Kultúra

Újabb fontos változások a Filmalapban

Alaposan megújul a Filmszakmai Döntőbizottság.

Nem sokkal azután, hogy a kormány bejelentette: Káel Csaba veszi át a januárban elhunyt Andy Vajna szerepét a Magyar Nemzeti Filmalap kormánybiztosaként, felmondott a Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója. Ahogy fogalmazott, teret kíván adni az új elképzeléseknek. Ez után várhatóak voltak további változások, most be is jelentették: október 14-től megújul a pályázatokat elbíráló testület, a Filmszakmai Döntőbizottság. A Filmtörvény szerint az ötfős testület elnöke a Filmalap vezérigazgatója, további tagjai a vezérigazgató által megbízott mozgóképszakmai tapasztalattal rendelkező szakértők.

Távozik a Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes
Nyolc és fél év után hagyja ott az intézményt, de Havas biztos abban, hogy az új kormánybiztos, Káel Csaba továbbviszi a munkájukat.

A bizottság tagjai mostantól:

  • Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos,
  • Kálmán András Filmalap vezérigazgató-helyettes és filmforgalmazási szakember, aki 2015 óta a testület tagja
  • Pesti Ákos producer, gyártásvezető
  • Fonyódi Tibor író, forgatókönyvíró
  • Pál Ákos Filmalap vezérigazgató.

Az új bizottsági tagok életrajzát a Filmalap honlapján olvashatja.

Még idén megérkezik a hazai mozikba a Drakulics elvtárs című Kádár-kori vámpír vígjáték, a Szép csendben című dráma, a Valan című Erdélyben forgatott thriller és a Seveled című romantikus vígjáték. A Filmalap pályáztatása folyamatos, a megújult Filmszakmai Döntőbizottság 2019. október 15-én tartja első ülését.

Kiemelt kép: Vajda János / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik