Nagyvilág

Lengyel, magyar – két jó barát, együtt issza Brüsszel borát

Thierry Monasse / Getty Images
Thierry Monasse / Getty Images
A lengyel és a magyar elitek a történelem nagy részében együttműködtek, amikor nem, akkor többször is bajba kerültek. Varsóban már száz éve háttérbe szorította Ukrajna ügye a magyarok trianoni keserveit, 2014-ben és 2022-ben pedig kifejezetten szembekerült egymással a két ország Kijev miatt. Elitjeink ugyanis épp a kritikus pillanatokban csak a saját érdekeiket nézik, és csak békeidőben kooperálnak. Például akkor, ha közösen dézsmálhatnak Brüsszelben.

Ki ne hallotta volna már: „lengyel, magyar – két jó barát”. A két nemzet vagy éppen a kisebb-nagyobb lengyel és magyar közösségek között tényleg érezhetjük is ezt a barátságot. Ám a 20-21. századi politikai elitek, amelyek meghatározták történelmünket, már kevésbé tudtak együttműködni. Persze a szavak szintjén általában nagy volt a barátság az államok között is, ám rendszerint éppen a legsúlyosabb krízishelyzetek előtt szakadt meg a kooperáció.

Hiába ismételgetjük tehát unásig a „lengyel, magyar – két jó barátot”. A Rzeczpospolita című lengyel lap szintén egy közmondást idézett fel idén márciusban: „Bajban ismerszik meg az igaz barát.” A 2022-es cikk szerzőjének, Michal Szuldrzynski főszerkesztő-helyettesnek az álláspontja pedig híven tükrözi a lengyelek kiábrándulását a magyarokból. A szerző arról írt, hogy Orbán Viktor „rozsdás késsel” szúrja hátba Lengyelországot Ukrajna február 24-ei orosz megtámadása után.

„Népi-nemzeti” szinten sincs ez másképp: míg korábban a Fideszt támogató pesti Békemeneteken lengyelek ezrei jelentek meg, idén márciusban nem volt túl nagy a lelkesedésük, hogy a CÖF rendezvényére vonatozzanak. Ezt Magyarország tiszteletbeli szczecini konzuljától is megtudhattuk, aki a Békemenet előtti napokban mondott le posztjáról. Artur Balázs lépését az orosz–ukrán háborúban képviselt magyar álláspont váltotta ki.

Lengyelország jobboldali „térfelén” tehát óriási a kiábrándultság a magyarokból. Az egyetlen lengyel felszólaló idén március 15-én Márki-Zay Péter és az ellenzék oldalán tűnt fel: a mérsékelt jobboldali, ellenzéki Donald Tusk. A Fidesz oldalán, illetve a március 15-ei Békemeneten viszont nem láthattuk a PiS (Jog és Igazságosság), vagyis a legnagyobb lengyel jobboldali kormánypárt csúcsvezetőit, pláne nem Jaroslaw Kaczynskit, az egyébként Orbán Viktorhoz sokszor hasonlított illiberális-populista pártelnököt.

Varga Jennifer / 24.hu Donald Tusk és Márki-Zay Péter az ellenzéki kormányváltó nagygyűlés 2022. március 15-én a Műegyetem rakparton.

Az orosz–ukrán háború miatti konfliktusok ellenére a Brüsszellel szembeni lengyel-magyar véd- és dacszövetség megmaradt – erre utalt a már idézett Rzeczpospolita egy másik cikke, amelyben arról írtak: hiába áll szemben Varsó Ukrajna miatt Oroszországgal, a Putyinnal jó viszonyban lévő magyarokkal az EU-n belül együttműködnek továbbra is a lengyelek. Orbán pedig jól tudja: a „lengyelek sosem szavaznának ellene”.

Vagyis bármennyire rossz is jelenleg a magyar-lengyel viszony, egymást megmenthetik Brüsszellel szemben, ahonnan a forrásokra vár mindkét ország. Ezt a lengyel-magyar véd- és dacszövetséget pár napja egy finn újságíró is megemlítette e sorok írójának. Finnország ugyanis nettó befizetője az Európai Uniónak, így arrafelé döbbenettel nézik, ami Lengyelországban és Magyarországon folyik – az ő pénzükből. Ráadásul a magyarok nemcsak költik a finnek pénzét, hanem időnként még Helsinkit is támadják, ahogyan Orbán Viktor tette például 2019-ben Tusványoson.

A finnek különösen furcsán néznek az Orbán-Kaczynski együttműködésre. Helsinkiben közhelynek számított például pár éve, és néha még ma is nevetnek azon, amit 2016-ban Orbán és Kaczynski pozsonyi találkozóján fejtett ki a magyar kormányfő: „egy mondás szerint akiben megbízol, azzal együtt lophatsz lovat”, és „a magyarok örömmel lopnak lovakat a lengyelekkel együtt” – fogalmazott Orbán, ami a finn közvélemény értelmezése szerint annyit jelent, hogy magyarok és a lengyelek együtt járnak „lovat lopni” Brüsszelbe.

Érdekes, hogy a történetnek – amit a hvg.hu is megírt – két verziója van, mert egy másikat a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) alapján a Népszabadság idézett fel 2016-ban. Eszerint Orbán és Kaczynski a lengyelországi Krynicában vett részt egy pódiumbeszélgetésen, ahol a magyar kormányfő utalt arra, hogy „a magyarok körében szokás a közös lótolvajlásra való nyitottságot jelző mondással kifejezni a bizalmat”, mire Jaroslaw Kaczynski kifejtette, hogy „az EU nevű nagy istállóban lophatnánk a magyarokkal együtt lovakat”.

Akármelyik verzió a hiteles, 2016 óta a finn sajtó csak „Európa lótolvajaiként” emlegeti Orbánt és Kaczynskit, például a legnagyobb fővárosi lap, a Helsingin Sanomat is ezt tette címében, 2017-ben, illetve 2016-ban is, amikor a „lótolvajok kontra föderalisták” címmel az EU-n belüli vitákról írt az újság.

Darek Delmanowicz / EPA / MTI Orbán Viktor miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski volt lengyel miniszterelnök, a konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke a 26. krynicai gazdasági fórum keretében rendezett panelbeszélgetésen 2016. szeptember 6-án.

A „magyar-lengyel lótolvajok” közös, az EU döntéshozatali centrumát gyengíteni próbáló fellépéséről megszólalt 2016-ban egy elemző is. Cornelius Ochmann, a Lengyel-Német Együttműködési Alapítvány (Foundation for Polish-German Cooperation) ügyvezető igazgatója szerint „azt mondani, hogy együtt lopunk lovakat, nem konstruktív, és csak konfliktust szít az EU-n belül, ami Oroszország hasznára fog válni”. Hat évvel ezelőtt, 2016-ban Jan-Werner Müller, az amerikai Princeton Egyetem politológusa a német FAZ-ben közölt „Lovat lopni a saját istállóban” című írásában egyébként lengyel és magyar „kulturális ellenforradalomról”, és két „nemzeti populista” politikusról írt, akik „teljesen tudatosan meghúztak egy új, kulturális színezetű konfliktusvonalat egy multipoláris Európában, amely a brexit után egyre inkább szétválik dél, észak és kelet felé”.

Ám a magyar-lengyel viszony hátterében nyolc éve, 2014 óta ott lappang az oroszok és az ukránok konfliktusa potenciális viszályt keltő tényezőként. A lengyelek magyarokba vetett bizalmának 2022-es meggyengülését is az Ukrajna elleni orosz támadásra adott budapesti reagálás okozta. Az Orbán-kormány ugyanis az EU-n belül a lehető legtöbb gesztust teszi Putyinnak, akár az európai olaj- és gázembargó akadályozásáról vagy felpuhításáról, akár Kirill pátriárka vagyonának befagyasztásáról van szó. A lengyelek viszont az ukrán-párti EU-tagok vezéreivé nőtték ki magukat az elmúlt hónapokban, és így elárulva érzik magukat a magyarok által. Ugyanis a lengyeleknél kétféle irányzat erősíti egymást a mostani, keleti határaik mentén dúló háború kapcsán. Mindkét irányzat a két világháború közti lengyel állami ideológiákkal, Pilsudski elnök elképzeléseivel függ össze.

Az egyik a Tengerköz (Intermarium vagy „Międzymorze”) elképzelés, a lengyel-litván államszövetségre utal, mely Európa egyik legnagyobb területű állama volt a Balti- és a Fekete-tenger közt a közép- és az újkorban. Ma már az Intermarium nem lengyel-litván összefogást jelent, hanem közép-kelet-európai, balti és balkáni nem-orosz és nem-német államok közti együttműködést. Ezt fejezi ki a lengyel és horvát ötletre alapozó Három Tenger Kezdeményezés. E koncepció a lengyeleknél összefonódik az úgynevezett prométheizmussal, amely a két világháború között a Szovjetunió dezintegrációját célozta meg, de most inkább azt jelenti: segíteni kell minden függetlenségi törekvést, amely az oroszokkal szemben fogalmazódik meg a Tengerköz térségében.

Jelzi ennek máig ható örökségét egy 2022. július végi prágai találkozó is, az Oroszországi Szabad Nemzetek második fóruma, ahol orosz nemzeti kisebbségek Putyin-ellenes képviselői nyilatkozatot fogadtak el Oroszország „dekolonizációjáról”, vagyis a kisebb oroszországi népek „gyarmatosítása” ellen foglaltak állást. A tanácskozás – amelyen részt vett egy korábbi ukrán külügyminiszter is – által elfogadott deklaráció Oroszországot terrorista államnak nevezte. A szerveződés első fóruma egyébként idén májusban Varsóban zajlott le, és persze ez sem véletlen, hiszen a „prométheizmus” lengyel „találmány”.

A két világháború közötti prométheizmus alapötlete az volt, hogy Varsó – egyfajta Prométheuszként – a szabadság fáklyáját hordozza Kelet-Európában, a Kaukázusban, sőt, Közép-Ázsiában is, ahol a szovjet imperializmus elnyomta az ott élő nem orosz népeket. A prométheizmus új formájában nyilvánult meg, amikor a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfők 2022-ben a háborús Kijevben keresték fel Zelenszkij elnököt. Mindez ütközik a Vlagyimir Putyin érdekeit sokkal jobban „megértő” magyar kormány irányvonalával, hiszen Magyarország a lengyelekkel ellentétben nem a Kelet „fellazításán” dolgozik, vétópolitikája sokkal inkább az EU működését, közös külpolitikai irányvonalnak kialakítását akadályozza.

Kapcsolódó
Addig jár a vétókorsó a kútra, amíg el nem törik
A magyar és lengyel kormány politikai fegyverként kezdte el használni az uniós vétót, ami odáig vezethet, hogy bizonyos esetekben maga a vétó is megszűnhet. Ez viszont nem lenne jó Magyarországnak. Sőt, más tagországnak sem.

A magyar vétópolitikát időnként a hasonló lengyel lépések erősítették a legutóbbi időkig. Tavalyelőtt például az európai újjáépítési alapot fenyegették közös vétóval. Sőt, a lengyelek már 2003–2004-ben is akadályozták az európai alkotmányozási folyamatot, amikor nálunk még komoly vita sem folyt ezekről a kérdésekről. Ekkoriban ugyanis még Szájer József (Fidesz) és Vastagh Pál (MSZP) képviselők, illetve Balázs Péter államtitkár is együtt tudtak működni a magyar nemzeti célok védelmében, például az etnikai kisebbségek jogainak érvényesítésekor.

A lengyelek viszont vétóval fenyegettek 17–18 évvel ezelőtt, mert ők nemcsak Moszkvától, hanem tradicionálisan Berlintől is félnek. 2004-ben pedig konkrétan az EU döntéshozatali centrumának német-francia kisajátítása miatt aggódtak. Mindazonáltal mára, 2022-re a lengyel álláspont átmenetileg jóval „megértőbb” lett Brüsszellel, és az EU sem keltette a feszültséget a Varsóval fenntartott viszonyában az Ukrajna elleni háború kitörésekor. Ennek oka, hogy Lengyelország geopolitikai helyzete hirtelen felértékelődött a putyini agresszió miatt.

Varsó hirtelen barátságosabb is lett az EU-val, amikor idén, feltehetően az ukrán helyzettel összefüggésben – és persze Magyarországgal ellentétben – velük megegyezett Brüsszel a helyreállítási alap forrásairól. Így elvben Varsó hozzájuthatna a várva várt eurómilliárdokhoz. Ám Brüsszel a lengyelek elleni eddigi jogállamisági eljárás tapasztalatait nem felejtette el: ezért nem bízik csupán csak Kaczynskiék ígéreteiben, így visszatartja egyelőre a pénzeket, és figyeli, mit tesz Varsó ténylegesen a jogállamiságért. A lengyelek korábban ugyanis vállalták a vitatott igazságügyi reform felülvizsgálatát, ám az EU szerint továbbra is sérül az igazságszolgáltatás függetlensége. Amíg pedig nem vonják vissza a teljes reformot, nem kapja meg Varsó a helyreállítási alapból neki megítélt pénzeket.

Ezért nyilatkozott valószínűleg augusztus közepén Jaroslaw Kaczynski arról, hogy Varsónak nincs oka arra, hogy végrehajtsa az Európai Unióval szembeni kötelezettségeit, mivel Brüsszel megsértette a lengyel kormánnyal kötött megállapodását. Szerinte ők jóindulatúan viszonyultak az EU-hoz, de nem segített az engedmény: ők betartottak egy megállapodást, a másik oldal nem, így ideje levonni a következtetéseket. (Hogy miket, az persze nem derült ki.)

Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Janez Jansa szlovén kormányfő közös sajtótájékoztatója a 2022. március 15-i kijevi találkozójuk után.

Mindez persze nem változtat azon, hogy Lengyelország és Magyarország Ukrajna kérdésében teljesen ellentétes álláspontot képvisel. Morawiecki miniszterelnök július utolsó napjaiban is megerősítette magyar kollégájának tusnádfürdői beszédét: „Megerősítem Orbán miniszterelnök szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai elváltak” – mondta a varsói kormányfő, Kaczynski szövetségese.

A Moszkva érdekeivel ellentétes két lengyel irányzat, a Tengerköz-koncepció és a prométheista törekvések alapvetően már korábban is szembeállították Varsót és Budapestet. Szinte kísértetiesen hasonló volt a helyzet 2014-ben Lengyelország és Magyarország között, amikor Oroszország megkezdte az akcióit Ukrajna ellen, és a Krímet például Moszkva egyszerűen bekebelezte. A magyar kormány ugyanis épp 2014-ben tette meg a „putyini fordulatot”, azaz kezdett energiapolitikájában a korábbinál is jobban az orosz forrásokra ráállni. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint 2014-től egyrészt növekedésnek indult a belföldi gázfogyasztás, másrészt a földgázimport aránya a teljes energiabehozatalban a 2016-os 38,3-ről 2020-ra 46,3 százalékra nőtt.

Kapcsolódó
Orosz energiafüggőség: mit tehet Magyarország, az EU egyik legkiszolgáltatottabb állama?
A Kádár-korban épült ki Magyarország függősége az orosz olajtól és gáztól, és ezen a rendszerváltás sem változtatott döntően. Hogyan lehet kitörni a függésből?

Lengyelországban döbbenten vették tudomásul már 2014-ben is, hogy a magyarok nem álltak egyértelműen Ukrajna mellé a konfliktusban, s ehelyett Putyinnal kezdtek energiahordozók vásárlásáról egyezkedni, és Paks bővítése is ekkor került napirendre. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezére 2015-ben nem is volt hajlandó fogadni Orbán Viktort, pedig a magyar miniszterelnök Varsóban járt. A lengyel illiberálisok vezére azért nem akart találkozni az akkor még független Origo értesülése szerint Orbánnal, mert a magyar kormányfő előzőleg Putyinnal találkozott. (Kaczynski idén is kikelt Orbán ellen, ismét az ukrán, illetve az orosz ügyek miatt.)

A PKN Orlen olajvállalat, vagyis a „lengyel Mol” első embere egy lehallgatott beszélgetésen viszont egészen obszcén hasonlattal írta le 2014-ben egy varsói politikusnak, hogy szerinte mit művelt Orbán Putyinnal. Jacek Krawiec nyolc évvel ezelőtt elhangzott szavait itt és most nem ismételhetjük meg, mert talán még a 18-as karika sem lenne elég a cikk olvasása előtt. A topmenedzser szalonképes „gondolatait” viszont felidézhetjük korábbi cikkünk alapján: „Krawiec szörnyülködve említi, hogy Magyarország orosz atomerőművet épít, amihez tízmilliárd eurós orosz hitelt vesz fel.”

Nem véletlen, hogy 2010 óta a lengyelek sokkal nagyobb hangsúlyt helyeztek arra, hogy függetlenedni tudjanak az orosz gázbeszerzéstől, és például olyan komoly cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokat építettek, illetve építenek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy akár szomszédaikat – Csehországot, Szlovákiát és Németországot is – ellássák tengerentúli, például amerikai palagázzal.

Látható, hogy a békeidőben megszokott lengyel-magyar közös borozgatás (amire a bevezetőben idézett közmondás is utal, hiszen annak teljes verziója így szól: „lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát”) globális vagy regionális konfliktusok esetén gyorsan felborul. S bár „Brüsszel borát” nyilván szívesen issza a két „jó barát”, de Lengyelország számára Ukrajna sokkal fontosabb. Hogy mit jelent Ukrajna Lengyelországnak, az egy budapesti, 2020-as konferencián derült ki. S az is, hogy emiatt a sokat hangoztatott lengyel-magyar barátság is háttérbe szorult, amikor Trianon után a magyar diplomácia a kiutat kereste a nemzetközi elszigeteltségből.

Az egyik előadó, Turnár Erik arról beszélt e konferencián, hogy 1920 januárjától a magyar vezetés azt remélte: „a francia vállalatoknak biztosítandó gazdasági koncessziók lehetővé teszik a határok újratárgyalását és a katonai korlátozások megszüntetését. Ebbe a folyamatba illett bele Magyarország részvételi kísérlete a lengyel-szovjet háborúban. A magyar és lengyel fél között kölcsönös szimpátia volt, azonban a külpolitikai lépések mindkét országban az aktuális érdekekhez igazodtak.” A magyar kormány ugyanis 1920 elején a lengyelekhez fordult segítségért, hogy az első világháborút lezáró békerendszernek legalább a minket bénító katonai korlátozásain enyhítsenek. Varsótól azt kértük, hogy az antant és Magyarország között közvetítsen. Ezért is szállítottunk lőszert a lengyel főparancsnok, Józef Pilsudski tábornok csapatainak, amelyek megállították a szovjet-orosz offenzívát 1920-ban. Ez a híres „visztulai csoda” vagy „varsói csata”, melyben a lengyelek megfordították az első világháborút a keleti fronton ténylegesen lezáró lengyel-szovjet háború (1919–21) menetét.

Laski Diffusion / Getty Images Józef Pilsudski a magyar delegáció tagjaival a Belweder palotában 1933-ban.

Az 1920-as lengyel sikerben része volt a magyar fegyverszállítmánynak is. A „küldemény” augusztus 12-én, a varsói csata kezdőnapján érkezett Lengyelországba. Turnár felidézi, hogy a lengyel hadsereg szerint a „tartalék lőszer augusztus 14-én elfogyott volna, így a szállítmányra óriási szükség volt.” (Az ütközet egyébként egy „csodához” képest elég sokáig, augusztus 25-éig tartott.)

Ám a győztes lengyel hadvezér, Pilsudski gyorsan meg is feledkezett a magyarokról, inkább Ukrajna minél nagyobb területeinek bekebelezésére tört. Sőt, épp a magyar segítséggel elért győzelem után jött rá arra, hogy nincs is szüksége ránk:

Lengyelország számára már nem volt életbevágóan fontos a magyar-lengyel együttműködés, amit megerősített az 1921. október 20-án megkötött lengyel-csehszlovák egyezmény, melynek hatására Magyarország Csehszlovákia ellen már nem számíthatott a lengyelek támogatására

– véli Turnár. Ráadásul a magyar-lengyel közeledés és katonai együttműködés (amelynek erős csehellenes éle volt) „végeredményben jelentősen hozzájárult a kisantant létrehozásához, így hosszú távon negatívan hatott Magyarország külkapcsolataira” – jegyezte meg az előadó a konferencián.

Mindeközben ugyanis a francia külügyminisztériumban is személyi változások történtek. Így az 1920-ban felerősödött lengyel-szovjet háborús konfliktus idején a magyarokkal átmenetileg megértőbb párizsi irányvonal helyett felerősödött a csehszlovák-román-jugoszláv együttműködést pártoló, vagyis a kisantant létrehozását támogató francia álláspont. És ez az új, a magyarokkal szemben Prágát, Bukarestet és Belgrádot támogató francia álláspont Pilsudskinak minden elemző szerint fontosabb volt, mint a lengyel-magyar barátság, s nem lépett fel Varsó még a trianoni Magyarországra vonatkozó katonai korlátozások enyhítése érdekében sem. (Kevesen tudják egyébként, hogy az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződésben még Lengyelország is kapott két parányi területet a történelmi Magyarországból.)

Pilsudski tehát a francia szövetség (és így a szovjet–orosz határ, a lengyel keleti határ biztosítása érdekében) feladta a magyarbarát politikát. A lengyelek ezután az ukránok és beloruszok által lakott területek integrálását tűzték ki célul. Ekkor már nem volt szó ukrán vagy fehérorosz ütközőállamokról, pedig ez Varsó biztonságát erősítette volna: amikor 1939-ben a náci németek és a bolsevik szovjetek Lengyelországot gyakorlatilag felosztva megkötötték a Molotov–Ribbentrop paktumot, pár hét alatt szétzúzták a lengyel államot, a lengyel hadsereg egyes maradványait pedig Magyarország fogadta be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik