Kultúra

Joseph Fiennes: A csillagok alatt lehet igazán elszakadni az anyagiaktól, és a fontos dolgokról beszélgetni

National Geographic
Sir Ranulph és Joshep Fiennes.
National Geographic
Sir Ranulph és Joshep Fiennes.
„Mindenki fogja meg egy kedves rokonát, és menjen el vele valahova! Üljön be egy kávézóba, utazzon el Egyiptomba, a kanadai vadonba vagy akár Budapestre, a lényeg, hogy az ember kiszakadjon kicsit a hétköznapokból, és őszintén kapcsolódni tudjon a másikhoz” – tanácsolja Joseph Fiennes. Nem üres szavak ezek, a színész immár másodszor indult útnak saját kedves rokonával, Sir Ranulph Fiennes-zal, hogy bejárják a világhírű felfedező egyik korai expedíciójának útvonalát. Kettejük kalandos észak-amerikai útjáról szól a Sir Ranulph Fiennes: Vissza a vadonba című sorozat, ennek apropóján beszélgettünk Joseph-fel legendás harmadunokatestvéréről, a dokumentumfilmek varázserejéről, és arról, vágyik-e maga is felfedezőnek állni.

Sir Ranulph Fiennes – a Guiness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb élő felfedező – idén márciusban töltötte be a nyolcvanat. Finoman szólva is kalandos évekre tekinthet vissza: Dél-Afrikában nevelkedett, majd a brit Különleges Légierőnél (SAS) szolgált, míg 1960-ban el nem bocsátották, amikor megpróbálta felrobbantani a Doctor Dolittle című film forgatásához készült hatalmas betongátat, mert az „tönkretette a gyönyörű falut”, amit a 20th Century Fox kvázi teljes egészében kibérelt a filmhez. Ezután az ománi szultán mellett szolgált, a dhofari felkelés leverésében való részvétele miatt ki is tüntette a szultanátus. Az első expedícióját leszerelése után, 25 évesen vezette Egyiptomban. Később felfedezte Omán egy elveszettnek hitt városát, elsőként szelte át gyalog Antarktikát, és ő vezette az egyetlen olyan expedíciót, amely mindkét sarkpontot érintve, szárazföldön kerülte meg a bolygót. Mikor 65 évesen megmászta a Mount Everestet, ő volt a legidősebb brit, aki felért a csúcsra.

Egyszóval nem az az otthonülő típus. Most a National Geographic új sorozatában Sir Ranulph arra vállalkozott, hogy bejárja egyik hajdani expedíciója útvonalát Kanada végtelen erdőin és vad folyóin át harmadunokatestvére, Joseph Fiennes kíséretében. 

National Geographic Sir Ranulph Fiennes és Joseph Fiennes színész beszélgetnek a Banff Trail Ridersben, miközben felidézik Ran 1971-es kanadai Brit Kolumbia-expedícióját.

A Fiennesok igen terebélyes családfát tudhatnak magukénak, évszázadokra visszanyúló történelemmel (ráadásul hírességekben sem szűkölködnek: akad a családban ismert zeneszerző, fotográfus, producer, több színész és rendező is), nem olyan meglepő hát, hogy Joseph és testvérei (köztük a szintén színészi pályát választó bátyja, Ralph Fiennes) úgy nőttek fel, hogy sosem találkoztak személyesen Sir Ranulph-fal, csupán történetekből ismerték a távoli rokont; a híres felfedezőt, aki gyakorta hagyta ki a nagy családi eseményeket az egész világsajtót lázban tartó expedíciói miatt. A Szerelmes Shakespeare-rel és A szolgálólány meséjével mára világszerte ismertté vált Joseph végül 2019-ben, a kamerák előtt ismerkedett össze a legendás kuzinnal a mostani sorozat első felvonásában. Nem is akármilyen körülmények között: akkor Sir Ranulph 1969-es, Nílus-menti expedíciójának nyomába eredtek az ötven fokos hőségben, át a sivatagon, keresztül egy földalatti sírkamrarendszeren, skorpiók és kígyók társaságában.

Bár a mostani utazásuk jóval hűvösebb, és Sir Ranulph korára való tekintettel némileg visszafogottabb is volt, ismét egy emberpróbáló expedíció nyomán haladtak: 1971-ben Ranulph és három társa voltak az elsők, akik folyóin végig evezve szelték át Brit Kolumbia vadregényes területét.

„Azért esett a kanadai expedícióra a választásunk, mert a nílusi mellett ez volt Ran legalaposabban dokumentált útja. Mindkét alkalommal vele tartott egy komplett stáb is, így széleskörű anyagból tudtunk dolgozni” – mondta videointerjúnkban a 24.hu-nak Joseph Fiennes, aki nemcsak főszereplője, de producere is a sorozatnak. „1969-ben írt egy csodálatos könyvet az egyiptomi kalandjairól, egészen a szudáni határig lejegyezte a légpárnás hajókkal (hoverboardokkal) megtett út részleteit, ami akkoriban elég nagy különlegesség volt. A ‘71-es kanadai expedícióval ugyanez a helyzet, ebből is született egy könyv. Ranulph igazi író: elképesztő megfigyelő-tehetsége van. Ezek az expedíciók azonban mindig szoros időkerethez voltak kötve, úgy működtek, mint a katonaság: »menj ide, csináld ezt, csináld azt, haladjunk!« Amikor visszavittük Rant Egyiptomba, vagy ezúttal Kanadába, végre volt ideje kikapcsolódni, beszélgetni. Elgondolkodni, hogy mi motiválta annak idején ezekre az lenyűgöző kalandokra, megnézni, hogy hogyan változott a világ az eltelt ötven évben politikai, kulturális, gazdasági szempontból, vagy például hogyan hatott a természetre a globális felmelegedés. A száraz egyiptomi hőség után most egy hidegebb, zöldebb terepre vágytunk, szép kontraszt ez szerintem. A világ két teljesen különböző, de egyaránt csodálatos részei ezek, Ran pedig mindkét helyen úttörő és jól dokumentált expedíciókat vezetett.”

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik