddig a Samsung, a Huawei és a Nokia telefonjáról, és egyáltalán, mit gondol a mindenki zsebében ott lapuló apró számítógépekről a 24.hu szerkesztősége?

Szinte már mindenkinek van mobilja, és többségében okos. Akik évekig kitartottak a szinte csak hívásra és SMS-ezésre alkalmas butamobiloknál, azok is váltottak az utóbbi években, felhagyva az ellenállással. Miután már az új Nokia 3310 is tud wifizni és mobilnetezni, de ugyanolyan színes, kicsi, nyomógombos maradt, még a nagyszülők is beadták a derekukat.

A mobiltelefon a mindennapjaink része, sajnos vagy nem sajnos, a nevével ellentétben hívásra már egyre kevésbé használjuk, viszont ezzel kelünk, ezzel fekszünk, úton-útfélen elővesszük, pötyögünk, nyomogatjuk, simizzük, suhintunk, árad rád a rengeteg információ, fotók, videók, hírek, ismerősök gondolatai, történetei, csetelés, doksik, e-mailek, játékok, navigáció, felsorolni is nehéz lenne, mi mindent csinálunk ezekkel a kicsi óriásokkal – mobilnak jó nagy tepsi, számítógépnek viszont mini.

MWC 2017, Barcelona Fotó: Josep Lago/AFP

Amennyire sokat foglalkozik a legtöbb ember a saját mobiljával, nagy általánosságban annál kevéssé követik az ezekről szóló híreket. A legtöbben elsősorban akkor olvasnak teszteket, mobilos híreket, amikor éppen új készüléket akarnak venni – akár maguknak, akár ajándékba, s főleg karácsony előtt.

Másrészt pedig az olyan szivárogtatások fogják meg a többséget, mint ami a barcelonai Mobil Világkongresszust is megelőzi: egy információmorzsa az akkumulátorról, egy fotó a futurisztikus kinézetről, egy videó a rengeteg szenzorral megspékelt kamera tudásáról.

Ki ne szeretne bekukucskálni a függöny mögé még az előadás előtt, ezért sokszor éppen maguk a gyártók gondoskodnak róla, hogy a bemutató előtt gondosan adagolják a részleteket, végletekig felcsigázva az érdeklődőket.

Node mire számítunk az expón?

Samsung

A dél-koreai gyártó telefonjáról a pletykák szerint szinte minden információ kiszivárgott már, amit az új csúcsmobilról tudni lehet, ennek ellenére mégis hatalmas várakozás övezi a bemutatót. Egyrészt mert a mobilpiac jelenlegi királyáról van szó, másrészt az Apple fénykorából ismert show-val készülnek minden egyes alkalommal, ahol DJ Koh, a Samsung mobil üzletágának elnöke mellett celebek, VR-sisakok, fényshow, maga Mark Zuckerberg és minden elképzelhető látványelem kápráztatja el a közönséget.

Mit jelenthetnek be? Galaxy S9 és S9 Plus csúcsmobilok.

Galaxy S9 és S9 Plus

További infó…

Nokia

Forrás: HMD Global

A nagy visszatérők sorát erősíti a finn márka, amely a kínai HMD Global szárnyai alatt kapott új erőre. A Microsofttal kötött, kudarccal végződött szerződés után androidos, elsősorban közép- és alsókategóriás telefonokkal tértek vissza, bombaként robbantva, hogy a legendás 3310-est is megújították. Míg a tavalyi Mobil Világkongresszust a retrokészülék vitte el, addig idén már egy igazi csúcsmobilt is villanthat a gyártó. A HMD Global a 11. név a legnagyobb telefongyártók listáján, 2017 utolsó negyedévében, azaz a karácsonyi időszakban több Nokia mobilt adtak el, mint amennyi Google, HTC, OnePlus, Sony, Lenovo, Alcatel, Asus, vagy Meizu készüléket.

Mit jelenthetnek be? Nokia 9 csúcsmobil, Nokia 1 alsókategóriás mobil, egy frissített Nokia 6 2018, és egy frissített Nokia 3310 4G

9, 1, 6, 3310

További infó…

LG

Fotó: 24.hu

Az LG az utóbbi években leszálló ágban van, az összerakhatós G5 és a G6 a várakozásokhoz képest rosszabbul teljesített. Meglepő módon az LG sok év után először nem tart külön bemutatót az expó margóján, az érdeklődők először a standon találkozhatnak új készülékeikkel. Hogy ennek hátterében az áll, hogy nem készültek még új mobillal, hogy esetleg több időt szánnak a következő csúcstelefonra és kicsit később jelentik majd be, esetleg csak egy frissített verziót kapunk a nagy kedvenc V30 mobilból, jövő héten kiderül. Mindenki találgat, lehet a végén mégis meglepnek minket.

Mit jelenthetnek be? Egy frissített V30s?

V30s

További infó…

Huawei

Forrás: 24.hu

Az már biztos, hogy az amerikai kormányzattal dacoló kínai gyártó újabb P szériás csúcsmobilját, a P20 (P11) telefont csak a mobilkongresszus után, március 27-én mutatja be, így nagy valószínűséggel a két évvel ezelőtti forgatókönyv fog ismét megelevenedni, amikor telefon helyett egy hibrid, windowsos tablettel rukkolt elő a Huawei az expón. A mobilpiac 3. helyét elfoglaló cég két Windows 10-et futtató tabletet mutathat be, és az androidos vonalat is frissítheti, illetve rebesgetik, hogy egy új okosóráról is lerántjá a leplet.

Mit jelenthetnek be? Matebook X, Matebook E, Mediapad M5, Watch 3

Tabletek és órák

További infó…

Asus

Fotó: 24.hu

Az Asus tavaly kimaxolta a Zenfone 4 szériát, így idén jöhet az ötös sorszám. Szakítva a hagyományokkal a gyártó idén nem januárban, a Las Vegas-i CES-en, nem is hazai terepen, a júniusi, tajvani Computexen, hanem az MWC-n ránthatja le a leplet az új mobilokról. Ha minden igaz, a sima 5-ös mellett ismét lesz felturbózott 5 Pro, egy kamerában erős modell, és egy pénztárcabarát verzió.

Mit jelenthetnek be? Zenfone 5, 5 Pro, 5 Selfie, 5 Max

Zenfone 5

További infó…

Sony

Fotó: 24.hu

A Sony képviselői tavaly már rebesgették, hogy idén végre engednek a trend nyomásának, és az eddigi téglalap formájú, unalmas külsőt elengedik, jönnek a modern, vékonykávás, sok kamerás, ujjlenyomat-olvasós, lekerekített, ívelt menő darabok. Ugyan a tavalyi 3D-s arcszkennelés jó eye candy volt már, ha a topon akarnak maradni, idén robbantaniuk kell. Reméljük lenyűgöznek mindenkit!

Mit jelenthetnek be? XZ2, XZ2 Premium/Compact

XZ2

További infó…

Kiemelt fotó: Frédéric Cirou/AltoPress/PhotoAlto 

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik