Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Orbánt korruptabbnak, de jobb vezetőnek látjuk, mint Márki-Zayt

A magyarok többsége szerint Orbán Viktor jobb vezető, jobban ért a gazdasághoz és jobban meg tudja védeni Magyarországot, mint Márki-Zay Péter. Viszont jóval korruptabb nála.

Jó vezetőként jellemezték a válaszadók Orbán Viktort abban a közvélemény-kutatásban, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research.

A felmérésben a megkérdezetteknek tíz tulajdonsággal kapcsolatban kellett megmondaniuk, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán mennyire tartják jellemzőnek azt a miniszterelnökre és ellenzéki kihívójára (1 – egyáltalán nem jellemző, 5 – teljes mértékben jellemző). Előző cikkünkben az általánosabb jelzőket vettük sorra, most pedig azokat a tulajdonságokat – jó vezető, ért a gazdasághoz, meg tudja védeni Magyarországot, keresi a konfliktusokat, korrupt –, amelyek a kormányzóképességgel függenek össze.

Az összes válaszoló között Orbán a legmagasabb értéket a jó vezető kategóriában kapta, 3,3 pontot, a Fidesz-szavazók között pedig 4,6 pont szerepel a neve mellett. A kormánypárti tábor még ennél is többre (4,7 pontra) értékelte a kormányfőnek azt a tulajdonságát, hogy meg tudja védeni az országot.

Orbán az ötfokú skálán 3 pontot kapott arra a kérdésre, hogy korrupt-e. Ebben az esetben a minél kisebb érték a kedvező, vagyis a 2,1 pontot szerző

Márki-Zay Pétert sokkal kevésbé tartják korruptnak az emberek, mint a miniszterelnököt. Ezzel azonban véget is ért a jó hírek sora az ellenzéki jelölt számára, a válaszadók többsége szerint ugyanis Orbán jobb ért nála a gazdasághoz (3,1 pont a 2,7-tel szemben), és jobban meg tudja védeni az országot (Orbán 3,2 pontot kapott, Márki-Zay 2,5-t).

Nagy volt a különbség Orbán javára akkor is, amikor azt kérdezték a válaszadóktól, hogy jó vezetőnek tartják-e az adott politikust. A kormányfő, mint említettük, 3,3 pont kapott, míg Márki-Zay csak 2,6-t, miközben az ötfokú skálán történő értékeléseknél (ha az adatokat a válaszadók teljes körében értelmezzük) a +/- 0,4-es vagy annál nagyobb különbség nevezhető statisztikailag markánsnak.

Érdekes ugyanakkor, hogy a két jelöltet szinte azonos mértékben tartják konfliktuskeresőnek a megkérdezettek. Az ellenzéki szavazók szerint a kormányfőre a konfliktuskeresés jellemző a leginkább (4,4 pont), igaz, a fideszesek is ezt említették a legnagyobb számban Márki Zay Péterrel kapcsolatban (3,7 pont).

Nem meglepő, hogy az ellenzéki szövetség támogatói nem tartják jó vezetőnek a miniszterelnököt, és a gazdasági tudását sem díjazzák (egyaránt 1,9 pont). A párt nélküliek viszont sokkal jobb véleménnyel vannak a vezetői képességeiről (3,4 pont).

A 18 és 39 év közöttieknél konzisztens Orbán megítélése, minden jelzőnél 3,1 és 3,3 közötti pontszámot kapott, miközben a 40-59 évesek körében nagyobb eltérés tapasztalható: a korrupt jelzőre csak 2,8 pontot kapott, míg a jó vezetőre 3,5-t. Ez utóbbi tulajdonságra gyűjtötte a legtöbb pontot a vidéki városok és a községek lakóinak körében is, míg a budapestiek szerint a kormányfőre a leginkább az jellemző, hogy keresi a konfliktusokat.

Márki-Zay Péter a konfliktuskeresésre kapta a legmagasabb pontszámot (3,3) a válaszadók összességétől.

Szembetűnő, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a saját támogatóitól sem kapott olyan magas pontokat, mint Orbán az övéitől. Az ellenzéki közös listára szavazók 3,9 pontot adtak neki arra, hogy jó vezető, ezt követi az, hogy ért a gazdasághoz (3,8), majd hogy meg tudja védeni Magyarországot (3,6) – eközben Orbán 4,6, 4,4, illetve 4,7 pontot zsebelt be a támogatóitól ezekben a kategóriákban, vagyis ők szinte mind kiválóra értékelték a miniszterelnök kormányzóképességét.

Márki-Zay a 18-39 éves korosztályban kapta a legtöbb pontot arra, hogy ért a gazdasághoz (3). Az alapfokú végzettségűek tartják leginkább (de még mindig kevéssé) korruptnak (2,3 pont), jó vezetőnek pedig a diplomások (2,9 pont). Az ellenzéki jelöltet a falvakban is jóval kevésbé tartják korruptnak (2,1 pont), mint a tizenkét éve kormányzó Orbán Viktort (3 pont).

Módszertan

Az adatfelvétel 2022. február 17 és 23. között készült, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.