Nagyvilág

A türkmén rendőrség vizsgálja, hogy nem az elnök portréjával törli-e a fenekét a nép

Vécépapírra nem költenek az emberek, mert hegyekben állnak az újságok, azokban viszont minden oldalon Berdimuhamedov mosolyog rájuk.

Magánlakások vécéjében is vizsgálja a türkmén rendőrség, hogy a lakosság nem törli-e véletlenül a fenekét olyan újságpapírral, amelyen az ország elnökének, Gurbanguli Berdimuhamedovnak az arcképe látható.

A BBC a türkmén ügyekben megbízhatónak minősülő moszkvai Fergana.ru tudósítása nyomán arról ír, hogy a türkmenisztáni szemétlerakókban felügyelőket is alkalmaznak, akiknek az a dolguk, hogy beszennyezett újságfotók után kutassanak a beérkező szemétben, és megállapítsák, hogy ki követhette el a gyalázatot, majd jelentést tegyenek a hatóságoknak.

Akit bűnösnek találnak az elnöki portré beszennyezésében, azt figyelmeztetésben részesítik. Sok hasonló figyelmeztetés kiosztása várható, a gazdasági válsággal sújtott türkmének ugyanis nemigen költenek vécépapírra, viszont hegyekben állnak náluk azok az újságok, amelyekre muszáj előfizetniük, ezekben pedig nehéz olyan oldalt találni, amin nem szerepel Berdimuhamedov arcképe.

A vécérazziát egyébként azután rendelték el, hogy több gyereket is őrizetbe vettek, mert kárt tettek az elnök portréjában. Az egyik esetben játék közben a földre ejtették a képet és rátapostak, egy másik alkalommal pedig bajuszt és szakállat rajzoltak rá. (Fotó: Europress / AFP / Igor Sasin)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik