Kultúra
Róma, 2016. március 25.
A római Colosseum a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) elõtt 2016. március 25-én. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Két évezredet várt Róma, hogy megbocsásson költőjének

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 12. 17. 19:01

Házasságtörésben lehetett benne Ovidius keze, akinek a száműzetését csak most vonta vissza Róma városa. Későn, Ovidiusnak a Fekete-tenger partján kellett meghalnia.
Korábban a témában:

Közel kétezer évvel azután, hogy a birodalom peremére száműzték a híres költőt, Ovidiust, Róma városa végre megbocsátott neki és visszavonta száműzetését – írja a Telegraph. Még Augustus császár döntött úgy 8-ban, hogy Ovidiust a Fekete-tenger partjára, Tomisba, a mai romániai Konstancába száműzi. Ovidius ott is halt meg, soha többé nem látta Itáliát, hiába küldött egy csomó kérvényt a császárhoz, hogy hadd térhessen haza.

Hogy miért kellett elmennie Ovidiusnak, az a mai napig rejtély. Az Átváltozások írója szerint „carmen et error”, azaz egy költemény és egy hiba miatt. A valóság prózaibb lehet (vagy költőibb): Ovidiusnak köze lehetett a császár unokájának házasságtöréséhez.

A római városi tanács csütörtökön határozott arról Augustus császári hatóságának késői örököseként, hogy visszavonja a száműzetést. A döntést a költő halálának 2000. évfordulójára időzítették, ami 17-ben történt. A kezdeményező az Öt Csillag Mozgalom, ami öt éve felrázta az olasz politikai életet, a polgármestert is ők adják.

OVID (43 BC-c17 AD) Roman poet - Portrait de Ovide (Publius Ovidius Naso, 43 av JC-17 ap JC) poete latin ©Bianchetti/Leemage
OVIDIUS (Kr. e. 43- Kr. u. 17) római költő portréja (Publius Ovidius Naso) ©Bianchetti/Leemage

A Telegraph felidézte, nem ez volt az első eset, hogy az olaszok megbocsátanak egy történelmi alakuknak. Tavaly Gubbio városa kért bocsánatot, mert részt vett Dante, a költő üldözésében, aki egy belviszály közepén találta magát, csalással és megvesztegetéssel vádolták meg, menekülnie kellett. Többé nem is járt Firenze környékén. Hiába volt firenzei ügy ez, gubbiói származású volt a magisztrátus, aki aláírta a halálbüntetést. Maga Firenze is elnézést kért 2008-ban a költőtől, bár kissé megkésve.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.