Közélet

A történelem legrosszabb magyar-lengyel viszonyának ágyazhatott meg Orbán a távozó tiszteletbeli konzul szerint

Artur Balázs azért adta fel a pozícióját, mert szerinte elfogadhatatlan a magyar kormány álláspontja az orosz-ukrán háború ügyében. Egy interjúban most beszélt arról, mi történne, ha Oroszország nyerné a háborút, mit eredményez a nemzetközi kapcsolatokban Orbán stratégiai nyugalma, és hogy milyen a hangulat a lengyel kormánypártban, amikor Magyarországra terelődik a szó.

A múlt héten lapunk is beszámolt róla, hogy lemondott Magyarország szczecini tiszteletbeli konzulja, Artur Balázs, mert szerinte védhetetlen a magyar kormány álláspontja az orosz-ukrán háború ügyében. Ennek apropóján készített interjút a Válasz Online a diplomatával, akire a bevezetőben a lengyel közélet egyik befolyásos szereplőjeként hivatkoznak, aki több vezető lengyel politikus barátságát is bírja, és aki szerint életbevágó a jelenlegi helyzetben Ukrajna mellé állni.

„Ebben az ügyben bármilyen rés az európai egységen Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető. Nem lehetnek kétségeink, amikor a hősiesen védekező Ukrajna támogatásáról van szó – akár fegyverszállításokkal” – részletezi álláspontját Balázs a Válasznak, majd azt is kijelenti:

Attól tartok, hogy Orbán Viktor – azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal – a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremti meg.

Artur a továbbiakban elítélte Putyint, akinek a célja szerinte a meglévő világrend lerombolása, a háborúja pedig totális és kegyetlen, majd az ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt méltatta hősies bátorságáért, amivel az országa függetlenségét védelmezi.

A távozó tiszteletbeli konzul véleménye meglepő módon egybecseng Orbán utóbbi időben ismételgetett szavaival: mind a ketten békére vágynak. Ám Artur szerint a béke csak akkor valósulhat meg, ha Oroszország nem nyeri meg ezt a háborút.

„Meggyőződésem, hogy Ukrajna megsegítésének nem kellene határt szabni, másképp – egy potenciális putyini győzelem esetén – csak Oroszország és az orosz hadsereg birodalmi étvágyát növeljük, ezzel pedig más európai országok is a célkeresztjükbe kerülhetnek.”

Súlyosan téved, aki azt gondolja, hogy megelégedne Ukrajna megszállásával – valójában ez csak a kezdet lenne.

Artur végül emlékeztet arra, hogy több olyan lengyel sem jött el idén Budapestre, akik általában a Békemenet lelkes résztvevői szoktak lenni, ez pedig szerinte jól érzékelteti, milyen a hangulat a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló lengyel kormánypártban (PiS), amikor Magyarország kerül szóba. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy

szerintem ez az elmozdulás csak a párt vezetői és Orbán Viktor kapcsolatára vonatkozik; a két nemzet közti barátság sokkal erősebb, szilárd történelmi alapjai vannak, amelyek nem a politikusok közti kapcsolat függvényei.

A Válasz emléketet arra is, hogy bár a tiszteletbeli konzulok nem hivatásos diplomaták, Artur Balázs lemondása alapos gyomrossal érhetett fel a magyar diplomáciának, mert még magyar külügy is egy Budapestnek címzett üzenetként értékelte azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik