Nagyvilág

„A halottak csodálatos feltámadása Gázában” – Miért csökkentette az ENSZ a női és gyermek áldozatok számát csaknem a felére?

Ashraf Amra / ANADOLU / AFP
Ashraf Amra / ANADOLU / AFP
Az ENSZ hivatalos közléseiben váratlanul csaknem a felére csökkent a Gázában elhunyt nők és gyerekek száma. Az izraeli vezetés és a nemzetközi szervezet kritikusai korábban elfogultsággal vádolták az ENSZ-t az elhunytak szerintük túlzó száma miatt, pedig a valós számok még a Hamász irányítása alatt működő egészségügyi minisztérium adatainál is magasabbak lehetnek.

Az ENSZ a korábban publikált adataihoz képest váratlanul jóval alacsonyabb számokat kezdett közölni a Gázában elhunyt nőkről és gyerekekről.

A szervezet május 8-i adatai szerint 4959 nő és 7797 gyermek halt meg eddig a gázai háborúban, míg két nappal korábban még legalább 9500 nő és 14500 gyerek szerepelt a jelentésükben.

A halottak csodálatos feltámadása Gázában

– így kommentálta Izrael külügyminisztere, Jiszrael Katz az új, alacsonyabb számokat, noha az áldozatok összlétszáma változatlan, 35 ezer fő körüli maradt.

A változás hátterében az áll, hogy a nemzetközi szervezet egy jóval konzervatívabb forrásra állt át – vagy vissza – a számításainál. A New York Timesnak az ENSZ egyik munkatársa azt mondta, 24 840 elhunyt azonosítása teljeskörű, körülbelül 10 ezer halottról azonban további azonosítási adatokat várnak, így ők már nem szerepelnek az új férfi-nő-gyerek bontásban.

Ezzel az ENSZ lényegében elismerte, hogy hiányosak az ismeretei a háború áldozatairól.

Az ENSZ gázai egységei nem tudják önállóan ellenőrizni ezeket a számokat, tekintettel a jelenlegi helyzetre és a halálos áldozatok nagy számára

– magyarázta Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője. A közölt adataik csak és kizárólag a Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztériumtól származnak, és, ha a jövőben lehetőségük lesz rá, akkor ezeket az adatokat ellenőrizni fogják az ENSZ munkatársai is, tette hozzá.

Az áldozatokról szóló adatokat már eddig is érték hitelességi kritikák – leginkább az izraeli vezetés részéről –, annak ellenére, hogy a nemzetközi szervezetek munkatársai és szakértői általában megbízhatónak tartják azokat.

Azért fontos kérdés, hogy hány női és gyermek áldozata van a háborúnak, mert ez ad viszonyítási alapot ahhoz, hogy összességében hány civil áldozata lehet az inváziónak.Ez pedig azért kiemelten fontos, mert számos kritika éri Izraelt: egyáltalán nem ügyel arra, hogy minél kevesebb ártatlan áldozata legyen a Hamász felszámolását célzó katonai akcióknak. A napokban például Egyiptom bejelentette, kész csatlakozni Dél-Afrikához abban a perben, amelyet Izrael ellen indítottak a hágai nemzetközi bíróságon népirtás vádjával.

A New York Times arról is ír, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete az újabb, konzervatívabb adatait már közvetlenül a gázai egészségügyi minisztériumtól szerzi, míg ezt megelőzően a gázai kormányzat sajtóirodájának közléseire támaszkodott. Bár mindkét intézmény a Hamász vezette kormányzat alá tartozik, Farhan Hak, az ENSZ szóvivője azt állítja, egy ideig nem voltak elérhetők a minisztérium adatai, és emiatt egy átmeneti időszakban a sajtóiroda jelentéseire támaszkodtak. Most viszont újra közli a számait az egészségügyi tárca, és frissítette a dokumentált halálesetekről szóló jelentését, így aztán az ENSZ is visszatért azokhoz.

Vélhetően az volt a kimaradás oka, hogy a háború elején még nagyobb kapacitásuk volt a gázai hatóságoknak kontroll alatt tartaniuk a halottak nyilvántartását – az áldozatok nevét, személyes adatait –, de Izrael előrenyomulásával egyre kevesebb kórházban és halottasházban tudták ezt a feladatot ellátni. Egyre több olyan holttest került elő, amelyeket a sérülések miatt nem tudtak azonosítani.

Abed Rahim Khatib / ANADOLU / AFP Az izraeli támadás következtében életüket vesztett palesztinok hozzátartozói gyászolnak, miközben az Al Merouani tábori kórház hullaházából temetésre viszik a holttesteket a gázai Rafahban 2024. május 7-én.

Az egészségügyi tárca a terület halottasházaiból és kórházaiból szerzi az információit, és a gyermek és női áldozatok számába csak azokat számolja bele – szemben a sajtóiroda közlésével –, akiknek a személyazonosságát teljes mértékben ellenőrizni tudta. Jelenleg 24 840 halott tartozik ebbe a kategóriába.

Van további mintegy 10 ezer halott, ám az ő adataik hiányosak: a hatóságok nem ismerik a teljes nevüket, az egyéb személyi adataikat, így nem tudják minden kétséget kizáróan megállapítani a személyazonosságukat. Csak a hivatalos azonosítás után kerülhetnek be a további női és gyermek áldozatok a halottak nyilvántartásába.

A még azonosítatlan 10 ezer esetben olyan holttestekről van szó, amikor a legközelebbi hozzátartozókat a mai napig nem sikerült utolérni, így nem csak a személyes adatok hiányoznak, de azt sem tudjuk, miként haltak mártírhalált

– nyilatkozta Ismail Al Thawabateh, gázai sajtóiroda vezetője. Azt ugyanakkor nem közölte, hogy a hivatal miért az összes megtalált holttest számából vonta ki a gyermek és női áldozatok számát.

A minisztérium 35 ezer főről szóló adatában nem szerepelnek azok – az Al-Jazeera szerint körülbelül 10 ezer személy –, akiket eltűntként jelentettek be, többségük a 370 ezer megrongálódott vagy földdel egyenlővé tett épület romjai alatt rekedtek. Csak azokat számítják halottnak, akiknek megtalálták a holttestét, rendelkeznek az adataikkal, és az egyik hozzátartozójuk azonosította őket.

Azaz a mintegy 2,2 milliós Gázában a háború kezdete óta eltelt hét hónapban összességében 45 ezer főt nyilvánítottak eltűntnek vagy halottnak, közülük 35 ezer fő hunyt el, és az áldozatok közül eddig hivatalosan 25 ezer személyt azonosítottak – ebből 4959 a nő és 7797 a gyermek.

Ezek a felülvizsgált adatok, ám azt nem lehet kizárni, hogy a korábbi, 35 ezer fő alapján számított adatok végül pontosnak bizonyulnak.

Mi a gondja a Hamász adataival a kritikusoknak?

Katz szerint az ENSZ elfogultságát mutatja, hogy eddig „egy terrorszervezet hamis adataira támaszkodott.”

A Hamász propagandaüzeneteinek szajkózása mindenféle ellenőrzési eljárás nélkül módszertanilag hibásnak és szakszerűtlennek bizonyult. Nem pontosak és nem tükrözik a valóságot

– nyilatkozta a friss adatokra reagálva az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Oren Marmorstein.

Nadav Sosani, az izraeli hadsereg szóvivője azt emelte ki, hogy a palesztin áldozatok száma mindenképpen félrevezető, mert nem tesznek különbséget a civil és a harcos áldozatok között. Abraham Wyner statisztikus, a Pennsylvania Egyetem adattudósa – aki az év eleje óta vizsgálja a gázai halálozási számokat – már régóta pontatlannak tartotta az ENSZ adatait, és szerinte azok csak arra jók, hogy Izraelt háborús bűnösnek állítsák be. „Mindenféle vizsgálat nélkül elfogadják azokat” – mondta Wyner, aki szerint nem szabadna addig számokat közölni, „míg a háború véget nem ér”.

A Council on Foreign Relations oldalán Elliott Abrams, amerikai konzervatív politikus, aki külpolitikai feladatokat látott el a Trump-, a Biden-, de már a Reagan-adminisztráció alatt is, azt írta:

egyre világosabbá válik, hogy ezek a számok a Hamász propagandájának a részét képezik.

Csakhogy igazából az izraeli összesített adatok sem állnak olyan távol a Hamászétól. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a múlt héten arról beszélt a Call Me Back podcastben – forrás említése nélkül –, hogy az izraeli hadsereg

képes volt megtartani a megölt civilek és harcosok arányát, körülbelül egy az egy arányban.

Az izraeli erők mintegy 14 ezer Hamász-harcossal és 16 ezer civillel végeztek, vagyis összesen mintegy 30 ezer emberrel – mondta a kormányfő.

Izrael rendszeresen közöl becsléseket arról, hány Hamász-harcost gyilkoltak meg. Ez a csatatéren talált holttestek megszámlálásán, a Hamász kommunikációjának a lehallgatásán, valamint más hírszerzési információkon alapul.

Az egy az egyhez arány azonban kétséges, mivel a női és a gyermek áldozatok száma az új információk alapján is meglehetősen magas, márpedig meglepő lenne, ha nem haltak volna meg jelentős számban civil férfiak is.

Ashraf Amra / ANADOLU / AFP Polgári védelmi csapatok és helyi lakosok keresési és mentési munkálatokat végeznek a gázai Nuseirat menekülttábor elleni izraeli támadás következtében lerombolt ház romjai között 2024. május 10-én.

A 2014-es gázai konfliktusban 2251 palesztin halt meg, közülük 1462 volt civil, az ENSZ akkori számításai szerint nagyjából 790 harcost gyilkoltak meg. A civilek között 551 gyerek és 299 nő volt. Ezek alapján hozzávetőleg 610 civil férfi halhatott meg, vagyis ők adták a civil áldozatok mintegy 40 százalékát.

Miközben a Hamász is beleszámíthatja a harcosait az adataikba, az izraeli fél azokat a férfiakat is harcosnak számíthatja, akik valójában civilek.

„Izrael nagyon tág megközelítést alkalmaz a Hamász-tagság kérdésében, a szervezethez tartozónak tekinti például a köztisztviselőket és az adminisztrátorokat is” – nyilatkozta februárban a BBC-nek Andreas Krieg, a londoni King’s College biztonságtudományi oktatója.

Megbízható vagy sem?

A gázai egészségügyi minisztérium a háború elején – amikorJoe Biden amerikai elnök kétségbe vonta az adataikat – közzétette a halottak nevét, életkorát, azonosítószámait, valamint azt is, hogyan állítják össze a jelentéseiket. Ezt megvizsgálták a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói, akik arra jutottak a The Lancet tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban, hogy nem találtak „nyilvánvaló okot arra, hogy kétségbe kellene vonni az adatok hitelességét.” Így vélekedik a Human Rights Watch is, de ez a tapasztalatuk az elmúlt 30 évre visszamenőleg is. Mikor a korábbi támadásokat követően összevetették a tárca és a saját adataikat, nem találtak jelentős eltérést.

A polgári károkat gyűjtő és értékelő brit szervezet, az Airwars is hitelesnek találta a minisztérium mostani részletes közlését, mikor azt a saját adataikkal összevetették.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a minisztérium „jó adatgyűjtési kapacitással rendelkezik”, korábbi jelentései pedig hitelesek és „jól kidolgozottak” voltak.

A valós számok még magasabbak lehetnek

– nyilatkozta a szervezet szóvivője, Margaret Harris. Rajta kívül így gondolja az ENSZ emberi jogi irodája is, csakúgy, mint a Yale Egyetemhez tartozó közegészségügyi iskolának, a Yale School of Public Health-nek a Humanitarian Research Labje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik