Videó

Tipp: így vásárolj tech-ajándékokat karácsonyra

Jön a Harácsony, és ez nem elírás: a harácsolás és impulzusvásárlás elkerülése érdekében indítunk egy tanácsadó sorozatot. Az első részben átvesszük az általános tudnivalókat.

Azon most lépjünk is túl, hogy a karácsonynak nem is feltétlenül a vásárlásról kéne szólnia, de az is tény, hogy nagyon nehéz elkerülni a reklám-és akciódömpinget, és még nehezebb kimagozni, hogy a “hihetetlen és megismételhetetlen áresés”, vagy az “év végi készletkisöprés” hangzatos szlogenjei mögött mennyire húzódik meg valóban jó lehetőség.

Szóval most felosztjuk a kérdéskört három kérdésre. Először gyorsan átesünk azon, hogy miért is alakult ki ez a hatalmas “vásárlási szezon”, aztán jönnek a konkrét tippek. Például az, hogy mit érdemes, és mit nem érdemes ilyenkor megvenni, aztán pedig egy érdekes felvetéssel azt is körbejárjuk, tényleg ilyenkor kell-e egyáltalán vásárolni. A cikk fejlécében, vagy ide kattintva videós formában tesszük meg mindezt, a folytatásban pedig jön az írott forma.

Karácsony = Harácsony?

Oké, legyünk túl ezen mindenféle politikai és világnézeti elhajlás nélkül: a karácsonyi vásárlási láz tényleg a “gonosz Nyugat mételye”. Bár azért azt is tegyük hozzá, hogy természetesen az ünnepek előtti bevásárlás nem az imperialista világrend találmánya, hiszen az apróbb ajándékokat 30-40 éve is ugyanúgy megvettük itthon, ahogy még régebbi hagyománya van annak, hogy a legkeményebb tél beállta előtt aki tudott, felhalmozott mindenféle élelmiszert és meleg ruhát.

Viszont ahogy az új világrendet tényleg a pénz mozgatja, a forgalmazók meglátták a lehetőséget az ajándékozásban, és szépen rászoktatták a jónépet arra, hogy minél nagyobb ajándék = minél nagyobb szeretet. És akkor most egy picit még távolabb húzódunk a techrovat alapvetéseitől, és egy teljesen általános jótanáccsal kezdjük.

Nem attól szereted a családot, ha vállalhatatlan hitelbe vered magad.

Mert manapság már az ömlik az egyre korábban induló ünnepi vásárlási marketing gépezetéből, hogy soha sem volt még ennyire könnyű valamilyen áruhitelhez jutni, és kedvezményes téháem, meg gyorsított elbírálás, szóval mondhatná bárki, hogy úúúúristen, ez a csúcstelefon, okoshűtő, gigatévé eddig egy 200-500 ezer forintos árcímkével virított, most meg az van ráírva hatalmas számokkal, hogy 19 990 forinttól.

Na, itt a “-tól” szócskán van a lényeg. Az, hogy egy sokkal hihetőbb és szeretnivalóbb számot látunk elsőre az eddig elérhetetlennek tűnt játékkonzol vagy drón képe mellett, az nem az ár. És tudjuk, hogy ezt mindenki tudja, de van az a fránya tudatalatti és az erre pszichológiai szinten rágyúró kommunikáció, és máris mindenki ott tobzódik a hitelpapírokkal, hogy aztán pár hónap múlva derüljön ki, hogy ez bizony méretes túlvállalás volt.

Szóval nem akarunk erről tovább papolni, csak tényleg az a lényeg, hogy tessék kétszer meggondolni. Ami eddig 200 ezer volt, az hitellel is annyi (sőt, a legtöbbször ugye jóval több).

Na, ezen túl vagyunk, mostantól már arról beszélünk, hogy ha valaki tényleg, komolyan és átgondoltan szeretne vásárolni valamit az ünnepek előtt, akkor milyen csapdákba nem szabad belefutni, és mire érdemes figyelni.

xmas-shopping-tech-tipp-002

Mit és mit ne, hogyan és hogyan ne, és az se mindegy, honnan

A “mit” kérdéskör persze alapvetően mindenkinek magánügye. Ha a gyerek már évek óta éhségsztrájkol a legújabb játékkonzol miatt, akkor valószínűleg hiábavaló lenne ólomkatonákkal meg műanyag dömperrel próbálkozni, ezt szépen családpszicholgiailag eldönti mindenki.

Viszont ha már megvan a kiszemelt árufajta, akkor nagyon nem mindegy, melyiket választjuk. Ebbe részletesen is belemászunk a sorozat további részeiben, ahol átnézzük, mi a helyzet a mobilok, a laptopok, a játékkonzolok és az egyéb kütyük, kiegészítők piacán. Van azonban pár tényleg alapvető tipp, amire szinte minden tech-termék esetén érdemes odafigyelni.

  • Nézzünk körül. Ennél fontosabb nincs. De akkor most ezt részletezzük is kicsit.
    • Tényleg ez a legolcsóbb? Ehhez többek között segítségül hívhatunk árösszehasonlító oldalakat, mint amilyen az olcsobbat.hu. Ha itt beírjuk a kívánt termék nevét, megkapjuk azokat a webáruházakat és hagyományos boltokat, ahol beszerezhetjük, és egyrészt gyorsan kiderül, milyen árkülönbségek léteznek, de kis szűréssel azt is megtalálhatjuk, hogy hol van készleten, és hol kell várnunk a szállításra.
    • Tényleg ezt keressük? Lehet, hogy egy reklámban szembejött egy laptop, ami “csak most 99 999 forint”, de ilyenkor érdemes azt is megnézni, milyen maga a gép, tényleg elég erős-e ahhoz, amire használni akarjuk, tud-e olyan felbontást a kijelzője, amire vágyunk egy multimédiás gép esetén, vagy van-e benne dedikált grafikus kártya, ha játszanánk. Ugyanez érvényes minden másra is: attól, hogy egy telefon androidos és olcsó, még nem biztos, hogy fut rajta a legújabb mobiljáték, vagy elég jó a kamerája a családi fotókhoz.
  • Nézzük meg tüzetesen az eladót. Megbízható bolt? Keressünk rá szépen, nem kerül semmibe: Google, aztán “XYZ webáruház vélemények”. Néha kifejezetten tanulságos az eredmény.
  • Ha már eladó: azt is ellenőrizzük, “hivatalos” terméket kapunk-e tőle. Van-e Magyarországon érvényes garanciája? Csak szólunk, hogy a “Nálunk garós, hozza vissza, aztán majd elküldjük szervizelni” az bizony nem nyerő. Laptop esetében nem ciki rákérdezni, hogy ugye magyar billentyűzettel kapjuk-e, és persze legyen értelmezhető (nem két fénymásolt oldalas) magyar nyelvű használati utasítás is, ahogy az kell.

Külön kérdéseknek kell utánajárnunk akkor is, ha esetleg használt, vagy külföldi webes forrásból származó árut rendelünk.

  • Az eBay-en, Aliexpressen kinézett áru eladója mennyire megbízható? Szerencsére most már könnyen láthatjuk az értékelésekből, hogy nem átverős, későn szállító, gagyit küldő illetőkről van-e szó.
  • Van-e bármilyen garancia a hibás, sérülten érkező, vagy idő előtt elromló termékekre? Egy megbízható eladónál mindig van olyan kontakt, amin feltehetjük ezeket a kérdéseket.
  • Milyen extra költségei vannak az árunak? Ne feledjük, hogy egy EU-n kívülről rendelt műszaki cikkre szinte biztosan rácsapják a vámot honosításkor, hacsak nem tudunk valami használható trükköt ennek elkerülésére. Ugyancsak nézzük meg, mennyi a szállítás díja, egy távol-keleti vagy amerikai eladó esetén ez is lehet erősebb összeg.
  • Azt is érdemes előre kiszámolni, ideér-e karácsonyig az áru. Mármint biztosan ideér-e, ugyanis tapasztalatok alapján az ígért szállítási időt érdemes fejben kicsit meghosszabbítani.

Végül pedig azt is érdemes figyelemmel kísérni, hogy alakulnak az ünnepi akciók a karácsonyhoz közeledve. Mostanában néha egész jó vételeket lehet találni a Fekete Péntek, avagy Black Friday környékén. Ez az amerikából származó “vásárlási ünnep” odakint a hálaadást követő első péntek elnevezése, amikor a boltok a szokásosnál is nagyobb, olykor akár bekerülési ár környékére, vagy alá olcsósított termékekkel igyekeznek becsábítani a vásárlókat. Magyarországon 2014-ben voltak először Black Friday-nek kikiáltott akciós napok, idén ez november 25-re esik (de esélyes, hogy egyes áruházak ettől eltérő időpontokon próbálkoznak). Viszont itt is érvényes minden eddigi figyelmeztetés: nézzük meg, hogy a nagy betűkkel hirdetett black friday akciós ár tényleg annyira alámegy-e az egyébként is elérhető árszintnek, hogy érdemes emiatt valódi, vagy virtuális sorba állni.

A nemzetközi oldalakon szintén vannak különféle napi akciók az ünnep előtti időszakban, az Aliexpressen például november 11-én (tehát a 1111-es napon) számíthatunk mindenféle jóra.

Tényleg most kell nekiesni a vásárlásnak?

Na, ez is egy jó kérdés. Bár hivatalosan tényleg ilyenkor a leghangosabb a marketing-gépezet, sokan arra esküsznek, hogy a lepattanó labdákra jó rámenni. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy ha megvárjuk a januárt, amikor az ünnepekre berendelt készletekből az el nem adott rész már nagyon nyomja a boltok és webáruházak raktárait, jönnek az újabb készletkisöprések. Oké, lehet, hogy így 1-2 hónappal lecsúszunk a legeslegújabb kütyükről, és nem is a fa alá kerülnek, hanem csak úgy, mindenféle ünnepi indok nélkül adhatjuk át őket, de akár meg is érheti várni.

Leginkább azoknak ajánljuk az ilyen helyezkedést, akiknek nem kell feltétlenül karácsonyra időzíteni, vagy épp meg tudják várni az évkezdő leárazásokat a korábbi laptopjuk, telefonjuk és egyéb eszközeik mellett.

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik