Nagyvilág europoli

Elemzik Orbán levelét Brüsszelben

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Bizottság vizsgálja a Helyreállítási Alap hitelkeretének mielőbbi lehívását célzó magyar kérést, ugyanakkor annak teljesítéséhez megfelelő indoklás és program, valamint a már benyújtott terv újraértékelése és jóváhagyása szükséges, válaszolt a Privátbankár.hu megkeresésére Andrea Masini, a Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője.

Közölte, az EB még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken a Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének. A kormányfő ebben többek közt arról írt, Magyarország csak annyit kér, hogy a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzájuthasson a számára előirányzott uniós forrásokhoz, és azokat rugalmasan, a válság kezelésére leginkább alkalmas célokra használhassa fel.

Mivel az értékelés még folyamatban van, Masini arra nem kívánt válaszolni, hogy nyitott-e Brüsszel a magyar javaslatra, azt viszont elmondta, Magyarország eddig még nem nyújtott be külön kérést „hiteltámogatásra” a Helyreállítási Alapon belül annak szabályzatának megfelelően.

Figyelmeztetett, hogy a magyar kormánynak meg kell indokolnia a kérést, valamint

igazolniuk kell a nagyobb finanszírozási szükségletet, a további reformokat és befektetéseket, amelyekre vonatkozóan mérföldkövekben és célokban kell megegyezni.

Masini szerint a Bizottság ezt követően újraértékeli majd a tervet, amelyre még az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania. Ez időigényes lehet, tehát azonnali hitellehívás nehezen elképzelhető.

Kapcsolódó
Publicus: Orbán huxitra készül a magyarok 48 százaléka szerint
A fideszesek ötöde kilépne az EU-ból, de tízből kilencen nemmel szavaznának erre.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik