A következő élő közvetítés része Új frontot nyithatnak az oroszok, Kijev megerősíti a fehérorosz határszakaszt

Putyin leváltotta az ukrajnai orosz haderők parancsnokát

Yasuyoshi CHIBA / AFP
Yasuyoshi CHIBA / AFP

Vlagyimir Putyin menesztette Szergej Szurovikint, az ukrajnai orosz haderők parancsnokát alig három hónappal azután, hogy kinevezte őt, írja a BBC.

Szurovikin helyét Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke veszi át.

Szurovikint belső körökben csak Armageddon tábornokként ismerték a korábbi háborúkban alkalmazott brutális taktikái miatt. Ő vezette Szíria ostromát is így ő felelt Aleppo bombázásáért is.

Októberben nevezték ki ki az ukrajnai orosz haderők parancsnokának. Moszkva ekkor kezdte el lerombolni az ukrán energetikai infrastruktúrát, aminek következtében több millió ukrán civil maradt áram és víz nélkül hosszabb időszakokra. De szintén ő volt már vezető pozícióban, amikor az oroszok kivonultak Herszonból, amit az ukránok nagy sikernek könyveltek el.

Utódja, Valerij Geraszimov a szovjet éra óta a leghosszabb ideje regnál vezérkari főnök Oroszországban, 2012 óta tölti be ezt a posztot.

Az orosz védelmi minisztérium azzal indokolta a döntést, hogy a fegyveres erők különböző ágai között szorosabb kapcsolatot szerettek volna létesíteni a hatékonyság növelése érdekében. Mások viszont arra gyanakodnak, hogy Szurovikin túl nagy hatalomra tett szert, és a védelmi minisztert valamint a vezérkari főnököt megkerülve egyeztetett Putyinnal.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik