Kultúra

A csőd szélén áll a fiatal képzőművészeket támogató szervezet

Az FKSE egy közleményben tudatta, hogy a mostani állás szerint a jövő évben megszűnhetnek, a fiatal művészeket segítő egyesület tartalékai elfogytak, felélték a ’90-es években összegyűjtött forrásokat.

 Tekintettel a független szakmai szervezetek számára egyre kedvezőtlenebbé váló kultúrpolitikai légkörre, a sok évtizedes múltra visszatekintő egyesület mára a megszűnés küszöbén áll.

– írták a közleményükben.

A fennmaradásért küzdő FKSE december elején nyitotta meg a Patron névre hallgató kiállításukat, és műtárgyvásárukat, a program célja, hogy a több mint 120 művész által kiválasztott több mint 150 műalkotást eladják. Az egyesület egyik munkatársa, Magyar Fanni elmondta a 24.hu-nak, hogy az értékesített képek 40 százaléka folyik az FKSE-hez, a bevétel 60 százaléka pedig a művészeké.

Magyar Fannitól azt is megtudtuk, hogy minden évben sokszoros a túljelentkezés hozzájuk, mivel a kiállításokon túl több döntéshozó bizottságban is benne vannak, amik a fiatal képzőművészeket támogatják. Az egyesület fő célja, hogy egy szakmai közeggel és háttérrel segítse az egyetemről érkező fiatalokat, de ehhez viszont segítségre van szükségük.

Eddig főként a ’90-es években felhalmozott tartalékokból éltek, amit önkormányzati és állami támogatásokkal egészítettek ki. Ha a programok szervezését nem nézzük, a közhasznú nonprofit szervezetnek 6,2 millió forintra van szüksége a túléléshez. Ehhez az összeghez még jó sok kell, mivel a kiállítás december eleji megnyitója óta 6-700 ezer forint jött össze, de a vásár még december 19-ig tart, addig lehet műtárgyat venni, vagy külön pénzt küldeni az FKSE-nek.

A kiemelt képen Csáki László Letörölt rajzok című munkája látható. A többi munkát ide kattintva nézheti meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik