Élő Nagyvilág

Meghosszabbítják a tűzszünetet Gázában

SAID KHATIB / AFP
SAID KHATIB / AFP

Előző napi közvetítésünket itt olvashatják. 

Kiszabadult újabb 11 izraeli túsz, cserébe 33 palesztint is szabadon engednek

Az izraeli hadsereget a vöröskereszt arról tájékoztatta, hogy hétfő este kiszabadult 11 izraeli túsz a Hamász fogságából és úton vannak Izrael felé. A szabadon engedett személyek között van három francia, két német és hat argentin állampolgár.

A katari külügyminisztérium közlése szerint az izraeli túszokért cserébe Izrael szabadon enged 33 palesztin foglyot, három nőt és harminc gyereket.

(Guardian)

ENSZ-főtitkár: A meghosszabbított tűzszünet nem lesz elég a segélyszükségletek kielégítésére

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára „a remény és az emberiesség egy pillantásának” minősítette az Izrael és a palesztin fegyveresek, a Hamász között kötött hétfőn meghosszabbított fegyverszünetet, de figyelmeztetett, hogy nincs elég idő a Gázai övezet segélyszükségleteinek kielégítésére – számolt be a Reuters.

A felek között közvetítő Katar hétfőn közölte, hogy a kezdeti négynapos fegyverszünetet két nappal meghosszabbították, így folytatódott a hét hete tartó, több ezer ember halálát okozó háború szüneteltése.

Nagyon remélem, hogy ez lehetővé teszi számunkra, hogy növeljük a Gázában élő, sokat szenvedő emberek számára nyújtott humanitárius segélyt, tudva, hogy még ennyi idő sem lesz elég a lakosság drámai szükségleteinek kielégítésére

tette hozzá az ENSZ-főtitkár.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomból szállít segélyt Gázába, de szeretné használni az Izrael által ellenőrzött Kerem Shalom határátkelőt is. „Őszintén remélem, hogy lesz lehetőség más átkelőhelyekre használatára is, mert ezek megkönnyítik az elosztást és az izraeli fél ellenőrzését is” – mondta Guterres.

A főtitkár szóvivője, Stephane Dujarric hétfőn azt mondta, hogy folytatni kell a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a gázai ideiglenes fegyverszünet teljes humanitárius tűzszünetté váljon. Guterres egyúttal ismét felszólította a Hamász által fogva tartott túszokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon – mondta Dujarric.

Hozzátette, hogy az ENSZ fokozta humanitárius segélyek szállítását Gázába, és segélyt küldött néhány északi területre, amelyek hetek óta nagyrészt elzárva voltak – mondta Dujarric. „De ez a segély alig fedezi az 1,7 millió lakóhelyüket elhagyni kényszerült ember hatalmas szükségleteit. A gázai humanitárius katasztrófa napról napra súlyosbodik” – mondta.

Izraeli védelmi miniszter: A tűzszünet után a teljes Gázai övezetben harcolni fogunk

Joáv Gallant védelmi miniszter kijelentette, hogy az izraeli hadsereg „még nagyobb erővel” fog harcolni „az egész Gázai övezetben” a tűzszünet lejárta után  – derül ki a védelmi minisztérium közleményéből.

Az izraeli katonák körében tett látogatásakor a védelmi miniszter elmondta:

Most van néhány napotok pihenni, mielőtt folytatjuk a harcokat.

Figyelmeztetett, hogy az ellenség ugyanígy feltöltődéssel és a sorai rendezésével töltötte az elmúlt napokat.

A teljes Gázai övezetben harcolni fogunk

– tette hozzá.

(The Times of Israel)

További foglyok elengedéséről állapodott meg Izrael és a Hamász

A tűzszünet két nappal történő meghosszabbítása után újabb túszok és foglyok elengedéséről állapodott meg Izrael és Hamász. Kedden és szerdán naponta újabb tíz izraeli túsz hagyhatja el a Gázai övezetet, és cserébe naponta harminc palesztin női és 19 év alatti férfi fogoly szabadul ki az izraeli börtönökből.

A tűzszünet negyedik napján, vasárnap kilenc gyermeket és két anyát engedett szabadon a Hamász, hétfőn azonban késett a túszok negyedik csoportjának szabadon bocsátása, mert Izrael nem fogadta el az eredeti névsort, ugyanis Jeruzsálem szerint a Hamásszal kötött fegyverszünet megtiltja a terrorcsoportnak, hogy elválassza az anyákat gyermekeiktől – noha ezt már egyszer megtette az ideiglenes tűzszünet második napján.

(MTI)

Két nappal meghosszabbítják a tűzszünetet Gázában

Katar bejelentette, hogy két nappal meghosszabbítják a humanitárius tűzszünetet a Gázai övezetben. Erről a katari külügyminiszter szóvivője számolt be az X-en. Az eredeti határidő hétfőn járt volna le, így viszont tovább folytatódhat Izrael és a Hamász részéről a túszok elengedése. A Hamász is kiadott egy közleményt, amelyben megerősítették a tűzszünet meghosszabbítását.

Kairó szerint közel a megállapodás a tűzszünet meghosszabbításáról

Diaa Rashwan, az egyiptomi Állami Információs Szolgálat (SIS) vezetője szerint hamarosan meghosszabbíthatják a katari és az egyiptomi kormány által biztosított tűzszünetet Gázában. A négynapos fegyvernyugvás péntek délelőttől van érvényben a harcoló felek, Izrael és a Hamász között, és az eredeti megállapodás szerint hétfőn járna le.

Amennyiben meghosszabbítják a tűzszünetet, holnap és szerdán is szabadon engednek 10 izraeli túszt és 30 palesztin foglyot

– mondta Rashwan, hozzátéve, hogy hétfőn még 11 izraeli túsz szabadulhat Gázából.

(The Times of Israel)

További két magyar túsz kiszabadításán dolgozik a kormány

A kormány a lehetséges további két magyar túsz szabadulását is megpróbálja majd előmozdítani, amint a nők és gyermekek után erre a férfiak esetében is megnyílik az út a Gázai övezetben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A minisztérium közlése szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva üdvözölte az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tűzszünetet, minthogy az túszok szabadon bocsátását, emberi életek mentését tette lehetővé.

Rámutatott: a szélsőségesek világossá tették, hogy egyelőre csak nők és kiskorúak elengedéséről lehet szó, és az öt elhurcolt magyar állampolgár közül hárman estek ezekbe a kategóriákba, ők már szabadok.

Ennek kapcsán leszögezte, hogy az utóbbi hetekben sokszor beszélt a katari külügyi államminiszterrel, akinek a segítségét kérte, és kollégája biztosította is erről, továbbá folyamatos tájékoztatást nyújtott a tárgyalások állásáról, amiért köszönettel tartozik Magyarország.

Mindkétszer tudtuk előre már aznap hajnalban, hogy a magyar túszok neve rajta van azon a listán (…) Egyszerűen azért nem hoztuk ezt nyilvánosságra, mivel azzal veszélyeztettük volna az akció sikerét, a kimentett túszok egészségét és életét, s nyilvánvalóan ezt senki nem akarta megkockáztatni

tudatta. „Tehát mindig akkor hoztuk nyilvánosságra a túszok elengedését, amikor ők már biztonságban, izraeli földön voltak” – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy minden bizonnyal van még két magyar állampolgárságú férfi a Hamász fogságában. „Ugye ez azért bizonytalan, mert egyelőre egyikükről sem kaptunk visszajelzést, egyikükről sem tudunk tartózkodási hely szempontjából, tehát sajnos nem tudunk róluk semmit” – fogalmazott.

Vannak, akik az ilyen személyeket hivatalosan eltűntként tartják nyilván. Mi lehetséges túszként beszélünk róluk, és azon vagyunk, hogy ha majd nem csak nők és gyermekek, hanem férfiak esetében is lehetőség lesz a túszok kiszabadítására, akkor róluk megtudjuk, hogy hol vannak, jól vannak-e, élnek-e, és megpróbáljunk segíteni a kiszabadításukban

mondta. „Minél hosszabb a tűzszünet, annál jobb, mert annál nagyobb van esély arra, hogy minél több ártatlan ember ki tudjon szabadulni a Hamász fogságából” – összegzett.

(MTI)

Elon Musk csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé a Starlinket a Gázai övezetben

Az izraeli látogatáson tartózkodó Elon Musk amerikai üzletember beleegyezett abba, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé Starlink nevű mobiltávközlési szolgáltatását az országban, beleértve a Gázai övezetet – jelentette be hétfőn Slómó Karhi izraeli hírközlési miniszter.

Elon Musk Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel együtt ellátogatott Kfar Aza kibucba, annak a négyéves Abigail Edannak az otthonába, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták az Izraelt október 7-én megtámadó palesztin terroristák, és akit akkor a szomszédos család tagjaival együtt magukkal hurcoltak túsznak a Gázai övezetbe. A kislányt vasárnap engedték szabadon.

Abigail apja Roy Edan, a ynet hírportál fotósa volt. Éppen a karjában tartotta a kislányát, amikor halálos lövést kapott. Abigail el tudott menekülni, átszaladt a szomszédban lakó Brodach családhoz. Két idősebb testvére, a hatéves Amália és a kilencéves Mihael egy szekrénybe bújt, magukra húzták az ajtót, és tizennégy órán át csendben ott rejtőzködtek, így élték túl a kibucban történt tömegmészárlást.

Később Musk és Netanjahu továbbment a Liebstein család otthonába, ahol elmondták nekik, hogy a helyi önkormányzat vezetője a terroristákkal vívott tűzpárbajban vesztette életét október 7-én.

Elon Musk izraeli programjai között szerepelt még, hogy fogadja őt Jichák Hercog államfő, és megnézi azt a 45 perces filmet, amelyet az izraeli hadsereg szóvivői állítottak össze a terrortámadásról készült felvételekből.

(MTI)

A tűzszünet meghosszabbítására szólított fel a NATO-főtitkár

Hétfőn az utolsó 24 órájába lépett a négynapos tűzszünet Gázában. A harcoló felek a fogolycsere részeként állapodtak meg a négynapos fegyvercsendben, amely péntek délelőtt vette kezdetét. A megállapodás értelmében négy nap alatt 50 izraeli túszt engedtek el 150 palesztin fogolyért cserébe.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn a tűzszünet meghosszabbítására szólított fel, hogy több segélycsomag tudjon bejutni a konfliktus sújtotta övezetbe.

Szorgalmazom a tűzszünet meghosszabbítását, ami megkönnyebbülést jelentene a gázai emberek számára, és újabb túszok nyerhetnék el a szabadságukat

– fogalmazott Stoltenberg.

Izraelre óriási nyomás nehezedik a túszok családjai, valamint szövetségesei részéről, hogy hosszabbítsák meg a fegyverszünetet, hogy több túsz kiszabadulhasson. Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy beszélt Joe Bidennel, és örömmel venné az ideiglenes fegyverszünet meghosszabbítását, ha ez azt jelentené, hogy minden további napon 10 fogoly szabadulna.

(BBC)

Katari miniszterelnök: Negyvennél több túsz lehet, aki nem a Hamász fogságában van

A tűzszünet meghosszabbítása fejében a Hamásznak „meg kell találnia” többtucatnyi olyan túszt, akiket más fegyveres csoportok tartanak fogságban a Gázai övezetben – mondta a Financial Times hétfői kiadásában megjelent nyilatkozatában a katari miniszterelnök.

Az MTI által idézett interjú szerint Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni a londoni üzleti napilapnak elmondta: tudomása szerint negyvennél több olyan gyereket és nőt tartanak fogságban Gáza területén, akiket nem az övezetet uraló iszlamista terrorcsoport ejtett túszul az Izrael déli részében október 7-én elkövetett támadás során.

A Hamász fegyveresei a terrortámadásban 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és mintegy 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak. A támadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában, azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét. Jelenleg azonban ideiglenes tűzszünet van érvényben, amelynek célja a túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, a Hamász pedig elenged ötven túszul ejtett nőt és gyermeket.

A katari miniszterelnök a Financial Timesnak adott interjúban ugyanakkor kijelentette: a tűzszünet meghosszabbítható, ha a Hamásznak sikerül felkutatnia további gyermekeket és nőket, akik nem az ő fogságában vannak.

Még nincs egyértelmű információnk arról, hogy közülük hányat sikerül megtalálni, de a tűzszünet egyik célja éppen az, hogy a Hamásznak legyen ideje az eltűntek felkutatására

– fogalmazott a katari kormányfő.

Hozzátette: a Hamász azt közölte Katarral, hogy fegyveresei nem is ejtettek foglyul civileket az októberi rajtütés során, a szervezet szerint más militáns csoportok, illetve az áttört határkerítésen keresztül Izraelbe behatoló palesztinok hurcoltak magukkal civileket Gázába.

A túszok elengedéséről szóló megállapodásban azért szerepel ötven gyermek és nő szabadon bocsátása, mert a Hamász azt közölte, hogy „ez az a szám, amelyre biztosítékot tud vállalni” – fogalmazott a brit lapnak nyilatkozva a katari kormányfő. Hozzátette: Izrael hajlandó a tűzszünet meghosszabbítására, ha van bizonyíték arra, hogy a Hamász ennél több gyermek és nő elengedését tudja elérni.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni szerint a Gázai övezetben jelenlévő másik iszlamista csoport, az Iszlám Dzsihád „egyeztet a Hamásszal” a túszok elengedése ügyében. A katari miniszterelnök szerint „komoly csalódást” okoz a térségben, hogy a nyugati hatalmak nem gyakorolnak nagyobb nyomást Izaelre a hadműveletek befejezése végett. Kijelentette: ha nem sikerül meghosszabbítani a tűzszünetet, az destabilizálhatja az egész térséget, és a gázai háború „egy teljes nemzedéknyi” fiatal arab radikalizálódásnak kockázatával jár.

Izrael kifogásolja a Hamász által hétfőn szabadon engedendő túszok névsorát

Izrael kifogásolja a Hamász által hétfőn szabadon engedendő túszok névsorát, emiatt várhatóan késik az újabb csoport eredetileg délutánra tervezett átadása – jelentette hétfőn a helyi média alapján az MTI.

Izraeli tisztviselők megvizsgálták a listát, amelyet a Hamász átadott a hétfőn szabadon bocsátandó túszokról, és több ponton is problematikusnak találták. Ezért egyelőre nem értesítették a rajta lévők hozzátartozóit, hanem megpróbálják elérni a lista módosítását a Gázai övezetet uraló terrorszervezettel kötött megállapodásnak megfelelően.

A katari közvetítők próbálják megoldani azokat a problémákat, amelyeket a felek felvetnek a szabadon engedendő túszok és az izraeli börtönökből kiengedendő palesztin rabok listájával kapcsolatban.

Még csaknem 180 izraeli és körülbelül 15 thaiföldi túsz van a terroristák fogságában, köztük gyerekek, nők, idősek a gázai határ melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők, akik vagy egy zenei fesztiválon vettek részt október 7-én a határ közelében, vagy olyan katonák, akik az övezet határához közeli valamelyik laktanyában szolgáltak, illetve a thaiföldiek vendégmunkásként dolgoztak Izraelben.

A Hamász eddig 39 elhurcolt túszt engedett szabadon az ideiglenes tűzszüneti megállapodás első három napján. A megállapodás szerint izraeli börtönökből szabadon engedendő, 150 palesztin nő, illetve 19 év alatti fiatal fejében négy napon belül ötven izraeli nő és gyerek hagyhatja el a Gázai övezetet.

Súlyos állapotban egy 84 éves túsz, akit vasárnap engedtek szabadon

A BBC jelentése szerint a Hamász által vasárnap szabadon engedett 84 éves Elma Avraham súlyos állapotban van. Az asszony fia arról beszélt a lapnak, hogy anyja az életéért küzd.

Uri Rawitz azt mondta:

A kezelés hiánya okozta azt a szörnyű állapotot, amellyel most szembe kell néznünk.

A sorokai egészségügyi központ szóvivője – ahová helikopterrel szállították szabadulása után a nőt – azt mondta: olyan idős betegeket kell ellátni, akiket hét hétig földalatti alagutakban tartottak fogva, teljes orvosi hanyagsággal és figyelmen kívül hagyva az ellátásukat.

Kiszabadult magyar túszok: a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna először találkozhatott édesanyjával

A Hamász és az Izrael közti megállapodás értelmében mások mellett szabadon engedték a magyar-izraeli állampolgárságú 8 éves Ellát és a 15 éves Dafnát is.

A lányok egy Gáza melletti kibucban voltak édesapjuknál és a férfi új párjánál, amikor a terrorszervezet október 7-én támadást indított az ország ellen. Édesapjukat, annak párját és mostohatestvéreiket meggyilkolták, őket pedig Gázába hurcolták.

Kulifai Máté, a Hetek főszerkesztő-helyettese volt az, aki októberben kapcsolatba lépett Ella és Dafna édesanyjával, most ő tette közzé a lányok és édesanyjuk találkozásáról készült képet Facebook-oldalán – vette észre az rtl.hu.

Tüzet nyitott három palesztin diákra egy merénylő az Egyesült Államokban

Három palesztin származású diákot meglőtt egy ismeretlen fegyveres az Egyesült Államok Vermont államának egyeteme közelében szombaton este – közölte a rendőrség vasárnap.

Burlington város rendőrfőnökének közlése szerint a három fiatal férfi egy Hálaadás alkalmából szervezett összejövetelre tartott, amikor a támadás érte őket. Az eddig ismeretlen fegyveres egy szót sem szólva, egy pisztolyból tüzet nyitott, majd elmenekült. Két sérült állapota stabil, a harmadiké súlyosabb – közölte Jon Murad, aki a körülményekkel kapcsolatban közölte, hogy az áldozatok közül kettő palesztin sálat viselt.

A rendőrparancsnok óvott attól, hogy a cselekmény motivációjával kapcsolatban elhamarkodott következtetéseket vonjanak le, ugyanakkor hozzátette, hogy a szövetségi hatóságokkal is kapcsolatban van, és amennyiben bebizonyosodik, hogy gyűlöletbűncselekmény történt, akkor ebben az irányban intézkednek.

A Szövetségi Nyomozó Iroda közölte, hogy készen áll bekapcsolódni a vizsgálatba, amennyiben megállapítást nyer, hogy szövetségi szintű a bűncselekmény. Egy amerikai arab szervezet közlése szerint mindhárom férfi egyetemi hallgató, ketten amerikai állampolgárok, a harmadik legális tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Vermont állam kormányzója együttérzését fejezte ki, és az állam  segítségét ígérte Burlington városának és rendőrségének.

New York város vezetése a hétvégén azt közölte, hogy vizsgálat folyik egy helyi középiskolánál, ahol előző hétfőn több száz diák tartott erőszakos tiltakozást egy zsidó tanáruk ellen, aki egy közösségi médiában megjelent bejegyzésben szolidaritást nyilvánított Izrael mellett.

A New York Queens városrészében működő Hillcrest középiskolában történt esetről a hétvégén számolt be a New York Post napilap az iskola egy diákját is megszólaltatva, aki szerint társai készültek a zavargásra, és arra, hogy kikényszerítsék tanáruk eltávolítását az iskolából. A médiabeszámoló szerint a hétfői tanítási időben a középiskola diákjainak nagyobb csoportja jelent meg az intézmény folyosóin, ahol hangosan követelték a tanár „kirúgását”. Az érintett pedagógus kollégái segítségével egy irodában talált menedéket, amíg a kiérkező rendőrök helyreállították a rendet. A rongálással járó tiltakozásról készült felvételeket a diákok a közösségi médiában is közzétették. Eric Adams, New York város polgármestere a cselekedetet vasárnap aljas antiszemitizmusnak minősítette, és közölte, hogy a város iskoláiban ilyennek nincs helye.

Elengedték az izraeli tulajdonban lévő tartályhajót a támadók

Elengedték a fegyveresek azt az izraeli tulajdonban lévő tartályhajót hétfőn, amelyet a múlt hét végén szálltak meg Jemen partjainál – közölték a hatóságok.

Jemen nemzetközileg elismert kormánya az Irán által támogatott húszi síita lázadókat tette felelőssé a támadásért, akik legalább két másik hasonló akciót követtek már el, amióta háború robbant ki Izrael és a szintén Irán támogatását élvező Hamász palesztin terrorszervezet között.

A támadók a Zodiac Maritime vállalat által üzemeltetett, libériai zászló alatt közlekedő Central Parkot foglalták el az Ádeni-öbölben – közölte a cég. Hétfőn kora reggel a Zodiac közölte, hogy a foszforsavat szállító hajó és 22 fős, Bulgáriából, Georgiából, Indiából, a Fülöp-szigetekről, Oroszországból, Törökországból és Vietnamból származó legénysége sértetlen. A vállalat nem közölt részleteket arról, hogy a támadók hogyan hagyták el a hajót, és nem azonosította őket. A támadás az Ádeni-öböl olyan részén történt, amely elméletileg a jemeni kormányerők ellenőrzése alatt áll, és meglehetősen messze van a húszik által ellenőrzött területektől.

A tűzszünet meghosszabbítható, nyomás Izraelen

Az Izrael és a Hamász közötti fegyverszünet hétfőn lépett be az utolsó 24 órájába, utóbbi pedig azt közölte, hajlandó meghosszabbítani a szünetet, ezért inkább Izraelen van nyomás – írja a The Guardian. A pénteken kezdődő fegyverszünet során több tucat fogva tartott izraeli túszt engedett el a Hamász, cserébe több mint száz palesztin foglyot engedett szabadon Izrael.

Az Agence France-Presse szerit a figyelem most arra irányul, hogy meghosszabbítják-e a fegyverszünetet a kedd kora reggeli tervezett vége előtt.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap kijelentette:

Ez a célom, ez a mi célunk, hogy ezt a szünetet tartsuk, hogy több túszt lássunk kiszabadulni, és több humanitárius segélyt nyújtsunk a gázai rászorulóknak.

Azt mondta, szeretné, ha a harcok szünetelnének, „ameddig a foglyok kiszabulnak”.

A Hamász jelezte, hogy hajlandó meghosszabbítani a fegyverszünetet, és egy forrás azt mondta az AFP-nek, hogy a csoport azt közölte a közvetítőkkel, hogy készek a fegyverszünet meghosszabbítására „kettő-négy nappal”.

Izraelre óriási nyomás nehezedik a túszok családjai, valamint szövetségesei részéről, hogy hosszabbítsák meg a fegyverszünetet, hogy több túsz kiszabadulhasson. Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy beszélt Bidennel, és örömmel venné az ideiglenes fegyverszünet meghosszabbítását, ha ez azt jelentené, hogy minden további napon 10 fogoly szabadulna.

A megállapodás értelmében négy nap alatt 50 izraeli túszt engedtek el 150 palesztin fogolyért cserébe. Ezt hosszabbítaná meg, ha naponta legalább 10 izraeli túszt elengednének. A vasárnap szabadon engedett túszok harmadik csoportjában volt egy Abigail nevű négyéves amerikai állampolgár, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász-támadásokban.

Olvasói sztorik