Kultúra hátsó ablak

Ritkán látható fotó került elő a náci Németország Nemzeti Stadion-álmáról

Az épület sosem készült el, egy részlete azonban modellként mégis megvalósult.

A Harmadik Birodalom vezetői alig egy évtized alatt rengeteg építészeti álmot szőttek, amelyek a második világháború éveiben aztán villámgyorsan elfelejtődtek – ilyen volt a Deutsches Stadion ötlete is, amely a birodalmi főépítész és fegyverkezési miniszter, Albert Speer (1905–1981) fejéből pattant ki.

A nürnbergi Reichsparteitagsgelände, azaz a birodalmi pártgyűlésekre kijelölt terület jó részét elfoglalni vágyó óriás a világ valaha épített legnagyobb stadionja lehetett volna, hiszen 82 méteres magasságával, illetve 540×450 méteres alapterületével akár 405 ezer nézőt is be tudott volna fogadni, hogy mind egyszerre nézhessék a Nemzetiszocialista Harci Játékokat vagy épp a párt gyűléseit.

Vincze Miklós / 24.hu

A Circus Maximus, illetve az olümpiai stadion által inspirált központnak 1937. szeptember 9-én, a Birodalmi Pártnapokon végül letették az alapkövét, majd az alapozáshoz szükséges építési gödör mélyítését is megkezdték, a háború kirobbanása azonban megakasztotta a munkákat.

A második világháború végére a területet jórészt feltöltötte a talajvíz, így megszületett az Ezüst-tó, azaz a Silbersee, aminek tőszomszédságában 1963-ra egy káros anyagokkal teli, ipari hulladékokat is magába foglaló szeméthegy született, ez pedig lassan, de biztosan mérgezővé, sőt egyértelműen záptojásszagúvá tette a spontán kialakult tó vizét.

Kallu / Wikimedia Commons

A helyzetet Nürnberg – anyagi korlátai miatt – máig sem tudta rendezni, olvashatjuk számos forrásban, arról azonban csak kevésszer esik szó, hogy az alapkőletétel után, a földmunkákkal párhuzamosan a Nemzetiszocialista Párt úgy döntött, hogy teljes életnagyságban modellezik a tervezett nagylelátót:

a lejtők egyikén fából építették fel a leendő épület egy apró szeletét, rajta több ezer ülőhellyel, illetve a tervezett struktúra egy apró részletével.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Phillip Ost (@biblio_philo) által megosztott bejegyzés

A helyet 1938. március 21-én Speer, az akkor Nürnberg polgármesteri székében ülő Willy Liebel, illetve maga Adolf Hitler is meglátogatta:

Bundesarchiv / Wikimedia Commons

A farészek rövidesen eltűntek, a munkálatokhoz szükséges betonelemek azonban továbbra is a helyükön vannak, sőt védettség alá vonták őket:

Mikmaq / Wikimedia Commons

A stadion a mai látképbe illesztve egyébként így nézne ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik