Kultúra

Verbális abúzussal vádolták a Zeneakadémia élére pályázó karmestert, de a vizsgálat mindent rendben talált

Korponai Tamás / Centrál Média
Korponai Tamás / Centrál Média

Az állami fenntartású Concerto Budapest zenekar csellistája, Molnár Piroska a zenekarvezető, Keller András teremtette mérgező légkör és a rendszeresen előforduló verbális bántalmazások miatt májusban felmondta munkaviszonyát. Az esetről július elején beszámoló Népszava azt írta, a vezetőség szerint nincs szükség semmilyen munkaügyi intézkedésre Keller Andrással szembena belső vizsgálat nem tartott szükségesnek munkáltatói intézkedést, és le is zárták.

Most a Telex is beszámolt az ügyről, melynek aktualitását az adja, hogy sajtóhírek szerint Keller András személyére írhatták ki a Zeneakadémia rektori pályázatát:

Ez ellen maga a nagy múltú intézmény tiltakozott hevesen – nem utolsósorban a Keller András vezetői stílusáról komolyzenei körökben terjedő hírek miatt. A pályázatot végül visszavonták, és új kiírást jelentettek meg, de ez – például Kellerrel szemben – továbbra is kizárja annak a jelöltnek az indulását, akit a Zeneakadémia szeretne rektornak

– írja a cikk, mely felidézi, hogy Molnár Piroska panaszlevele szerint Keller egy próbán

kb. egy órán keresztül megszégyenítő módon, gorombán, kiabálva adta az utasításokat az egyik (zeneakadémiai tanár) kollégánknak, aki emiatt fél órán keresztül sírva dolgozott tovább.

Molnár szerint erre ő megkérdezte a karmestert, hogy lehet ilyen légkörben dolgozni?, mire azt a választ kapta, hogy
„Ha nem tetszik, el lehet menni!”.

A Telex megkereste Kellert, aki koholmánynak nevezte az ügyet, és azt is mondta, maga az érintett hegedűs sem tett panaszt.

Molnár Piroska a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz fordult a panaszával, amely soron kívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben, melyet Devich Gábor, a zenekart fenntartó nonprofit kft. ügyvezető igazgatója és a gazdasági igazgató végzett el. A belső vizsgálat nem állapított meg verbális abúzust a karmester részéről, és a 84 fős zenekarból 52 önként jelentkezett zenészt hallgattak meg, ebből a minisztérium szerint Keller András tevékenységére mindössze két zenész részéről érkezett kritikai vélemény.

A vizsgálattal kapcsolatban Molnár Piroska a Telexnek jelezte, nem érti, miért önkéntes alapon hallgatták meg a zenészeket, és azt is megkérdőjelezi, hogy csak ketten fogalmaztak meg Keller személyét elutasító véleményt. Amikor ugyanis a csellista felmondásáról június közepén megjelent egy cikk a Népszavában, több jelenlegi és korábbi zenekari tag fejezte ki neki egyetértését és gratulált a kiállásáért, ezeket a támogató leveleket pedig Molnár elküldte a minisztériumnak is, de azokra válasz nem érkezett.

Devich Gábor ezekre a felvetésekre így válaszolt a Telexnek:

A szabad véleménynyilvánítás lehetősége teljes mértékben biztosított volt, bárki választhatta az írásbeli anonim véleménynyilvánítás lehetőségét is. A meghallgatás őszinte, felszabadult és közvetlen légkörben zajlott.

A Telex azonban úgy tudja, a vizsgálat óta mégis változtak dolgok a Concertóban: a karmester odafigyel, hogy ne kiabáljon, és három hónapra előre megadják az évad rendjét a zenekarnak, noha korábban csak két hétre előre tudták a zenészek a beosztásukat, és emiatt rendkívül nehéz volt a saját életüket előre megszervezniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik