Kultúra

A tévében: sorsod, mint a kormánykerék, a kezedben

Saját sorsuk formálói: a Forma-1-es pilóták, a maffiózók, a feltörekvő parasztok, a kurzuslovagok és korrupt hivatalnokok, az unalmas kispolgárok.

Kezdődik hát az a hétvége, amikor a világ autószerető része Magyarországra figyel, a lángossütők és sörcsapolók pedig megcsinálják a nagy szerencséjüket Mogyoródon – vagyis egy szelet kenyér 250, egy kávé 500, egy korsó sör 950 HUF, csakis a szolid polgári árrés logikáját követvén (extra-e a profit, ha nem multik állítják elő)? Na mindegy, ideért a Forma-1-es mezőny, hogy a legendásan előzésszegény pályán megvívja csatáját – most épp esősebb időben, ami extra izgalmat ígér. Ezért ezen a pályán az edzsének különleges jelentősége van, hisz a leggyorsabbnak van a legtöbb esélye meglógni, vezetni, és nyerni. Vettel, Webber, Hamilton, Alonso (vagy valaki más) fröcsköli szét majd a Schmitt Páltól kapott pezsgőt? Meglátjuk. Először tehát időmérő edzés, 13:30, RTL Klub.

A Keresztapa úgy nagyjából a filmszerető emberek többségénél a legjobb tíz film között szerepel, nem csoda, ha időről időre valaki meg akarja csinálni a maga verzióját belőle, bár az ilyen kísréletek könnyen kudarcba fulladnak. Paul Castellano is afféle Don Corleone volt a70-es, 80-as években New Yorkban, utálta a drogokat, viszont egységesítette az utcai bandákat, rendszert és rendet hozott létre a nagyobb hatékonyság okán. A Főnökök főnökében Chazz Palminterit láthatjuk a szerepében. 21:55, Viasat3

Paul Verhoeven (Elemi ösztön, Az emlékmás) egyik korábbi filmje, az 1975-ös Forró verejték a 19. századi Hollandiát mutatja, be, a szegény és éhező tömegek közül egy családot, amely vidékről a nagyvárosba költözött, hogy jobbra forduljon a sorsa. Ez azonban korántsem jelentett aranyéletet – a főszereplő Keetje nővérei prostítúcióra kényszerülnek. A férfi azonban más utat akar járni. A film Neel Doff világsikerű visszaemlékezéséből készült, mi 22:55-től láthatjuk a Filmmúzeumon. 

Nemcsak idehaza gond a korrupció, az észak-afrikai forrongások egyik kiváltó oka volt az elitek korrupciója. Erről is szól a Paloma című francia-algériai film, melyben egy hatalom kegyeiben élő nő sorsának alakulását nézhetjük a csúcsról a mélybe zuhanásig. 22:55, Duna TV.

Valakinek az egész élete a mozdulatlanságról szól – a Tojások című film két idős norvégról szól, akinek eseménytelen és zárt élete “felbolydul”, mivel az egyikük fia odaköltözik hozzájuk. A rettegés a változástól élménye nemcsak eseménytelen és unalmas élettel pipálható ki, hanem látszólag mozgalmas, de valójában csak a folyamatos pörgés, zakatolás monotóniájába temetkezett, nem reflektált élettel is (teszem hozzá én). 0:15, m2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik