A következő élő közvetítés része A nürnbergihez hasonló bírósággal vizsgáltatnák az ukrajnai háborús bűnöket a britek

Tekintélyes brit politikusok kezdeményezik egy háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság felállítását

MTI
MTI

Az Ukrajna elleni agressziós bűnöket vizsgáló különleges bíróság felállítását szorgalmazza számos magas rangú brit politikus. A politika ellentétes oldalairól érkező támogatók közös nyilatkozatot adtak ki, hogy demonstrálják, teljes az egyetértés Vlagyimir Putyin és tábornokai elszámoltatása ügyében.

Az Observerben közzétett közös nyilatkozatban olyan személyek, mint Keir Starmer munkáspárti vezető, George Robertson volt NATO-főtitkár, David Owen volt külügyminiszter és Iain Duncan Smith volt tory-vezér követelik a törvényszék felállítását, és azt, hogy vizsgálják ki a „nyilvánvalóan törvényellenes háborút” ugyanazon elvek alapján, amelyek 1941-ben is vezérelték a szövetségeseket, amikor megalapozták a nürnbergi háborús bűnök perét a náci vezetők ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már vizsgálja az ukrajnai invázió kapcsán elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjait. A közlemény aláírói szerint azonban így is szükség van a különleges törvényszék felállítására, mert az ICC-nek nincs hatásköre az agresszió bűntettének vizsgálatára.

Egy különleges törvényszék további nyomást gyakorolna Oroszországra és Putyinra – állítják az ötlet támogatói, és letartóztatás kockázata miatt megakadályozná a magas rangú orosz tisztviselőket abban, hogy utazzanak, és azt üzenné a nemzetközi közösségnek, hogy az agresszió nem marad büntetlenül. (via: Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik