Nagyvilág

A magyar Forbes-botrányról ír a New York Times

Szerdán írtuk meg, hogy a Hell Energy tulajdonosai pert indítottak a Forbes Magyarország ellen annak érdekében, hogy személyes adataikat a Forbes ne kezelje és ne hozza nyilvánosságra a leggazdagabb magyarokat bemutató listában. A Fővárosi Törvényszéken ideiglenes intézkedést kezdeményeztek, a bírósági döntés alapján a Forbes magazin januári számát, benne az 50 leggazdagabb magyar listájával, a kiadónak vissza kellett hívnia. A szerkesztőségnek még a Forbes.hu-n megjelenő listán is törölnie kellett a Hell Energy tulajdonosának a nevét.

A szokatlan megoldásról a New York Times is cikket írt, amelyben kifejtik, hogy a Forbes listájára csak a Hell Energy egyik tulajdonosa került fel 48,5 milliárd forintra becsült vagyonával. Korábbi cikkek szerint ennek a meg nem nevezett üzletembernek a családtagjai a cég tulajdonosai között vannak, a peres eljárásban legalább egyikük felperesként vesz részt.

A Forbes szerdai közleménye szerint az ideiglenes intézkedés csak egy átmeneti döntés, a pereskedés a Hell Energy tulajdonosok személyes adatainak nyilvánosságra hozatali lehetőségéről még csak most fog kezdődni a Fővárosi Törvényszéken, de ez a januári szám idő előtti visszahívását már nem érinti.

A Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedése szélsőségesen értelmezi a személyes adatok védelmét, ha ez a jogértelmezés általánossá válik, az üzleti újságírás teljes mértékben ellehetetlenül Magyarországon. A bíróság mostani érvelése szerint minden cikknél, minden üzleti vezető neve leírása (akár nevének tárolása) előtt engedélyt kellene kérni a személyes adatok kezelésére

– mondta Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik