Belföld

Publicus: Orbán huxitra készül a magyarok 48 százaléka szerint

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A fideszesek ötöde kilépne az EU-ból, de tízből kilencen nemmel szavaznának erre.

A Publicus Intézet szerint egy most vasárnapi népszavazáson tízből kilencen (86%) szavaznának igennel az uniós tagságra, és szintén tízből kilencen (89%) mondanának nemet a kilépésre (huxit). 85 százalék szerint inkább előnyös az EU-tagság Magyarországnak. Így véli csaknem az összes ellenzéki szavazó (95%), a bizonytalanok 77 százaléka, illetve tízből hat (62%) fideszes.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel (a megrendelővel) közös tájékoztatóján Pulai András, a Publicus stratégiai igazgatója tanulságos adatnak nevezte, hogy a fideszes szavazók közül minden ötödik (22%) a kilépésre voksolna egy népszavazáson.

Az EP szociáldemokrata frakciója (S&D) által finanszírozott kutatásból Ujhelyi István azt az eredményt emelte ki, amely szerint ma már többen gondolják úgy (48%), hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni az országot az EU-ból, mint akik biztosak benne, hogy nincs ilyen szándéka a jelenlegi kormányfőnek (43%).

A közvélemény-kutatás szerint minden második válaszadó (49%) tartja  elképzelhetőnek, hogy a magyar szándéktól függetlenül kiszorulhat Magyarország az Európai Unióból, mert nem felel meg a jelenlegi működése az EU feltételeinek. 

  • Az Európai Unióval kapcsolatban tízből nyolcan nagyon fontos értéknek tartják a békét, az együttműködést a tagállamok között és a jogállami biztonságot.
  • Minden második válaszadó szerint a jogállamisági értékek veszélyben vannak. Így gondolja tízből hat ellenzéki, tízből négy bizonytalan, a Fidesz-szavazók több mint negyede.
  • A megkérdezettek háromnegyede szerint Magyarország a jogállamisági problémák és az állami szintű korrupció miatt nem jut hozzá a helyreállítási alap pénzeihez.
  • Tízből heten a jelenleginél több befolyást adna az EU-nak a korrupció és a terrorizmus elleni harcban és a  klímapolitikában.
  • A megkérdezettek kétharmada a jogállamiság, illetve tízből hat válaszadó az egészségügy és az oktatásügy kapcsán adna inkább több jogot az EU-nak.
  • A megkérdezettek háromnegyede támogatná az európai koordinációt az egészségügy területén, más szóval egy Európai Egészségügyi Unió létrejöttét.
  • Tízből nyolc válaszadó szerint fontos, hogy az európai polgárok közvetlenül bele tudjanak szólni az európai folyamatokba.

Tízből hat (60 százalék) válaszadó INKÁBB NEM ért egyet azzal, hogy az Európai Parlamentet, ahol a választott képviselők döntenek, meg kellene szüntetni és a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsnak kellene a jelenleginél több kérdésben döntenie. Így látja tízből hét (72%) ellenzéki, minden második bizonytalan (51%) és tízből három (27%) fideszes.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot február 03 – 14. között a Publicus Intézet készítette a felnőtt népességét reprezentáló 2006 fő telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevontak nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint megbízhatóan reprezentálják a magyar lakosságot. A vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-2,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb megkérdezésével kaptak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik