Nagyvilág

Izrael hatalmas csapást mért Libanon fővárosára

AFP
AFP

Péntek este az izraeli légierő hatalmas légicsapást mért a Hezbollah főhadiszállására Bejrút déli külvárosában, Libanonban. Egybehangzó izraeli sajtóértesülések szerint a Hezbollah vezetője lehetett a támadás célpontja, aki a támadás idején az érintett területen tartózkodott. Később az AFP, a Reuters, valamint az iráni és libanoni sajtó is közölte, hogy Hasszán Naszrallah túlélte a támadást.

Izrael nem erősítette meg, hogy Naszrallah volt a támadás célpontja, és a Hezbollah sem tett hivatalos nyilatkozatot vezetője állapotáról.

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint

az izraeli támadásban két ember meghalt és 76-an megsérültek.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint a csoport szándékosan a libanoni főváros egy sűrűn lakott részére telepítette a központját, hogy élő pajzsként használja a civil lakosságot. Vezető izraeli televíziós csatornák beszámolója szerint a nagyszabású támadásban több mint tíz tonna robbanóanyagot használtak fel.

A Pentagon közölte, hogy Izrael előzetesen nem tájékoztatta az akcióról.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Bejrútban eluralkodott a káosz: mentőautók siettek a helyszínre, miközben a közeli utak tele voltak hátizsákokat és táskákat cipelő emberekkel, akik nyilvánvalóan menekülni próbáltak a hevesen bombázott kerületből.

Múlt héten a Hezbollah csipogóinak felrobbantásával a háború új szakaszát nyitotta meg Izrael. Az izraeli hadsereg (IDF) szinte megállás nélkül bombázza Dél-Libanont, Bejrút nagyrészt síiták lakta negyedeit és az ország északabbra fekvő vidékeit is.

Kapcsolódó
Izrael és a Hezbollah harcának fokozódása újabb pusztító szárazföldi háború szélére sodorta a Közel-Keletet
A legrosszabb forgatókönyv szerint Izrael Hezbollah elleni bombázó hadművelete véres szárazföldi háborúba csaphat át. Kaiser Ferenc szerint Netanjahunak a politikai túlélés érdekében az az érdeke, hogy elforduljon Gázáról a figyelem, a háború folytatódjon, de nem valószínűsíthető csapatok beküldése Dél-Libanonba.

(Guardian / Times of Israel)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik