Nagyvilág

Canberrában olyan rossz a levegő, hogy bezárták a vészhelyzeteket kezelő ügynökség irodáját

A vészhelyzetek kezeléséért felelős minisztérium hétfőn bezárta canberrai irodáját a rossz levegőminőség miatt — írta meg a CNN. Ausztrália fővárosát gyakorlatilag fojtogatja a bozóttüzek okozta füst, hétvégén nem volt olyan város a világon, amelynek rosszabb lett volna a levegőminősége.

A helyzet helyi idő szerint hétfőre sem javult: Canberra légszennyezettségi mutatója a 340-et is meghaladja. Összehasonlításként, az eddigi negatív csúcstartó Peking jelenleg 170-es értéknél jár.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a tavaly szeptember óta tomboló tűzvészben eddig legalább 24-en vesztették életüket, a természeti- és ingatlanvagyon tragikusan gyorsan pusztul. Scott Morrisson miniszterelnök szerint az is elképzelhető, hogy a bozóttüzeket még hónapokig nem tudják megfékezni.

Ausztrál miniszterelnök: még hónapokig tombolhat a tűzvész
Már legalább 24 ember vesztett életét. Hétvégén volt a legrosszabb a helyzet.

Az ausztrál belügyminisztérium azt tanácsolta a lakosságnak, hogy amennyire lehet, kerüljék el Canberra belvárosát, a Egészségügyi Minisztérium pedig megtiltotta a munkát a legszennyezettebb területeken. Az ausztrál fővárosban bezárt minden gyermekgondozási központ a veszélyes füsthelyzet miatt, ahogyan a Nemzeti Múzeum sem nyitott ki.

Kiemelt kép: Twitter/Patrick Mills

Ajánlott videó

Olvasói sztorik