Belföld europoli

A lengyel kormánypárt vezetője a közrádióban kelt ki Orbán Viktor ellen

Ukrainian Presidency/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ukrainian Presidency/Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Guardian háborús élő tudósítása ír arról, hogy újabb repedés látszik megjelenni a lengyel és magyar kormányok között az ukrajnai háború kapcsán. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság elnöke, a kormány miniszterelnök-helyettese, aki a valódi hatalom a lengyel kormány mögött, arról beszélt, hogy nem elégedett Orbán Viktor Ukrajnával kapcsolatos álláspontjával.

Ha azt kérdezi, hogy boldog vagyok-e, azt mondom, hogy nem. De megvárom, mi történik a választásokon, és utána meglátjuk, mi lesz.

– mondta Kaczynski. Korábban írtunk már arról, hogy a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikája teljesen elszigetelte Magyarországot Európában, és már a Visegrádi Négyek országai is kezdenek távolodni tőlünk. Lengyelország régóta a magyar kormány egyik legfontosabb szövetségese Európában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács ülésén külön üzent a magyar miniszterelnöknek, aki utána vissza is szólt a lerohant ország vezetőjének.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik