Kultúra

Megtébolyodott óvónők, titokzatos zárdaiskolák, virágzó pesti prostitúció – Milyen volt a dualizmus korában nőnek lenni?

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
„A nők felforgatnák az államot, ha tudományos téren egyenjogosíttatnának a férfiakkal” – mondta Trefort Ágoston, és ebben tulajdonképpen igaza volt. Szécsi Noémi új művelődéstörténeti könyvében, a Régen minden lánynak jutott férjben azt a korszakot mutatja be aprólékos részletességgel, amikor lassan ugyan, de megindult a nők iskoláztatásának és munkaerőpiacra való betörésének folyamata. A 19. századi nőtörténetekről hajlamos az ember romantikus Jane Austen-hősökre vagy újabban bizonyos Bridgerton vezetéknevű emberekre asszociálni. De milyen volt valójában Magyarországon nőnek lenni a dualizmus korában? Hogy élt, min gondolkodott, miért küzdött Kaffka Margit, Blaha Lujza, Hugonnai Vilma vagy épp egy kurtizánnő?

Hiába szólt egy meseíró ambíciókat dédelgető, fiatal vámpírnőről, már Szécsi Noémi bemutatkozó regényében, a 2002-es Finnugor vámpírban is fel-felvillant az írónő irodalmi és történelmi érdeklődése. A főhős kétszázharmincöt éves nagymamája, például, rendszeresen arról álmodik, hogy megharapja Jókait – erről ugyanis, annak idején, a féltékenykedő Laborfalvi Róza miatt lecsúszott. Szécsi a későbbiekben kifejezetten történelmi regényeket is írt, második könyve, a Kommunista Monte Cristo egy hithű kommunista (mellesleg vegetáriánus) henteslegény történetén keresztül beszéli el a 20. század első felének történetét, a Nyughatatlanok pedig az 1848-as forradalom után Európa-szerte bolyongó magyar emigránsokról mesél.

Legújabb nőtörténeti könyve, a Régen minden lánynak jutott férj bevallottan a korábbi regények mellékterméke: az ezekhez végzett, széles körű kutatás során Szécsi sok „felesleges” tudásra tett szert, részben ezekből az anyagokból készülnek művelődéstörténeti könyvei (a Géra Eleonóra történésszel közösen írt A budapesti úrinő magánélete és A modern budapesti úrinő, illetve a már egyedül jegyzett Lányok és asszonyok aranykönyve).

Adrián Zoltán / 24.hu Szécsi Noémi

A főváros úri hölgyeinek életét, majd a századforduló szépség-, egészség- és szexualitásfelfogását bemutató kötetek után Szécsi ezúttal a nőnevelés kérdéskörét és a női szereplehetőségeket járja körül a kiegyezés és az első világháború közötti időszakban.

Kik voltak a szoptatós dajkák, és mi lett az ő gyerekeikkel, amíg ők az úriasszonyokét látták el? Miért alkalmaztak olykor nevelőnőket felnőtt emberek mellé? Hogy működtek a titokzatos zárdaiskolák, és miért terjedtek megállíthatatlanul ebben az időszakban? Miért tébolyodtak meg az óvónők? Hogy fonódott össze a cselédközvetítés a lánykereskedelemmel? Miért virágzott a pesti prostitúció? És régen tényleg minden lánynak jutott férj?

Szécsi Noémi könyve végeláthatatlan sorát veti fel, majd válaszolja meg kimerítő részletességgel a hasonlóan izgalmas kérdéseknek; olyanoknak, melyeket az átlagembernek feltenni sem jutna eszébe.

Egyet azért előre elárulunk: a könyv címe nem igaz (pedig jól hangzik). Régen sem jutott férj minden lánynak, a provokatív cím csupán egy idézet Herczeg Ferenc 1893-ban megjelent, Gyurkovics lányok című regényének színpadi változatából. A könyv a hét lánygyermek rendes hozomány nélküli kiházasításának embert próbáló feladatával küzdő Gyurkovics mama ügyeskedését mesélte el, és itthon a századvég egyik nagy bestsellere volt – érdekes, hogy több mint 130 évvel később ismét – vagy még mindig – egy 19. századi, sokgyermekes család házasságainak történeteiről olvasunk, a Bridgerton-könyvek világszerte bestsellerek. Hiába, a párkeresés mindig is neuralgikus pont volt. Ekkoriban különösen, hiszen a nők számára mindenképp egzisztenciális kérdés volt, jut-e az embernek házastárs.

A címválasztás két szempontból is jelentőségteljes: egyrészt előrevetíti a korszakra valóban jellemző társadalmi változást (tudniillik, hogy a nők egyre kevésbé tudtak kizárólag a házasságra hagyatkozni megélhetésük biztosítására), ami a könyv központi témája is, másrészt már a borítón sejteti, hogy Szécsi nemcsak behatóan ismeri a magyar irodalmat, de nem ódzkodik azt kutatásaiban is felhasználni. Egy népszerű regény ugyanis sokat elárulhat a koráról; még akkor is hasznos látleletet adhat róla, ha egyébként fikciós.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik