Tech

Ha a Facebook egy ország, itt az új alkotmánya

Minden idők legnagyobb adatbotránya úgy tűnik arra sarkallta Mark Zuckerberget, hogy felülvizsgálja és aztán radikálisan változtasson a Facebook eddigi működésén. A felhasználókkal közösen módosítja a felhasználási feltételeket, és az adatvédelmi irányelveket, új letisztult felületet adott a felhasználók kezébe, hogy átláthassák, mit, hol, hogyan tudnak beállítani, illetve ki, miért és mire használja az adataikat, most pedig “országa” alkotmányát is megosztja végre polgáraival: közzéteszik, mit is tartalmaz a közösségi szabályzat (angolul community standards), amely megszabja, mit szabad és mit nem a Facebookon.

Ha Zuckerberg sem tudja megvédeni az adatait a Facebooktól, akkor ki?
Saját gyermekétől nem tudja megvédeni magát, akkor mit mondjanak a mezei felhasználók?

A szabályzattal legtöbbször akkor találkozunk, amikor például feljelentünk egy tartalmat bizonyos okokból, mert az gyűlöletbeszédet tartalmaz, mert az sértő, fenyegető, erőszakos, azért mert kéretlen, azért mert álhír, vagy mert szimplán bosszantó és érdektelen.

Másik oldalról akkor találkozunk vele, amikor a profilunkat, általunk menedzselt oldalt, csoportot letiltják, mi pedig próbáljuk megtudni, mi is történt pontosan, mivel vétettünk a szabályzat ellen, vagy ha nem vétettünk, hogyan tudjuk ezt menedzselni és helyreállítani minél gyorsabban.

Fotó: 24.hu

VISSZAKÉRHETJÜK AZ ELTÁVOLÍTOTT FOTÓT, VIDEÓT

Az “alkotmánymódosítás” egyik legfőbb eleme, hogy míg eddig csak a magánprofil, az oldal, a csoport “eltűnése” esetén kaptunk visszajelzést arról, miért vették le a Facebookról, majd tudtunk ez alapján fellebbezni, immár a tartalmak szintjén is lehet majd felülvizsgálatot kérni.

Hogy fog ez kinézni:

  1. Ha egy szöveges bejegyzésünk, fotónk, videónk, élőzésünk távolították el a közösségi oldalról, amiért az a közösségi szabályzat valamely pontját megsértette, kapunk róla értesítést, sőt felülvizsgálatot is kérhetünk (request review).
  2. A fellebbezést (appeal) a műveleti csapat hús-vér tagjai 24 órán belül megnézik.
  3. Amennyiben hiba történt, a moderátozok visszaállítják a tartalmat, és értesítik róla a felhasználót is.

Ugye szövegek, fotók, videók esetén nem csak emberek dolgoznak a jelentések alapján, hanem algoritmus is segíti a munkát, az pedig könnyen dönthet úgy egy meztelen testet tartalmazó kép alapján, hogy az szabályt sért, még ha épp az egyik leghíresebb festmény is.

Így fog kinézni a visszajelzés, ha egy bejegyzésünk a szabályzat ellen vét, de már fellebezhetünk a döntés ellen:

Fotó: Facebook

26 OLDALAS ALKOTMÁNY

Míg korábban közzétették az adatvédelmi irányelveiket, hogy a felhasználók maguk tekinthessék át és állíthasák be, mely személyes adatukat gyűjthetik be és használhatják fel, addig most a több mint húszoldalas közösségi szabályzatot is kifüggesztik, hogy magunk tekinthessük át, milyen elvek mentén posztolhatunk, és mi alapján alapján távolítják el a tartalmakat az algoritmusok és a műveleti csapat immár 7,5 ezres tábora – ők azoka moderátorok, akik 24/7 dolgoznak, több mint 40 nyelvet “beszélnek”, 40 százalékkal többen vannak mint tavaly voltak, és még ennél is többen lesznek év végére Zuckerberg ígérete szerint.

A teljes közösségi szabályzatot magyarul (vagy az általunk választott nyelven) itt lehet elolvasni.

Fotó: SAUL LOEB/AFP

Immár bárki tudna fogja, mi számít szabálysértőnek, pontosan le van írva, mi az, ami tilos a közösségi oldalon. Mint Siobhan Cummiskey, a Facebook régiós tartalmi menedzsere a 24.hu-nak elmondta: bár egyszerűen hangzik, meghatározni, mégis milyen elvek mentén lehet posztolni, ez rendkívül bonyolult és összetett is.

Éppen ezért külső szakértők és szervezetek segítségével hozták létre, hogy az mind a 2,2 milliárd felhasználó igényeit, értékeit, véleményét képviselhesse.

Példaképp ha megfenyegetünk valaki(ke)t a Facebookon, legyen szó egy adott közösségről, település lakóiról, akkor konkrétan meg van határozva, hogy ha a célszemély(ek) mellett az alábbi részletek közül legalább kettőt tartalmaz a poszt: helyszín, időpont, módszer, akkor azt azonnal eltávolítják, és még arra sem hivatkozhatunk, hogy azt nem gondoltuk komolyan.

Ha erőszakra buzdítunk újságírók, aktivisták, szemtanúk, informátorok, képviselők, politikusok, államfők, közszemélyek ellen, az is szabálysértő, sőt, ha nem nevezzük meg a célszemélyt, de egy adott szimbólum alapján egyértelmű kire gondolunk, vagy egy fegyver (jel)képe található a bejegyzésben, azt is rögtön le fogják szedni.

Fotó: 24.hu

A lista elég hosszú az erőszakos megnyilvánulásokon, a veszélyes, bűncselekményre utaló, azt propagáló, koordináló tartalmakon át a tiltott szerek árusítását, öngyilkosságot, zaklatást, gyermekpornót, meztelenséget és szexuális erőszakot körüljáró tartalmakig – érdemes végigolvasni, pontosan mit szabad és mit nem.

Azon kérdésünkre, hogy miért éppen most teszik közzé a szabályzatot, Cummiskey 3 indokot sorolt fel:

  • teljes mértékig egyértelműek akartak lenni, hogy a káros, ártalmas megfogalmazásnak, fotónak és videónak semmi helye a Facebookon;
  • fontosnak tartották az átláthatóságot a téren, hol húzzák meg a határokat összetett, és folyamatosan változó témák esetében;
  • azt remélik, ha megosztják a szabályzat részleteit, az elősegíti a párbeszédet, hogy a későbbiekben akár közösen lehessen alakítani a pontokon.

Kiemelt fotó: Stephen Lam/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik