Mobil

Magyar fejlesztésű blokkmobil hódíthatja meg Európát

Moduláris elemekből konfigurálható mobiltelefont mutatott be a MOHAnet Mobilsystems, amivel letarolnák a nemzetközi személyfelügyeleti eszközök piacát. A magyar fejlesztésű készülék lakossági és üzleti alkalmazási területen is használható.

Új készülékkel lép a telefonos távfelügyeletei piacra a MOHAnet Mobilsystem Zrt. A cég egy moduláris, azaz építőelemekből konfigurálható termékre cserélte sokkészülékes kínálatát. A Moniphone nevű, távfelügyelhető mobilt október 26-án mutatták be Budapesten, ami kezdetben öt, rövidesen pedig tíz alkalmazási területen lesz használható, üzleti és lakossági szegmensben egyaránt. Jelenlegi felhasználási területei: őrszolgálat, karbantartás, idősgondozás, takarítás, jegyellenőr, kézbesítő.

A cég vezérigazgatója, Havasi Zoltán elmondása szerint a telefon alapötletét Dave Hakkens “phonebloks” koncepciója adta, aki az elektromos hulladéktermeléssel szemben kívánt fellépni egy olyan mobillal, ami a felhasználási területek igénye szerint áll össze a különböző hardverelemekből. A Moniphone személyfelügyeleti telefon is a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során is átkonfigurálható.

SZABADON VARIÁLHATÓ

A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra funkció) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, WiFi, RFID, NFC, QR- és vonalkód olvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba, az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetőek.

Forrás: MOHAnet Mobilsystems Zrt

A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, s dedikált internetcsatornán keresztül állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak, az internet-összeköttetés és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok. A készülék ezáltal folyamatosan felügyelhető, a rendszer állandó életjelet és eseményjelzést közvetít óránként, vagy akár percenként a felügyeleti szervnek.

A Moniphone ezáltal időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak, és nagyobb biztonságot nyújt idős szeretteinknek, ráadásul az elektromos adminisztrációnak köszönhetően gyorsul az adatrögzítés. A készülék igény esetén fordított kommunikációra képes, tehát a központ jelzéseit is fogadhatja.

Beépített GPS-ének köszönhetően egy térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó személy kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetooth-szal csatlakozik a Moniphone-hoz és három méteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét.

A zóna meghatározásnál költségesebb, azonban pontosabb megoldás, ha az adott helyiségbe háromszögelős technikával Time of Flight érzékelőket szerelünk fel, ezek segítségével ugyanis centiméter pontosan lehet meghatározni a Moniphone, ezáltal használója elhelyezkedését.

ÁJULÁST, ESÉST IS FIGYEL

A Moniphone a legkisebb rezonanciát, így a légzést is érzékeli, ezért ha a munkavégzés során egy adott kolléga letenné az asztalra a mobilt, hogy elkerülje a felügyeletet, a telefon a mozdulatlanságot ájulásnak detektálja, és azonnal vészjelzést ad a diszpécserközpontnak, ami egyébként lehet egy vállalaton belüli telefonos ügyelet, de akár külső távfelügyeleti partner is.

A mérnökök gyorsulásmérővel látták el az eszközt, ami így egy esést is azonnal érzékel, egyből értesítve a felügyeleti partnert, igény esetén – idősfelügyelet során – például  egy családtagot.

A készüléket erős fizikai igénybevételre készítették, így képes ellenállni az ütésnek és más környezetei behatásoknak, a cég állítása szerint a kopás és a nagyobb hőmérséklet sem befolyásolja jelentősen élettartamát.

Eleinte fehér, fekete és szürke színekben lesz előrendelhető, hároméves szerződés esetén készülékár-támogatással, szolgáltatástól függő havidíjas konstrukcióban. Viszonteladói partnerek keresztül eddig a Moniphone-ból és a januárban bemutatott iMachineből már tízezernél többet adtak az idén, és a cég szerint év végéig megközelítőleg ötezer készülék találhat még gazdára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik