Nagyvilág

Rasszista kép miatt kell magyarázkodnia a kanadai miniszterelnöknek

Egy közel 20 éves fotó miatt kényszerült magyarázkodásra és bocsánatkérésre kanadai miniszterelnök. A Time magazin helyi idő szerint szerdán hozott nyilvánosságra egy képet, amelyen Justin Trudeau arabnak beöltözve, barnára mázolt arccal látható. A politikus akkoriban egy exkluzív és igen drága magániskolában tanított, az iskolai évkönyvben is megjelent fotó pedig az egyik rendezvényen készült.

A kép a blackface használata miatt verte ki a biztosítékot. A blackface kifejezés a 19. századi Amerikából ered, amikor fehér előadóművészek maszkírozták magukat feketére, hogy aztán kifigurázzák a feketéket, ami a feketék számára megalázó és sértő volt. Jóllehet, ebben az esetben, ha szó szerint vesszük, akkor brownface-ről (barna arcról) van szó, de ez ugyanannyira rasszista, ahogy az is, ha valaki ázsiainak maszkírozza magát.

Trudeau, akinek néhai édesapja, Pierre Trudeau is miniszterelnök volt, a fotó felbukkanása után rögtön bocsánatot kért:

Nem lett volna szabad ezt tennem. (…) Nagyon sajnálom. (…) Akkor nem gondoltam rasszistának, de most már tudom, hogy az volt.

A politikus bocsánatkérésében bevallotta azt is, hogy középiskolás korában blackface-t is viselt: egy iskolai Ki mit tud?-on énekelte el feketére festve a Day-O című jamaikai dalt, amelyet Harry Belafonte afroamerikai énekes és aktivista tett népszerűvé.

A botrány öt héttel a kanadai választások előtt tört ki, amikor Truedau pártja, a liberálisok fej-fej mellett állnak a közvélemény-kutatásokban a konzervatívokkal szemben: előbbi 34,4 százalékon, utóbbi 34,2 százalékon áll.

Kiemelt kép: Europress/Dave Chan/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik