Nagyvilág koronavírus

Az oxigéndús levegő miatt pillanatok alatt tűzbe borult a romániai kórterem

Ahogy tegnap este írtuk, tűz ütött ki a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán, annak két, egyenként nyolcágyas kórtermében.

Tízen meghaltak, közülük nyolcan már a kórteremben életüket vesztették, ketten a sürgősségi osztályra szállításuk után haltak bele sérüléseikbe. Egyelőre nem tudni, hogy égési sérülések vagy füstmérgezés végzett velük.

Az áldozatok között hét férfi és három nő volt; mindannyian 67 és 86 év közöttiek.

A tragédiát hat beteg élte túl, őket a Iași Megyei Kórházba szállították, ott ketten lélegeztetőgépre kerültek.

A betegeken kívül az ügyeletes orvos, egy másik orvos, és két asszisztensnő is égési sérüléseket szenvedett, miközben igyekeztek menteni a bent fekvőket. Az ügyeletes orvos, Ion Denciu testfelületének negyven százaléka megégett, helikopterrel egy belgiumi katonai kórházba szállították.

A tüzet vélhetően egy automata berendezés, egy úgynevezett egy infúziós fecskendőpumpa meghibásodása okozta, és a lángok a dúsított oxigénes környezetben villámgyorsan továbbterjedtek.

Fotó: ZIarPiatraNeamt.ro /MTI /AP

Áder János magyar köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Klaus Iohannis román államfőnek: „Engedje meg, hogy Magyarország népe nevében ezúton fejezzem ki mindannyiunk őszinte részvétét a tragikus tűzesetben elhunytak családtagjainak és hozzátartozóinak. Szívből átérezzük fájdalmukat, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk.”

A maszol.ro folyamatosan bővülő cikkéből tudni az alábbiakat:

  • az elmúlt egy évben összesen nyolc menedzser váltotta egymást a megyei önkormányzatnak alárendelt Piatra Neamț-i Megyei Kórház élén; az intézmény jelenlegi vezetője Roman volt polgármestere, Lucian Micu, aki egy összeférhetetlenség miatt nem indulhatott a Szociádeldemokrata Párt (PSD) színeiben az idei helyhatósági választásokon
  • a G4media portálnak nyilatkozott és a politikusoknak üzent a bukaresti Colectiv Clubban 2015-ben történt tűzvész egyik áldozatának apja, Eugen Iancu: „Eltelt öt év, és a történet megismétlődik. Miért? A válasz egyszerű: azért, mert mindenki azt hiszi, hogy a Colectivben történt tűzeset egy balszerencsés véletlen volt. Nem, uraim, a Colectivban történteket a nemtörődömség, a korrupció, a felelősség elhárítása, a megelőzés hiánya, a tolvajlás és az aljasságotok eredményezte. Nem változtattatok semmit, és lám, a tűz ismét lecsapott, és áldozatokat szedett.”
  • a kórház intenzív osztályát a tragédia napján költöztették a harmadik emeletéről a másodikra
  • Ludovic Orban miniszterelnök részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak, az alábbi közleménnyel: „Megdöbbentett ennek a tragédiának a híre, amely Piatra Neamţban történt. Részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak. Tiszteletemet fejezem ki a hős orvos iránt, aki rendkívüli bátorsággal és áldozatkészséggel próbálta menteni a betegeket, amikor a tűz kitört.”
  • Klaus Iohannis államfő szintén részvétét fejezte ki a gyászolóknak. „A Piatra Neamţ-i megyei kórházban történt tragédia az egész országot megrázta. Mélységesen elszomorít az intenzív osztályon lévő betegek halála, és részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak. Gyors felépülést kívánok a nagyon súlyos állapotban lévő áldozatoknak! Együtt érzek mindazokkal, akiket érint ez a szörnyű baleset”

Kiemelt kép: ZIarPiatraNeamt.ro /MTI /AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik