Nagyvilág

A tűzvész után, a kormány ellen tüntettek Bukarestben

Tízezres kormányellenes tüntetéssé alakult a pénteki klubtűz miatti demonstráció Bukarestben. Lemondatnák a kormányfőt, a helyettesét és a kerületi polgármestert is.

Több mint tízezer felháborodott ember vonult utcára Bukarestben kedden a pénteki tűzvész felelősségét egymásra hárító hatóságok, a kerületi polgármester és a kormány lemondását követelve. A demonstrációt egy Facebook-csoport eredetileg Cristian Popescu Piedone negyedik kerületi polgármester lemondatásáért hirdette meg. Sokan őt tartják felelősnek, amiért engedélyezte és egy éven át nem ellenőrizte a tűzvédelmi előírásokat kijátszó Colectiv-klubot.

A tüntetők azonban a kerületi városháza helyett váratlanul a kormányszékház elé vonultak, ahol Gabriel Oprea kormányfőhelyettes és Victor Ponta miniszterelnök lemondását követelték. A kormányfőhelyettes elleni ellenszenv nem a tűzvésszel áll összefüggésben: sokan hatalmi arroganciával és visszaéléssel vádolták Opreát, amiért rendszeresen rendőri felvezetéssel száguldozott, két héttel ezelőtt pedig egy, a konvoját felvezető motoros rendőr halálos balesetet szenvedett.

Van hely, ahol nem tűrik a korrupciót

A tűzvész miatt elkeseredett tüntetőknek látszólag nincsenek politikai céljaik, hanem az egész – általuk korruptnak és élősködőnek nevezett – politikai osztály ellen lázadtak fel. A spontán demonstrációnak nincsenek szónokai, de többen hevenyészett táblákkal érkeztek, amiken egyebek között “A korrupció öl”, “A korrupció máglyáján égettétek el őket”, “Piedone, Oprea, Ponta: a szélhámosság háromszöge” felirat olvasható. A tömegben emellett, a “Gyilkosok-gyilkosok”, “Nem megyünk el, amíg nem mentek el” skandálás hallható.

Az egyik hírtévé által megszólaltatott Andrei Taranu politikai elemző szerint a haragos, a rendszertől megundorodott, fellázadt tömegnek egyelőre nincsenek világos céljai, az emberek főleg a pénteki tragédia nyomán kialakult indulatok miatt érezték úgy, hogy tüntetniük kell. Vasile Dancu szociológus szerint az életmód, a képmutatás, a társadalom minden rétegét átszövő korrupció és a tehetetlenség érzése ellen lázadnak.

Mint a verespataki tüntetések

Az elemzők szerint a tüntetés sok hasonlóságot mutat a két évvel korábbi, a verespataki ciános bányaberuházás elleni demonstrációsorozattal, illetve azokkal a tiltakozásokkal, amik a külföldön élő román állampolgárok szavazási lehetőségének korlátozását kérték számon Victor Ponta kormányfőn, ellenfelét Klaus Iohannist segítve hatalomra az elnökválasztáson.

Pénteken tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. 26-an a helyszínen, hatan pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 135 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik