Élő Nagyvilág

Az oroszok által elfoglalt Melitopolt támadta Ukrajna

Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ukrán partizánok gyújtották fel az orosz hadsereg bázisát a Krímen

„Lángol az Oroszországi Föderáció mozgósított hadseregének bázisa az ukrán Krím félszigeten, Ragyanszke településen. Sokáig dolgoztunk ezen a terven. Továbbra is belülről pusztítjuk az orosz hadsereget” – jelentette be a Krím félszigeten működő ATES ukrán partizánmozgalom a Telegramon. Hozzátették, hogy a tűznek áldozatai is vannak, megígérték, hogy később közzéteszik a névsorukat.

Az orosz és az ukrán híradások szombaton beszámoltak a tűzről, amely a Ragyanszke faluban lévő orosz laktanyában tört ki. A Krimszkij oroszpárti csatorna a krími „kormánytól” származó értesülésekre hivatkozva azt jelentette, hogy ketten meghaltak a tűzben, és kétszáz orosz katonát ki kellett onnan költöztetni. A csatorna közlése szerint a tűz oka gondatlanság volt. Az Ukrajna-párti Krimszkij viter nevű csatorna azt írta, hogy mozgósított oroszok voltak a laktanyában. A krími vezetés hivatalosan nem számolt be a tűzesetről.

Jaroszlav Janusevics, a Krímmel szomszédos dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők vasárnapra virradóan tüzet nyitottak egy létfontosságú energetikai létesítményre a régióban. Az ágyúzás következtében a közelebbről meg nem nevezett objektum három szolgálati autója megsemmisült, a hangár és öt berendezés megrongálódott. A tűz 30 négyzetméterre terjedt ki. Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alatt álló Melitopol város polgármestere közben arról tájékoztatott, hogy kigyulladt egy templom, amelyet az oroszok néhány hónapja elfoglaltak és összejövetelekre alakítottak ki. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette: a várost megszálló oroszok ezzel szemben azt állítják, hogy egy üdülőközpontban keletkezett tűz.

Putyin telefonon tárgyalt Erdogannal

A török elnök az ukrán gabona exportját biztosító kereskedelmi folyosó más árukkal való kibővítéséről beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – közölte vasárnap a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint Erdogan a beszélgetés során azt mondta, a gabonafolyosó keretében hozzáláthatnak ahhoz a munkához, amely más élelmiszerek, majd fokozatosan más áruk exportját tenné lehetővé.

A két vezető emellett energiaügyi kérdésekről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális ügyekről, köztük a terrorizmus elleni harcról is egyeztetett. Utóbbival kapcsolatban Erdogan a 2019 októberében Szocsiban aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás fontosságára emlékeztette orosz hivatali kollégáját, amelynek értelmében a török-szíriai határ szíriai oldalát 30 kilométeres sávban meg kell “tisztítani” az Ankara által terroristának tekintett észak-szíriai kurd milíciáktól. A török államfő hangsúlyozta, hogy országa továbbra is célpontja a kurd fegyveresek terrortámadásainak.

Ukrán miniszter: Az odesszai áramszünet ellenére nincs szó a gabonaszállítmányok leállításáról

Nincs szó a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből induló gabonaszállítmányok felfüggesztéséről a térség infrastruktúráját ért orosz támadások miatt – közölte vasárnap Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter.

Vannak nehézségek, de egyik kereskedelmi partner sem beszélt a szállítmányok felfüggesztéséről. A kikötők alternatív energiaforrásokat használnak,

közölte a tárcavezető a sajtóval.

Odessza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások következtében szinte teljesen áram nélkül maradt, az áramkimaradás több mint másfélmillió embert érint.

Helyi hatóságok azt mondták, néhány napon belül helyreállítják a városban az áramellátást, de a hálózatok teljes javítása 2-3 hónapot is igénybe vehet. Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, folytatják a támadásokat az ukrán energiahálózat ellen.

Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

(MTI)

Oroszország felturbózza „legerősebb fegyvereinek” gyártását

Moszkva növeli az új generációs, „legerősebb” fegyverek gyártását, hogy megvédje magát az európai, amerikai és ausztrál ellenségektől – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közzétett nyilatkozatban. Hogy pontosan milyen fegyverekről van szó, arra nem tért ki.

A volt miniszterelnök a mai, modern Ukrajnának az egykor a cári Orosz Birodalomhoz tartozó területeivel kapcsolatban kijelentette: „az ellenségünk nemcsak a mi szülőföldünk, Malorosszija kijevi tartományában ásták be magukat, hanem Európában, Észak-Amerikában, Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon és egy sor más helyen is, amelyek hűséget fogadtak a náciknak”.

(Guardian)

Putyin jövőre sem sajnálja majd a pénzt a háborúra

Vlagyimir Putyin orosz elnök december 5-én írta alá az orosz szövetségi költségvetésről szóló törvényt, amely szerint 2023-ban több mint 9 billió rubelt (143 milliárd dollár) osztanak szét a védelem, a biztonság és a bűnüldözés területén – olvasható a brit védelmi minisztérium vasárnapi jelentésében.

Ez jelentős növekedés a korábbi évekhez képest, és a teljes orosz költségvetés több mint 30 százalékát teszi majd ki.

A tárca hozzáteszi ugyanakkor, hogy a Putyin által jóváhagyott költségvetés valószínűleg túlzottan optimista a 2023-as bevételi és kiadási tervekkel kapcsolatban, ezért Oroszország költségvetésének más részeire egyre nagyobb nyomás nehezedik majd a háború költségeinek támogatása miatt.

ORFK: mintegy 9500-an érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon szombaton 5463-an léptek be Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4120-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

Vonattal 134 ember, köztük 57 gyermek érkezett Budapestre szombaton az ukrajnai háború elől menekülve.

A beléptetettek közül a rendőrség 168 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Ukrajna rakétákat lőtt ki a megszállt Melitopol városára

Ukrajna szombat este megtámadta az oroszok által megszállt Melitopolt az ország délkeleti részén – írja a Reuters a stratégiai fontosságú város oroszok által telepített, illetve száműzött ukrán vezetése alapján.

A Moszkva-barát hatóságok szerint egy rakétatámadásban két ember meghalt és 10 megsebesült, míg a száműzött polgármester szerint rengeteg megszálló vesztette életét. A Reuters független forrásból nem tudta megerősíteni az értesüléseket.

Hogy pontosan mit is találtak el az ukránok, arról némileg eltérő jelentések érkeztek. A Reuters cikkében Jevgenyij Balickij, oroszbarát városvezető azt mondta, hogy egy „rekreációs központot” találtak el, ahol éppen vacsoráztak az emberek. Ivan Fedorov száműzött polgármester szerint egy olyan templomba csapódtak be a rakéták, amelyet gyülekezőhellyé alakítottak át az oroszok.

A Guardian arról ír, hogy egy korábbi szállodába csapódtak be a rakéták, amelyet a Wagner csoport zsoldosai számára alakítottak át barakkokká. Az épület mellett egy templom is található. A lap hozzáteszi, hogy Melitopol mellett más orosz bázisokon, így a Krímben található Szevasztopolban és Szimferopolban is voltak robbanások.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik