Kultúra
kossuth szobor (kossuth szobor)

Fura sorsú szobrot avattak ma az ország főterén

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2015. 03. 03. 15:00

Délután kettőkor Kossuth visszakerült eredeti posztamensére. Igaz, a posztamens sem az eredeti, a szobor sem az. Azért őszintén örülünk.

Tudta ön, hogy…

  • … a ma felállított Kossuth emlékmű nem az eredeti, hanem annak frissen készített mása?
  • … az eredeti, az ötvenes években „kitelepített” alkotás Dombóváron marad?
  • … 245 köbméternyi süttői mészkőről szorgos kőfaragók és precíz CNC-esztergák hasították le a fölösleges matériát?

 

A szobor története 1894-ben, Kossuth halálának másnapján kezdődött, mikor is a főváros közgyűlésén felvetették a szoborállítás gondolatát, a költségekre pedig országos gyűjtés rendeztek.

A pályázatot csak 1903-ban írták ki, majd érvénytelennek nyilvánították, aztán 1906-ban kiírták még egyszer, győztest, botrányok közt 1908-ban hirdettek: Horvay János lett a nyerő.

A szobor készítése egyre húzódott, amiben a világháborúnak is volt szerepe. A márványtalapzat 1914-ben már csak elszállításra várt a ruskicai bányában, ám nem sikerült vasúti kocsit szerezni hozzá, s román kézre került. A posztamens végül olcsóbb anyagból, mészkőből készült.

Az alkotást harminchárom évvel Kossuth halála után, 1927. november hatodikán avatták fel. Az ünnepi beszédet Apponyi Albert tartotta, aki szónoklatát e szavakkal zárta: „Magyarok! Megrendülve állunk hazánk ama szülöttjének szobra előtt, akinek nagysága merész ívben áthidal és összeköt világrészeket és korszakokat, eszmeáramlatokat és érzelmi hullámzásokat, vitákat és ellentéteket, felfordulásokat és új alkotásokat, egy gondolatnak: a magyar szabadság, a magyar függetlenség benne megtestesült gondolatának kipusztíthatatlan erejével. Ehhez a halotthoz nem is szólok így, hogy »Legyen áldott emléke«, hanem így, hogy »Éljen ez az emlék mindenkorra, mint a magyar nemzeti energia jelképe és a magyar feltámadás záloga.«”

kossuth szobor (kossuth szobor) 

Lehetne inkább agitátor?

A szobor központja Kossuth Lajos, a többi alak az 1848-as első felelős magyar kormány tagjait ábrázolja: Kossuth jobbján Batthyány Lajos, Szemere Bertalan, Deák Ferenc, Mészáros Lázár, balján Széchenyi István, Eötvös József, Klauzál Gábor és Esterházy Pál. A háttérként szolgáló kőfal túloldalán lévő szoborcsoport a szabadságharc kisembereit jelképezi: egy családjától búcsúzó katonát, egy dobos fiút, egy zászlót hordozó öregembert felnőtt fiával, valamint egy nyalka és egy sebesült katonát. A kompozíció alatt Petőfi Sándor Élet vagy halál! című versének első sorai voltak olvashatók.

Annak ellenére, hogy a Kossuth-szobor háborús sérüléseit kijavították, a Rákosi-korszakban úgy döntöttek, hogy egy „búval teli figura helyett inkább az agitátor, prekommunista néptribun alakja lenne kívánatos”. A cél érdekében 1951-ben fölállított kormánybizottság Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kocsis András és Ungvári Lajos pályamunkájára szavazott.

A Horvay-féle szobrot darabjaira szedték, először a Kerepesi temetőben őrizték, majd 1959-ben Dombóvár kérésére a városba szállították, ahol 1973-ban a szigeterdei parkban helyezték el, de nem az eredeti kompozícióban, hanem az alakokat párosával felállítva.

kossuth szobor (kossuth szobor)Fotó: MTI/Jászai Csaba

Kopírozva

A Kossuth tér tavalyi rekonstrukciója során most Kisfaludiék műve távozott a térről, és visszakerül Horvay alkotása. Pontosabban annak másolata, ugyanis az eredeti mű kőtípusa állítólag gyorsan pusztulna fővárosi levegőben, ráadásul Dombóvár is már érzelmileg kötődik az alkotáshoz.

kossuth szobor (kossuth szobor)Fotó: Fotó: OGY Sajtó

Az eredeti szobrokról levett minták alapján süttői mészkőből a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. kopírozott. A munkát negyven kőfaragó végezte nyolc hónapig, a kőtömbök előkészítését két CNC-vezérlésű kőmaró biztosította. A posztamenshez 165 köbméter követ használtak; a szobrok 18 tömbből állnak, a domborműhöz további 18 tömböt használtak összesen 80 köbméternyit.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.