Kultúra

Bűnösnek találták emberölésben az Alec Baldwin-film fegyvermesterét

Luis Sánchez Saturno / POOL / AFP
Luis Sánchez Saturno / POOL / AFP
Az ügyész az orosz ruletthez hasonlította a forgatást, ahol több éles töltény is volt.

Gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnösnek találták Hannah Gutierrez-Reedet, a Rust című western fegyvermesterét – számolt be róla az ABC News. Az esküdtszék szerint az ő mulasztása miatt került éles lőszer a fegyverbe, amely ahhoz vezetett, hogy 2021 októberében a film forgatásán Alec Baldwin véletlenül agyonlőtte Halyna Hutchins operatőrt, és megsebesítette Joel Souza rendezőt. A második vádpontban – a bizonyítékokkal való visszaélésben – az esküdtszék nem találta bűnösnek a 26 éves nőt.

A kéthetes tárgyalás során az ügyészek több olyan bizonyítékot is bemutattak, amelyek alátámasztották, hogy Gutierrez-Reed figyelmetlensége és hanyagsága vezetett a balesethez. Bebizonyosodott például, hogy a vaktöltények közt hat darab éles lőszer is volt, amelyeket Gutierrez-Reed vitt a forgatásra, és bár a szándékosságról nem volt szó, arról igen, hogy a fegyvermester „elképesztő gondatlanságról” tett tanúbizonyságot, amikor nem sikerült megkülönböztetnie a vaktöltényeket és az éles lőszertől.

Nem azt mondom, hogy Hannah Gutierrez szándékosan vitt éles töltényeket a forgatásra. Azt mondom, hogy hanyag, figyelmetlen és meggondolatlan volt

– mondta el záróbeszédében Kari Morrisey ügyész. Több olyan képet is bemutattak, amelyeken a stábtagok – köztük a végzetes balesetben a fegyvert elsütő Alec Baldwin is – ráfogják a fegyvereket másokra, sőt, egy olyan kép is előkerült, amelyen maga Gutierrez-Reed irányítja a saját fejére a fegyvert. Az ügyész „orosz rulettnek” nevezte a forgatást, amely hemzsegett a biztonsági mulasztásoktól.

Nem az történt, hogy Hannah Gutierrez egyszer hibázott, és abból az egy mulasztásból lett a tragédia. Itt véget nem érő biztonsági mulasztások egész soráról van szó, amelybe belehalt egy ember és kis híján egy másik is

– tette hozzá az ügyész.

Gutierrez-Reed ártatlannak vallotta magát, az ügyvédei azzal védekeztek, hogy védencükből bűnbakot csinálnak. Az esküdtszéket nem hatotta meg az érvelés, gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában bűnösnek találták.

A fegyvermester 18 hónapos börtönt és 5000 dolláros büntetést kapott, ügyvédei fellebbeznek a döntés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik