Nagyvilág

A Twitteren üzenget egymásnak Trump és az iráni elnök

Haszan Róháni iráni elnök Twitter-üzenetben válaszolt hétfőn Donald Trump vasárnapi fenyegetésére: Mint írta: „Soha senki sem fenyegetheti az iráni nemzetet!”

Az amerikai elnök is Twitter-üzenetben tudatta előzőleg, hogy 52 iráni célpontra sújt le az Egyesült Államok, ha Irán megtorolja amerikaiakon Kászim Szulejmáni tábornok pénteken, Bagdadban történt likvidálását.

A két elnök között kezd egyfajta számháború is kialakulni. Róháni üzenetében az 52 célpontra utalva a 290-es számot idézte Trump emlékezetébe. Ennek magyarázata: 1988-ban egy amerikai hadihajó lelőtt egy iráni utasszállító repülőgépet, aminek 290 halálos áldozata volt.

Trump vasárnapi fenyegetésében azért szerepelt az 52-es szám, mert 1979-ben az iráni iszlám forradalom győzelme után az Egyesült Államok ellen tüntető teherániak behatoltak az amerikai nagykövetség épületébe és túszul ejtettek amerikaiakat, akik közül 52-őt fogva tartottak börtönkörülmények között, 444 napig.

Az amerikai elnök hétfőn szintén a Twitteren arról írt: Iránnak soha nem lesz atomfegyvere. Ez azért lényeges, mert Teherán előzőleg bejelentette, nem korlátozza többé atomprogramját, azaz nem teljesíti a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Az egyezményt Trump már 2018-ban felmondta, ezt követően tavaly Irán ismét megkezdte az urándúsítást, és jelezte, hogy fokozatosan visszalép a szerződésben vállaltaktól.

Iránnak most az számít, hogy amerikai vér folyjon
Hatalmas gyászoló tömeg kísérte utolsó útjára a dróntámadásban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. A rezsimnek felhatalmazást adhat egy megtorló akcióra a nép felháborodása.

Kiemelt kép: Iranian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik