Nagyvilág

Bejelentette lemondását Boris Johnson

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

Boris Johnson csütörtökön hivatalosan is lemondott brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéről, ezzel a lépéssel megszűnik a miniszterelnöki tisztsége is. Johnson a BBC tudósítása szerint beszédében azt mondta: „szomorú, hogy fel kell adnia a világ legjobb munkáját”.

Ezen kívül hangsúlyozta, hogy mivel a Konzervatív Párt azt szeretné, hogy új vezetője legyen, ezért ez fog történni. Ugyanakkor bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

Johnson, aki 2019 óta állt a kormányzó Konzervatív Párt és a brit kormány élén (korábban volt külügyminiszter és londoni főpolgármester is), csütörtök délután, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott lemondó nyilatkozatában úgy fogalmazott:

az alsóházi konzervatív frakció immár egyértelművé vált szándéka az, hogy a párt élére új vezető, ebből következően a kormány élére új miniszterelnök kerüljön.

Johnson kijelentette: egyetért Sir Graham Bradyvel, az utódválasztás megszervezéséért is felelős szakpolitikai frakcióbizottság elnökével abban, hogy az új vezető megválasztásának folyamatát haladéktalanul el kell kezdeni. A távozó brit kormányfő szerint ennek menetrendjét a jövő héten ismertetik, írja az MTI.

Johnson mögül az elmúlt másfél napban gyakorlatilag óráról órára hátráltak ki a legközelebbi szövetségesei, ami megpecsételte a sorsát. Sokan a lemondását követelték, és bár mostanáig kitartott, valószínűleg ráeszmélt, hogy nincs már maradása.

Az 58 éves politikus 2019-ben nagy győzelmet aratva jutott hatalomra, így elődjével, a szintén konzervatív Theresa May-jel szemben végig tudta vinni a parlamenten az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

Johnson tekintélyét nagyban erodálta, hogy a koronavírus-járvány idejére elrendelt lezárások közepette – több ízben az ő részvételével – bulikat tartottak Downing Streeten. A partygate 2021 decemberében tört ki, a szóban forgó bulikat 2020-ban és 2021 első felében rendezték a miniszterelnöki rezidencián és más kormányzati épületekben. A június eleji, a frakción belüli bizalmi szavazást azonban még túlélte a kormányfő.

Lemondásának közvetlen előzménye az volt, hogy Chris Pincher, az alsóházi konzervatív frakció frakcióvezető-helyettese távozni kényszerül, miután kiderült, hogy lerészegedve fogdosott két másik férfi képviselőt, akik ezután panaszt is tettek. Pinchernek nem ez volt az első ilyen esete, de a kormányfői hivatal tagadta, hogy Johnson a kinevezés előtt értesült volna a korábbi zaklatási ügyekről, ez azonban nem bizonyult igaznak. A részletekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Szétesőben a brit kormány, de Boris Johnson a többtucatnyi lemondás ellenére sem akar távozni
Egy hónappal az éppen csak túlélt bizalmi szavazás után a brit kormányfő végképp elveszíteni látszik pártja bizalmát, ám ő továbbra is alkalmasnak tartja magát országa vezetésére. A választók azonban nem így gondolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik