A következő élő közvetítés része Meghosszabbítják a tűzszünetet Gázában

A tűzszünet meghosszabbítható, nyomás Izraelen

MAHMUD HAMS / AFP
MAHMUD HAMS / AFP

Az Izrael és a Hamász közötti fegyverszünet hétfőn lépett be az utolsó 24 órájába, utóbbi pedig azt közölte, hajlandó meghosszabbítani a szünetet, ezért inkább Izraelen van nyomás – írja a The Guardian. A pénteken kezdődő fegyverszünet során több tucat fogva tartott izraeli túszt engedett el a Hamász, cserébe több mint száz palesztin foglyot engedett szabadon Izrael.

Az Agence France-Presse szerit a figyelem most arra irányul, hogy meghosszabbítják-e a fegyverszünetet a kedd kora reggeli tervezett vége előtt.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap kijelentette:

Ez a célom, ez a mi célunk, hogy ezt a szünetet tartsuk, hogy több túszt lássunk kiszabadulni, és több humanitárius segélyt nyújtsunk a gázai rászorulóknak.

Azt mondta, szeretné, ha a harcok szünetelnének, „ameddig a foglyok kiszabulnak”.

A Hamász jelezte, hogy hajlandó meghosszabbítani a fegyverszünetet, és egy forrás azt mondta az AFP-nek, hogy a csoport azt közölte a közvetítőkkel, hogy készek a fegyverszünet meghosszabbítására „kettő-négy nappal”.

Izraelre óriási nyomás nehezedik a túszok családjai, valamint szövetségesei részéről, hogy hosszabbítsák meg a fegyverszünetet, hogy több túsz kiszabadulhasson. Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy beszélt Bidennel, és örömmel venné az ideiglenes fegyverszünet meghosszabbítását, ha ez azt jelentené, hogy minden további napon 10 fogoly szabadulna.

A megállapodás értelmében négy nap alatt 50 izraeli túszt engedtek el 150 palesztin fogolyért cserébe. Ezt hosszabbítaná meg, ha naponta legalább 10 izraeli túszt elengednének. A vasárnap szabadon engedett túszok harmadik csoportjában volt egy Abigail nevű négyéves amerikai állampolgár, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász-támadásokban.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik