Kultúra

Még meg sem jelent, máris az eladási lista élén Boris Johnson könyve

Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Némiképp összefügghet azzal, hogy jelenleg féláron adják, és a kommandósok által kis híján megtámadott vakcinaraktárról is ír benne a volt miniszterelnök.

Még meg sem jelent, máris az eladási listák élére ugrott Boris Johnson új könyve, az Unleashed (Elszabadult). A egykori brit miniszterelnök politikai karrierjéről vall benne, végigköveti polgármesteri, külügyminiszteri és miniszterelöki időszakát is. A kötet jövő héten jelenik meg, az Amazon listáján viszont már most az élen áll a legkeresettebb könyvek közt, olyan sikerszerzőket szorítva hátrébb, mint Sally Rooney vagy Richard Osman legújabb könyve.

A Guardian megjegyzi, hogy a komoly érdeklődéshez az is hozzátehet, hogy az eredetileg 30 fontért kínált könyv az Amazonon most féláron, 15 fontért érhető el. Emellett nagy hírverést csináltak a könyvnek az eddig csepegtetett, esetenként hajmeresztőnek tűnő történetek a volt miniszterelnök tollából:

  • Johnson szerint II. Erzsébet királynő nem idős kora miatt halt meg, hanem csontrákban szenvedett, amelyről már egy évvel a 2022 szeptemberében bekövetkezett halála előtt tudott, csak a palota titkolta a kórt,
  • a koronavírus-járvány alatt vita alakult ki az EU és Nagy-Britannia között a vakcinaexport miatt, Johnsonnak pedig sajátos megoldás jutott az eszébe: megkérdezte a hadsereg vezetőit, hogy kommandósokkal nem kivitelezhető-e, hogy egy hollandiai vakcinaraktárból elhozzák a Johnson szerint őket megillető vakcinakészleteket,
  • ír az ominózus buliról is, ami miatt végül 2022-ben lemondani kényszerült a miniszterelöki tisztségről: azt állítja, nem tudták, hogy a londoni kormányfői hivatalban tartott zártkörű bulikkal megszegik a kormány által meghatározott karanténszabályokat, sőt, a mai napig úgy véli, hogy nem sértett szabályt.

Johnsonnak egyébként nem ez az első könyve, még polgármesterként, 2014-ben jelentette meg a politikai példaképéről szóló The Churchill Factort, egy évvel később pedig William Shakespeare-ről kezdett írni, ám azt félretette, amikor külügyminiszter lett, a könyvet azóta sem fejezte be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik