Videó

Így varázsolhatjuk újra a régi fotóalbumokat

A szülők és nagyszülők padlásán heverő doboznyi fénykép digitalizálásához többé nem kell böhöm szkenner és sok türelem, csak egy mobil, a Google új alkalmazása, és pár másodperc.

Jön a karácsony, a családi látogatások, amikor a nagymama vagy épp apu úgyis előkotorja az összes létező fotóalbumot, benne a legaranyosabb / leggázosabb családi fényképekkel. Aztán lapozgatás közben talán elhangzik az is, hogy milyen nehéz ezeket abban a millió dobozban tárolni, és a padlásra hurcibálni, meg aztán mi úgyis értünk azokhoz a számítógépekhez, vagy mikhez, szóval csináljuk már meg, hogy a papírképeket el lehessen e-mailezni a kanadai nagynéninek.

Erre eddig két lehetőségünk volt, de egyik sem az igazi. Használhattunk lapolvasót, azaz szkennert, ami egyrészt egy batár nagy eszköz, másrészt a profi, nagyfelbontású beolvasásra kitalált technológia miatt lassú és körülményes a kezelése, főleg akkor, ha több száz képet kellene digitalizálni. A másik megoldás az, ha a mobillal lefotózzuk a papírképet, de ez így nem ad tökéletes minőséget, becsillannak az eredeti fotó felületén a környezeti fények, rávetül a telefonunk árnyéka, szóval ez sem az a megoldás, amit keresünk.

Most jön a gyermekien egyszerű megoldás

A cikk fejlécében, vagy ide kattintva videón is megmutatjuk a leggyorsabb lehetőséget, de szövegesen is folytatjuk. Először töltsük le a Google PhotoScan (magyarul Fotószkenner) alkalmazását Androidra vagy iPhone-ra, majd kapjuk elő a digitalizálni kívánt papírképet. Az első indításkor engedélyt kell adnunk az alkalmazásnak a kamera használatára, majd kapunk egy rövid ismertetőt az egyszerű alaplépésekről, ezután bele is kezdhetünk.

Tegyük le a fotót egy jól megvilágított helyre. Nem baj, ha becsillog, ezt majd az app megoldja. Helyezzük a kép fölé a telefont, melyen a Fotószkenner fut, és pozicionáljuk úgy a mobilunkat, hogy a fotó minden széle a látható területen, tehát a szürke kereten belül legyen. Nyomjuk meg az exponáló gombot, és próbáljuk stabilan tartani a mobilt úgy 1-2 másodpercig.

Ezután jön az automatikus “csillogásmentesítés”: a képernyőn négy pont jelenik meg, valahol a papírkép négy széle környékén. Irányítsuk úgy a telefont, hogy a kijelző közepén levő karika rámutasson sorban erre a négy pontra, ekkor végzi a szoftver az utólagos korrekciókat.

Ha megvagyunk, a digitalizált fotó az alkalmazás mappájába kerül, ezt kiválasztva még további gyors átalakításokat végezhetünk például a négy sarokra húzva a keretet levághatjuk a papírkép mögötti hátteret. A végeredmény egy kiegyenesített, színben és kontrasztban egységes fotó lesz, amelyet bárhová elmenthetünk a telefonon, hogy aztán megosszuk közösségi oldalakon, vagy továbbküldjük a célszemélyeknek.

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik